Υγεία

H Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια απειλεί!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Η χρόνια βρογχίτιδα και το πνευμονικό εμφύσημα που εντάσσονται στη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια αποτελούν παθήσεις που προοδευτικά περιορίζουν τον αέρα στους βρόγχους και δυσκολεύουν την αναπνοή. Ο αέρας περιορίζεται λόγω της φλεγμονής εξαιτίας της οποίας ο ασθενής παράγει βλένες, έχει όπως λέμε παραγωγικό βήχα, δηλαδή βήχα με πτύελα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο γιατρός πρέπει να αποκλείσει άλλες αιτίες παραγωγικού βήχα, όπως ο καρκίνος των πνευμόνων, η φυματίωση, κ.α Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια προσβάλει κυρίως τους καπνιστές και αρχικά εκδηλώνεται με βήχα και «σφύριγμα» κατά την αναπνοή. Αν αδιαφορήσουμε βαθμιαία εκδηλώνεται δύσπνοια που αυξάνει με την πάροδο του χρόνου. Η αναπνευστική ανεπάρκεια σε προχωρημένο επίπεδο απαιτεί συνεχή φαρμακευτική αγωγή και οξυγονοθεραπεία τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Όπως γίνεται αντιληπτό, οι επιπτώσεις στην ψυχολογία και στην κοινωνική ζωή του ατόμου από τη νόσο είναι τραγικές και συχνά η κατάθλιψη κάνει την εμφάνιση της. Για να προλάβουμε όλα τα παραπάνω πρέπει άμεσα να κόψουμε το κάπνισμα και να υποβληθούμε σε σπιρομέτρηση, μία εξέταση που μετρά την ποσότητα του αέρα που βγαίνει από τον πνεύμονα αλλά και την ταχύτητα του. Προσθέτως, μία ακτινογραφία θώρακος, θα αποκλείσει την ύπαρξη νοσημάτων με παρόμοια συμπτώματα. Ανεξαρτήτως συμπτωμάτων, όλοι οι καπνιστές άνω των 40 ετών, οι οποίοι έχουν αυτήν τη βλαβερή συνήθεια πάνω από μία δεκαετία, πρέπει να υποβάλλονται σε σπιρομέτρηση.

Πέρα από το κάπνισμα, αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν ακόμη η θέρμανση με καυσόξυλα και ξυλόσομπες αλλά και η καύση άλλων υλικών βιομάζας, οπότε οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί το χειμώνα.

Επιδημιολογική μελέτη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, κατέδειξε ότι περίπου 600 χιλιάδες Έλληνες νοσούν ενώ οι μισοί από αυτούς δεν το γνωρίζουν καθώς δεν έχουν μπει στη διαδικασία να ζητήσουν ιατρική συμβουλή για τα συμπτώματα που εμφανίζουν. Δυστυχώς οι μισοί ασθενείς συνεχίζουν να καπνίζουν αν και γνωρίζουν ότι πάσχουν από τη νόσο. Αν η νόσος είναι σε αρχικό στάδιο, αρκεί μόνο η διακοπή του καπνίσματος. Σε προχωρημένα στάδια η αγωγή ανακουφίζει από τα συμπτώματα, επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου αλλά δεν την θεραπεύει. Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια αντιμετωπίζεται με φαρμακευτικά και μη φαρμακευτικά μέσα. Τα βρογχοδιασταλτικά βελτιώνουν την αναπνευστική λειτουργία και μειώνουν τις εξάρσεις των ασθενών. Τα εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά φάρμακα σε συνδυασμό με εισπνεόμενα στεροειδή, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής. Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να γίνει συνείδηση ότι κανείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια δεν μπορεί να συνεχίζει να καπνίζει.


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
4η Φεβρουαρίου η παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου
Οι χρόνιοι πόνοι μας* μέσα από τις δυνατότητες του Σιάτσου, της Μαρίας Γρυλλάκη
Τα λαχανικά του καλοκαιριού, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.