Απόψεις

Βαγγέλης Παυλίδης: η “ανάσταση” του ΠΑΣΟΚ

Παρακολουθώντας κανείς τα όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ αναρωτιέται γιατί άραγε τόση φασαρία. Γιατί τόση φασαρία για “αναγέννηση”, “ανασύσταση”, “ανάσταση” και διάφορα άλλα “ανα-”.

Γιατί τόση φασαρία αφού η αλήθεια είναι απλή και μία: Το ΠΑΣΟΚ έχει πια περάσει στην ιστορία και η ιστορία είναι παρελθόν.
Το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν έχει σχέση ούτε ιδεολογική, ούτε οργανωτική ή άλλη με το ΠΑΣΟΚ εκείνο που κάποτε ταρακούνησε το πανελλήνιο. Έτσι, το σημερινό ΠΑΣΟΚ είναι ψευδεπίγραφο.

Το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν είναι σοσιαλιστικό κι ακόμα χειρότερα δεν ξέρει καν τι είναι, καθώς ψάχνεται ανάμεσα σε φθορά και αφθαρσία, μια ιδεολογική σούπα, θολή και άγευστη όπου ο καθένας θέλει να κάνει το δικό του. Ούτε βέβαια έχει το σημερινό ΠΑΣΟΚ την οργανωμένη εκείνη βάση, την ολοζώντανη και μαχητική που με τη δράση και τους προβληματισμούς της αποτελούσε κάποτε τον σύνδεσμο με τον λαό, τα προβλήματα και τα οράματά του.

Το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν είναι κίνημα. Είναι ένας οργανισμός αποστεωμένος, ένα απολίθωμα, που το αποτελούν πολλοί και διάφοροι φύλαρχοι, αρχηγοί και καπετάνιοι, χωρίς όμως οπαδούς, χωρίς θεμέλια. Πώς είναι δυνατόν ένα τέτοιο (απο)κόμμα να ξαναγίνει KINHMA; Να συνεπάρει, να εμπνεύσει, να κινητοποιήσει, να ηγηθεί; Με ποιο όραμα, με ποια ηγεσία -ατομική και συλλογική;

Ας αφήσουν λοιπόν την ανασύσταση και την ανάσταση. Οι νεκροί δεν αναστένωνται -τουλάχιστον σ’ αυτή την εποχή και σ’ αυτόν τον τόπο. Ας φτιάξουν, αν μπορούν, ένα νέο κόμμα -ή πολλά νέα κόμματα αφού όλοι θέλουν να γίνου Χαλίφηδες στη θέση του Χαλίφη. Ας το/τα ονομάσουν όπως θέλουν, μα ας πάψουν επί τέλους να καπηλεύονται και να οικειοποιούνται το όνομα και την ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Ασ’ το αφήσουν πια να κριθεί απο την ιστορία.


Βαγγέλης Παυλίδης ζει στο χωριό του Θα. Διαβάστε περισσότερα.


Βαγγέλης Παυλίδης
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του διακεκριμένου γελοιογράφου-σκιτσογράφου Βαγγέλη Παυλίδη


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Παύση Τράπεζας Δωδεκανήσου: πλαγίως ειλημμένη απόφαση ή αναγκαιότητα; Μια εκτίμηση, της Τζίνας Δαβιλά
Έγινα γιαγιά, της Ελπίδας Νούσα
Τώρα να δούμε, πόσα απίδια πιάνει ο σάκος, του Δημήτρη Μπρούχου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.