Συνεντεύξεις

Ελεονώρα Ζουγανέλη: “Μακάρι να ερμηνεύσω σπουδαία λαϊκά τραγούδια”, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Δεν χρειάζονται συστάσεις για το παιδί με την φωνή – θαύμα του Γιάννη Ζουγανέλη και της Ισιδώρας Σιδέρη. Μόνο που το παιδί με την φωνή-θαύμα διαθέτει πρόσωπο καθαρό που σε παραπέμπει σε καθαρό άνθρωπο, καθαρή ψυχή, καθαρό πνεύμα. Η πορεία της, κατά την προσωπική μου άποψη, θα σηματοδοτήσει την σύγχρονη εποχή του ελληνικού, λαϊκού τραγουδιού. Ευτυχώς για όλους μας. Γιατί λαϊκό και ρεμπέτικο σηματοδοτούν την περήφανη Ελλάδα.

“Είναι η πρώτη φορά θα τραγουδήσω στην Μεσαιωνική Τάφρο Ρόδου. Όταν ένα θέατρο είναι ζεστό, ειδικά αν είναι όμορφο και καλοφτιαγμένο, μου αρέσει πολύ . Χωρίς να μας χωρίζει τεράστιο μέγεθος, η επικοινωνία να είναι διαρκής με τον κόσμο. Δεν έχω τραγουδήσει στα γήπεδα, παρά μόνο σε μια συναυλία με τον Δημήτρη Μητροπάνο. Εκεί για συναυλίες θα αργήσουμε να πάμε, αν κάποτε ξανά. Αγαπώ τα θέατρα. Και φυσικά, πάμε, ποτέ, αγαπώ τα θέατρα. Φυσικά και υπάρχει θεατρική φλέβα από εκεί ξεκίνησα και πάντα ενημερώνομαι πολύ για το ελληνικό θέατρο και παρακολουθώ πάρα πολλές παραστάσεις. Ξεχώρισα την Γκόλφω του Εθνικού. Αν μου γίνει πρόταση που θα έχει ενδιαφέρον, και δεν με έχει κατακλύσει το τραγούδι, θα την δεχτώ με χαρά. Αλλά και πάλι δεν το έχω πολύ στο μυαλό μου. Αν είναι να συμβεί θα συμβεί.

Ήμουν ένα παιδί πολύ παρατηρητικό. Είχα στην οικογένειά μου πολλές προσλαμβάνουσες από ό,τι ένα συνηθισμένο παιδί και ταυτόχρονα είχα την δυνατότητα να εισπράττω τι γίνεται δίπλα μου. Σίγουρα όλα τα δέχτηκα με μεγαλύτερη ποσότητα και αυτό μ ε έκανε να σκέπτομαι πολύ.

Σήμερα, μας λείπει χρόνος να μείνουμε με τον εαυτό μας και να δούμε πού πηγαίνουμε . Είμαστε σε μια διαρκή ταχύτητα . Δυστυχώς πρέπει να πάρουμε αποφάσεις, να αντιληφθούμε τις συνέπειες όλων αυτών που συμβαίνουν. Πρέπει να βρούμε τον χρόνο να κοιταχτούμε πιο καλά οι ίδιοι με μας και με τους άλλους.

Γενικώς διαβάζω. Λίγες μέρες που πήγα στο νησί μου και προσπάθησα να αδειάσει το μυαλό μου απ’όλα. Ο όγκος των βιβλίων που έχω διαβάσει είναι μεγάλος, αλλά δεν μπορώ να πω πως με έχει στιγματίσει κάποιο περισσότερο από κάποιο άλλο. Όπως και με την ποίηση.

Αν έγραφα κάτι σε όλους αυτούς που διοργανώνουν το τριήμερο συμπόσιο του ΠΑΣΟΚ: στις γιορτές και στις συνευρέσεις των ανθρώπων είναι καλό ο ένας να αναγνωρίσει στον άλλο πράγματα δικά μας. Η ευκαιρία μιας γιορτής είναι ένας καλός λόγος για να θυμηθούμε πως οι άνθρωποι έχουν κοινά, είτε ξυπνούν όμορφες αναμνήσεις, είτε άσχημες. Είναι ευκαιρία για να φροντίσουμε να εξελιχθούμε.

Θαυμάζω κάτι πάρα πολύ μικρό και πολλά πράγματα ευτυχώς. Από ένα χαμόγελο μέχρι την απόφαση της ελληνίδας μάνας που αποφασίσει να γίνει μητέρα. Θαυμάζω καλλιτέχνες ανθρώπου του πνεύματος, την φύση τη ζωή, ό,τι έρχονται σε μένα. Χαίρομαι πολύ.

Απωθούμαι από το ψέμα, που θέλει κάτι άλλο να κερδίσει, υπάρχει κάτι άλλο από κάτω και κάποιος επιλέγει να πουλάει δεν υπάρχουν παρά σε μια εικόνα και πουθενά αλλού.  Συμπαθώ τους ανθρώπους που λένε ψέματα, αλλά αν η στάση ζωή τους είναι μόνο μια εικόνα, με απωθεί.

Θα πω όχι σε επίπεδο επαγγελματικό, αν δεν μου κινηθεί ενδιαφέρον. Οι προτάσεις μου φέρνουν χαρά από όπου κι αν προέρχονται . Επιλέγω ανάλογα με την στιγμή ή είναι κάτι που μου εξιτάρει το ενδιαφέρον, θα νοιώσω ότι μπορώ να εξελιχθώ. Δεν μπήκα ποτέ την διαδικασία να αποποιηθώ ότι είμαι κόρη του Ζουγανέλλη. Κανείς δεν θα ήθελε να το αποποιηθεί αυτό, δεν το νοιώθω ως βάρος του πατέρα μου.

Ευτυχώς έχω την χαρά να βρίσκω τον εαυτό μου σε πολύ διαφορετικά πράγματα και χαίρομαι που μου συμβαίνει. Νοιώθω τυχερή που η δουλειά μου, μού προσφέρει τη δυνατότητα να ψάχνομαι σε διάφορα είδη. Το λαϊκό είναι είδος που έχω αγαπήσει πολύ και το έχω ψάξει πολύ. Πάντα το λαϊκό παίρνει ξεχωριστό ρόλο. Μακάρι στην διαδρομή μου να έχω την τύχη να ερμηνεύσω πραγματικά όμορφα τραγούδια.” 

* Αφήστε το ονοματεπώνυμο σας στο χώρο των σχολίων για να κερδίσετε 3 μονές προσκλήσεις για την αποψινή συναυλία στην Μεσαιωνική Τάφρο “Μελίνα Μερκούρη”

* Η συζήτηση μεταδόθηκε από τον “Παλμό 99.5” στις 3/9/2013.

 

 

 

επικοινωνείστε: gina.iporta@gmail.com

SHARE
RELATED POSTS
Πάνος Μπιτσαξής: Αν χαθεί το momentum σε κάθε θέμα, το πουλάκι πέταξε” – Όλη η συνέντευξη για το σκοπιανό και το τουρκικό
Γιώργος Μιχαλακόπουλος: “Ο εχθρός μας είναι απρόσωπος” (ηχητικό video)
Σωτήρης Σόρογκας, ένας Ζωγράφος για την Αιωνιότητα, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.