Από το μπλογκ του Βαγγέλη

21 Απριλίου, του Βαγγέλη Παυλίδη

Spread the love

Αρχείο 21-4-2014

Να την θυμηθώ; Να την θυμηθώ, γιατί όχι.

21 Απριλίου 1967. Αθήνα, οδός Λυκαβηττού. Στην μιαν άκρη, γωνία με Σόλωνος, Διαφημιστική εταιρεία “Ολυμπικ”. Στην πάνω άκρη, γωνία Στρ. Συνδέσμου, υπόγεια “γκαρσονιέρα” όπου κατοικεί ο Βαγγέλης Παυλίδης, γραφίστας, εργαζόμενος στην “Ολύμπικ”.

Αγουροξυπνημένος, 07.30, ξεκινάω τον κατήφορο να πιω τον καφέ μου στο γραφείο πριν έλθουν οι άλλοι. Στον δρόμο κάτι δεν μου πάει καλά. Ησυχία παντού, φύλλο δεν κουνιέται. Ούτε ένα αυτοκίνητο να περάσει. Σταματάω στη Σκουφά και κοιτάζω πάνω κάτω -ψυχή! Ρε, σκέφτομαι, μπας κι είναι καμμιά γιορτή, μπας κι είναι Κυριακή κι εγώ πηγαίνω άδικα να δουλέψω; Μα κι ο Άγιος Αντώνης κλειστός κι αυτός…

Φτάνω γωνία Σόλωνος. Απέναντι από το γραφείο είναι ημιυπόγειο ψιλικατζίδικο και χρειάζομαι μπαταρίες για το τρανζιστοράκι. Το φως είναι αναμμένο μέσα μα η πόρτα κλειδωμένη. Κοιτάζω από τό τζάμι, οπότε από την γωνία ξεμυτίζει ο ψιλικατζης. Μου κάνει νόημα να κάνω ησυχία, ανοίγει χωρίς να πει τίποτα , μου δίνει της μπαταρίες και μου κάνει νόημα να φύγω γρήγορα.

Εγώ τώρα πάω να σκάσω απο την απορία. Απέναντι στην πολυκατοικία ο θυρωρός κάθεται στο γραφείο του υποβαστάζοντας με το χέρι το πηγούνι του. “Δεν έχει δουλειά σήμερα”, μου λέει. “Μπά, γιατί;”. “Έγινε επανάσταση!”. “Ρε άντε από ‘δώ…”. “Βάλε ραδιόφωνο να δεις”. Ανεβαίνω στον τρίτο και βάζω ραδιόφωνο:

“Αντηχεί ο Γράμμος τα τραγούδια
ξημερώνει λευτεριά
ξανανθίζουν πάλι τα λουλούδια
και φυτρώνουν δάφνινα κλαδια…..”

Ταρατατζούμ, ταρατατζούμ, τρομπέτες και κλαπατσίμπαλα και περνάει ο στρατός της Ελλάδος φρουρός. Βγαίνω στον δρόμο μην ξέροντας που ακριβώς θέλω να πάω. Παίρνω την νεκρή από κίνηση Σόλωνος και καταλήγω στο Σύνταγμα. Κι εκεί είδα. Την Βουλή περικυκλωμένη από τανκς. Από πίσω κορδόνι στρατιώτες παρατεταγμένους με εφ’ όπλου λόγχη. Σε παράθυρα, μπαλκόνια και στέγες των γύρω χτηρίων να ξεπροβάλλουν κάνες πολυβόλων.
Πήρα δρόμο κι έφυγα. Δεν χρειαζόταν να ρωτήσω τίποτα. Μέρες τώρα οι φήμες για πραξικόπημα κυκλοφορούσαν στην πρωτεύουσα και δεν ήταν θέμα το “αν” αλλά το “ποιος και πότε”.

Το μεσημεράκι, έρχεται το πρώτο διάγγελμα του Συνταγματάρχη Γ. Παπαδόπουλου:

“… άτομα τα οποία θα χαραχτηρισθούν ως επικίνδυνα θα παραμείνουν υπό περιορισμόν. Εις αυτούς θα είπωμεν, είσθε πτώματα ωδωδότα και τυμπανιαία…”

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Το σκίτσο είναι εποχής. Αδημοσίευτο, φυσικά.

 

Βαγγέλης Παυλίδης

Vangelis Pavlidis

Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author.

Iporta.gr

pavlidiscartoons.com/blog.

 

SHARE
RELATED POSTS
Πρωτομαγιά, του Βαγγέλη Παυλίδη
Elvis Presley, του Βαγγέλη Παυλίδη
ΕΝΑ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ – A NIGHT IN THE TAVERN, του Βαγγέλη Παυλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.