Εικαστικά Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Ο Ιστορικός Τέχνης Μάνος Στεφανίδης ξεναγεί στην Δημοτική πινακοθήκη Ρόδου

Spread the love
Ο καθηγητής και Ιστορικός Τέχνης Μάνος Στεφανίδης

 

 

 

Ο πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου και δρ Νικόλαος Φρόνας με τον κ Στεφανίδη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τις ημέρες αυτές συμπληρώνεται ένας χρόνος της τιμητικής επανέκθεσης των πρώτων εικαστικών έργων της Πινακοθήκης Ρόδου, με αφορμή τη συμπλήρωση 52 χρόνων από την ίδρυσή της (Φεβρουάριος 1962) επί δημαρχίας Μιχαήλ Πετρίδη και 50 χρόνων από την ημέρα των πρώτων εγκαινίων της (Μάιος 1964).

Η παρουσιαζόμενη, τιμητική αυτή έκθεση, αφορά τα πρώτα εικαστικά έργα που αποκτήθηκαν τότε από τον φιλότεχνο εμπνευστή , πρωτεργάτη και δημιουργό της Πινακοθήκης, τον αείμνηστο Ανδρέα Ιωάννου, με την οικονομική συνδρομή κυρίως του Δήμου Ρόδου, του Υπουργείου Παιδείας και πολιτών της Ρόδου. Ο χώρος που εκείνα τα έργα το 1964 εκτεθεί, είναι ο ίδιος όπου αυτά σήμερα παρουσιάζονται. Ο σημερινός τρόπος παρουσίασης αυτών των έργων ζωγραφικής, έγινε με βάση τις κύριες χρονολογικές ενότητες και τις επικρατούσες εικαστικές τάσεις κάθε εποχής, αρχής γενομένης από τα τέλη του 19ου αιώνα, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’60.

Οι ενότητες που έχουν διαμορφωθεί, αφορούν:

α) Την Επτανησιακή Σχολή και την αστική ζωγραφική που τότε επικρατούσε.
β) Την τέχνη των αρχών του 20ου αιώνα, με επιρροές από τα μεταβυζαντινά χρόνια και τις λαϊκότροπες αντιλήψεις, αλλά μαζί και τον διάλογο που άνοιξαν οι Έλληνες καλλιτέχνες με τα δυτικά πρότυπα.
γ) Την τέχνη της γενιάς του ’30 και των ακολούθων της.
δ) Τα έργα που εκπροσωπούν την μεσοπολεμική περίοδο.
ε) Την τέχνη που αναπτύχθηκε κατά την δεκαετίας του ΄60 κι εξής.

Ο Πρόεδρος του Μουσείου δρ. Νικόλαος Τσ. Φρόνας και τα Μέλη του Δ.Σ. διοργάνωσαν το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου το μεσημέρι, στο κτήριο της Δημοτικής Πινακοθήκης “Α. Ιωάννου” στην πλατεία Σύμης ξενάγηση από τον γνωστό καθηγητή και Ιστορικό Τέχνης κ. Μάνο Στεφανίδη, με θέμα ομιλίας και περιήγησης “Από το σκοτάδι στο φως: ο Μπουζιάνης, ο Παπαλουκάς, ο Σπυρόπουλος στη Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου”.

Επρόκειτο για μια καταπληκτική εκδήλωση με την συμμετοχή πολλών Ροδίων, πράγμα το οποίο ο κ Στεφανίδης σχολίασε ευχαριστώντας τους πολίτες που τον τίμησαν με την παρουσία τους.

Παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα από την ξενάγησή του στην Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου στην Πλατεία Σύμης, καθώς και κάποιες από τις φωτογραφίες που τράβηξε η Βούλα Γιορδαμνή

https://www.youtube.com/watch?v=ZAGy-Vs1drQ
SHARE
RELATED POSTS
Δωρεάν χώροι στάθμευσης Ι.Χ. για τη Ρόδο: οδός Καλύμνου [Ενυδρείο] και ΔΟΥ Ρόδου -Εντατικοί οι ρυθμοί από τον Δήμαρχο Ρόδου
Ηλίας Κόλλιας: “Όταν θα έχω ”φύγει”, στον Προμαχώνα του Αγίου Γεωργίου θα με βρίσκετε”, της Κατερίνας Μανούσου
Γ.Ν.Ρόδου: Αναστέλλονται τα προγραμματισμένα χειρουργεία λόγω covid-19-Πού θα γίνονται οι αιμοληψίες

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.