Κτηνιατρική/Φιλοζωΐα

2016: μια αδέσποτη χρονιά, της Ρούλας Βασιλοπούλου

Ρούλα Βασιλοπούλου
Spread the love

Ρούλα Βασιλοπούλου

 

 

 

 

 

 

 

Ρούλα Βασιλοπούλου

 

 

 

 

15782621_10153934305886266_395729939_n.jpg

 

 

Μια ιδιαίτερα δύσκολη και σκληρή χρονιά χαρακτηρίζεται από το σύλλογο Φιλοζωικής η χρονιά που τελειώνει ακόμα και για τα αδέσποτα ζώα του νησιού μας.


Ολοένα και πιο πολλές εγκαταλείψεις, δηλητηριάσεις και απίστευτα περιστατικά βίας – όπως κυνομαχίες (το βίντεο ανέβηκε στο διαδίκτυο σοκάροντας τους πάντες και η άμεση αντίδραση του συλλόγου οδήγησε στον εντοπισμό, τη σύλληψη των δραστών και την κατάσχεση των τραυματισμένων σκυλιών), γάτες δεμένες σε σακούλες (εικόνες σκληρές και απίστευτη οργή για τις γυναίκες που το Σεπτέμβριο έδεσαν σε σακούλες γάτες και προσπάθησαν να τις πετάξουν στην Καλλιθέα. Τα άτυχα ζώα ξεψύχησαν από ασφυξία ενώ ένα πατήθηκε από τις ίδιες στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν, η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης), κακοποιήσεις όπως αυτή με καυστικό υγρό σε κουτάβι το οποίο αθίγγανοι περιέφεραν σε πανηγύρι (η άμεση κινητοποίηση φιλόζωων και του κυνοκομείου έσωσαν τη ζωή της σκυλίτσας που μετά από μακροχρόνια θεραπεία ζει ευτυχισμένη στο εξωτερικό) και απαγχονισμοί σκυλιών (σε δασικές περιοχές του νησιού) -σημειώθηκαν το 2016 στη Ρόδο.

 

Με δικαιολογία την οικονομική κρίση οι δρόμοι και το κυνοκομείο γεμίζουν από εγκαταλελειμμένα τετράποδα. Το “ελάτε να μαζέψετε” (είτε γιατί ενοχλεί την αισθητική κάποιων η παρουσία ζώων, είτε γιατί πιστεύουν πως τα σκυλιά είναι ευτυχισμένα και ασφαλή στο κυνοκομείο, είτε γιατί δε θέλουν να τρέξουν οι ίδιοι κάποιο άρρωστο ή χτυπημένο ζώο σε κτηνίατρο) είναι ο καθημερινός εφιάλτης των εθελοντών .

Ο Σύλλογος προσπαθεί να περιθάλψει, να βοηθήσει να φιλοξενήσει και φυσικά να βρει ένα νέο σπιτικό σε πολλά από αυτά δυστυχώς όμως ούτε ο χώρος επαρκεί ούτε τα οικονομικά της το επιτρέπουν, ενώ οι ασθένειες μπορούν να λάβουν διαστάσεις επιδημίας.

Ακολουθώντας τη νοοτροπία του δεν στειρώνω αλλά αφήνω το ζώο μου να ζευγαρώνει και ξεφορτώνομαι τα κουτάβια όπου να’ ναι, το Κυνοκομείο Ρόδου βρέθηκε το 2016 με πάρα πολλά νεαρά ζώα τα οποία δύσκολα μπορούσε να φιλοξενήσει όχι μόνο λόγω έλλειψης χώρου αλλά κυρίως λόγω τύφου αλλά και Μόρβας που στέρησε τη ζωή σε ενήλικα και ανήλικα ζώα. Με τη βοήθεια φιλόζωων τα κουτάβια την περίοδο της έξαρσης (Απρίλιος) φιλοξενήθηκαν στα σπίτια τους έχοντας έτσι την ευκαιρία να σωθούν.

 

Η Φιλοζωική έδωσε και φέτος σκληρή μάχη ζητώντας τακτικά τη βοήθεια των φιλόζωων σε τροφές, κουβέρτες σπιτάκια και κυρίως φάρμακα καθώς οι ανάγκες για θεραπείες ήταν μεγάλες. Όμως παρ όλες τις δυσκολίες, δε δίστασε να βοηθήσει, να στηρίξει , να συμβουλεύσει και φυσικά να κινήσει χωρίς καμιά αμοιβή όλες τις νομικές διαδικασίες στις περιπτώσεις κακοποίησης που οι μάρτυρες δε φοβήθηκαν να καταγγείλουν.

 

Στα θετικά και ευχάριστα της φετινής χρονιάς ήταν η αύξηση των ευαισθητοποιημένων συμπολιτών μας που προσφέρουν ότι μπορούν στον αγώνα μας και η δημιουργία ομάδας κρούσης εθελοντών που τρέχουν σε βοήθεια όταν τους ζητηθεί (και φυσικά μπορούν). Η ομάδα αυτή είναι ακόμα μικρή σε αριθμό (μεγάλη σε ψυχή και διάθεση) και ευχή μας είναι ν αποκτήσει πολλά μέλη ώστε να αντιμετωπίζονται με επιτυχία όλα τα περιστατικά .

 

Μια νέα χρονιά ξεκινά και οι ευχές όλων μας πέρα από την Ειρήνη, την Υγεία και την Ευημερία είναι οι καρδιές των ανθρώπων να γεμίσουν αγάπη και σεβασμό για τα ζώα και το περιβάλλον. Ν’ ανοίξουν οι καρδιές και τα σπίτια και όλα τ’ αδέσποτα να βρουν το σπιτικό τους,  μέχρι τα κλουβιά του κυνοκομείου στο οποίο σήμερα στοιβάζονται πάνω από 300 σκυλιά – να μην έχουν άλλους φιλοξενούμενους.

 

Υιοθετώ. Στειρώνω. Φροντίζω. Και φυσικά καταγγέλλω τη βία κατά των ζώων, αλλάζω τον κόσμο και τον κόσμο μου.

 

 

Πληροφορία: Το περίπτερο του Κυνοκομείου Ρόδου θα βρίσκεται στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό, στην Πλατεία Δημαρχείου.

 

 

SHARE
RELATED POSTS
P1010265.JPG
Μάγκυ, μάγκας, συγκάτοικος και σύμμαχος κατά του καρκίνου του μαστού!
Kostis A. Makris
Ατύχημα το λέτε εσείς;, του Κωστή Α. Μακρή
Χριστουγεννιάτικο Παζάρι της Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.