Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Ούτε μια ευκαιρία στον τυφλό αριστούχο μαθητή;, του Νικήτα Οικονόμου

Spread the love
 
 
 
 
model2_3.jpg
 
 
 
 
Α, δεν σας αρέσει το παλικάρι με τα προβλήματα όρασης…
 

Δεν χωρά στο Πανεπιστήμιό σας… Ούτε μια ευκαιρία δεν θέλατε να του δώσετε…

 

Πρέπει να σας μαλώσουν από τα πρωινάδικα για να το σκεφτείτε…

 

Χωράνε όμως όλα εκείνα τα μοσχαναθρεμμένα αριστερόνια (κυρίως) και δεξιούλια, με όραση χιλίων γερακιών, που μετατρέπουν τους πανεπιστημιακούς χώρους σε κωλοχανεία, στο όνομα της “δημοκρατίας” που ράβουν στα μέτρα τους και του “ελεύθερου” διαλόγου, όπως αυτοί τον αντιλαμβάνονται…

 

Τουλάχιστον το παλικαράκι δεν θα βλέπει τους βανδαλισμούς, τα καμώματα και τις ασχήμιες που αφήνουν στο πέρασμά τους τα χαϊδεμένα που προσποιούνται τους επαναστάτες…

 

Σαν δε ντρέπεστε…

 

Η είδηση: 

 

Την πόρτα έκλεισε το τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε τυφλό αριστούχο μαθητή που κατέκτησε και το αργυρό μετάλλιο στην μαθηματική ολυμπιάδα.

 

Ο Σύνδεσμος σημειώνει πως το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ απέρριψε το αίτημα του μαθητή “πριν καν καταθέσει το μηχανογραφικό του” επικαλούμενο τα γενικά κριτήρια ικανοτήτων που έχει θέσει το ίδιο για την αποδοχή υποψηφίων φοιτητών με ειδικές ανάγκες, όπως η μη ολική τύφλωση και η μη ανικανότητα και των δύο άνω άκρων.

 

Καταγγέλλει δε, ότι “αυτή η απόφαση και ο νόμος που τη στηρίζει είναι αντισυνταγματική” και “τουλάχιστον αναχρονιστική και αντιανθρωπιστική”, ενώ υποστηρίζει ότι σε αντίστοιχα τμήματα των Ιωαννίνων και της Αθήνας δεν υπάρχουν εμπόδια εισαγωγής για φοιτητές με προβλήματα όρασης.

 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο 18χρονος αριστούχος προέρχεται από οικογένεια τυφλών και έχει δυο μικρότερους αδερφούς ηλικίας 17 και 10 ετών εκ των οποίων μόνο ο τελευταίος έχει κανονική όραση.

 

Η επιστολή – παράκληση για το μέλλον του μαθητή

 

“Κύριε υπουργέ, σας ζητούμε να ασκήσετε την παρέμβαση που εσείς θα κρίνετε ότι είναι η προσφορότερη για την περίπτωση. Είναι αδιανόητο το γεγονός να υποχρεωθεί μια οικογένεια με τέσσερα μέλη που παρουσιάζουν αναπηρία όρασης να μετακομίσουν σε άλλη πόλη προκειμένου ο γιος τους να εκπληρώσει τους επιστημονικούς στόχους που έχει δικαιολογημένα χαράξει και βασίζονται στις άριστες επιδόσεις του, επειδή κάποιοι πανεπιστημιακοί ταγοί δεν αποφασίζουν επιτέλους να αλλάξουν νοοτροπίες” τονίζεται στην ανακοίνωση.

 

Ο Σύνδεσμος αναφέρει, επίσης, ότι 18χρονος σήμερα μαθητής έχει αριστεύσει από την ηλικία των 10 ετών με πολλές διακρίσεις σε σχολικούς διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, ήταν αριστούχος και παραστάτης στις παρελάσεις στις δύο προηγούμενες τάξεις του λυκείου, ενώ έχει σημαντικές επιτυχίες και στο σκάκι, με το οποίο ασχολείται από μικρός. Φέτος, κατέκτησε για τρίτη συνεχόμενη φορά την 1η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τυφλών Ανδρών Σκακιστών και την 9η στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τυφλών Νέων Σκακιστών 2013.

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής, αν. καθηγητής Κωνσταντίνος Χρυσάφης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το θέμα δεν είναι προσωπικό, αλλά αφορά τις αποφάσεις του τμήματος για τα κριτήρια παρακολούθησης από άτομα με ειδικές ανάγκες.

 

“Κάθε χρόνο, το υπουργείο ρωτάει τα τμήματα, ποιες από τις κατηγορίες ατόμων με ειδικές ανάγκες μπορούν να τα παρακολουθήσουν. Εμείς ως τμήμα επιβεβαιώσαμε απλώς και φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ότι υπάρχουν δύο ενότητες ανθρώπων, που θεωρούμε εμείς, ότι ένα τμήμα πειραματικό δεν μπορούν να το παρακολουθήσουν. Είναι οι ολικώς ανίκανοι στα δύο χέρια και οι ολικώς τυφλοί. Είναι οι δύο κατηγορίες που δεν μπορούν να φοιτήσουν στο τμήμα μας. Δεν αφορά ένα άτομο συγκεκριμένα, αφορά όλους τους πιθανά ενδιαφερόμενους αυτών των κατηγοριών” ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χρυσάφης.

 

“Καταλάβετε ότι το 30% των μαθημάτων μας είναι εργαστηριακά. Το μαθηματικό π.χ. δεν είναι ένα εργαστηριακό τμήμα. Εκεί, οι συνθήκες και οι δυνατότητες είναι τελείως διαφορετικές για έναν τυφλό φοιτητή απ’ ό,τι είναι στο Τμήμα Φυσικής. Εμείς θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να τους παρέχουμε την ίδια δυνατότητα ισότιμης εκπαίδευσης με τους άλλους φοιτητές, γι’ αυτό το λόγο δεν μπορούμε να πάρουμε τέτοιους φοιτητές” πρόσθεσε.

 

Η οικογένεια του 18χρονου μαθητή περιμένει και εγγράφως από το Τμήμα Φυσικής την απορριπτική απάντηση στο αίτημά τους.

 

“Τα εργαστήρια είναι γνωστό πως γίνονται ομαδικά και επίσης η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ. Αυτή τη στιγμή σας μιλώ από ένα κινητό τηλέφωνο αφής. Δεν υπάρχουν εμπόδια να περιορίσουν κάποιον με τόση θέληση και με τόσες ικανότητες, υπάρχουν παγιωμένες αντιλήψεις που πρέπει να αλλάξουν. Αυτή τη στιγμή πρώην τυφλός φοιτητής του αντίστοιχου τμήματος της Αθήνας είναι σε διδακτορικό στη Γερμανία” δήλωσε, από την πλευρά του, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πατέρας του 18χρονου και αντιπρόεδρος του παραρτήματος Μακεδονίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών Σωτήρης Κουμτζής.

 

SHARE
RELATED POSTS
stones-1372677_960_720.jpg
Στο “κόκκινο” οι ακτές- Στο 65% η διάβρωση παραλιών στην Κρήτη
Περί κανονικότητας, του Νότη Μαυρουδή
Αποκατάσταση Μεταλλίων στον ε.α. Ταξίαρχο κο Κοντογιάννη λόγω καταστροφής τους κατά την 23η Ιουλίου 2018

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.