Πόρτα - Η Αλεξάνδρα και οι άλλοι

Ἁλμπερτ Αϊνστάιν: «Μια ευαίσθητη ιδιοφυΐα», της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου

Spread the love

 

 

 

Ημερομηνία Γέννησης 14 Μαρτίου 1879 στο Ούλμ της Γερμανίας.

Ο πιο διάσημος Φυσικός του κόσμου αυτού, ο ξεχωριστός Άλμπερτ Αϊνστάιν, είδε το φως της ζωής το πρωί της 14ης Μαρτίου το 1879, στο Ούλμ της Γερμανίας. Ο Ήλιος του έλαμπε στο ευαίσθητο και εσωστρεφή ζώδιο των Ιχθύων στον 10ο Οίκο, το σπίτι της δημοσιότητας, της αναγνωρισιμότητας, της καριέρας και της επιτυχίας. Αυτό και αν θα ήταν ἐνα κάρμα όλο αντιθέσεις…

Το 1880, λίγο μετά την γέννησή του, μετακόμισαν οικογενειακώς στο Μόναχο. Ο Άλμπερτ ήταν ένα γλυκό παιδί, συνεσταλμένο, με εβραικογερμανική καταγωγή. Οι γονείς του τηρούσαν τις παραδόσεις και ανήκαν στους ορθόδοξους Εβραίους. Το γεγονός πως δεν μπορούσε να μιλήσει μέχρι τα 3 του χρόνια, είναι κάτι που μας το επιβεβαιώνει ο πλανήτης Κρόνος, ο θεσμοθέτης και πατέρας των ορίων, δημιουργώντας «στενή σχέση» με τον επικοινωνιακό πλανήτη Ερμή.

Στα πρώτα του χρόνια δεν διαφαίνονταν η ιδιοφυΐα που έμελλε να γίνει. Ήταν μέτριος έως καλός μαθητής στο σχολείο και δεν είχε καθόλου ταλέντο στις ξένες γλώσσες. Ο Ερμής στην σύνοδό του με τον Κρόνο, τον οδηγούσε ενστικτωδώς σε μια μορφή σιωπηλής γνώσης. Παρορμητική γλώσσα και αντιδραστικός σχολιασμός ήταν κάτι που μπήκε αργότερα σε λειτουργία, και με την υποστήριξη του δυναμικού ζωδίου του Κριού, «κατάφερε» να μην τελειώσει το σχολείο στην Γερμανία. Αποφάσισε να ακολουθήσει τους γονείς του, που είχαν ήδη μετακομίσει στο Μιλάνο. Γλώσσα χωρίς σκέψη…

Για να γλιτώσει από τα στρατιωτικά του καθήκοντα, απαρνήθηκε στα 17 του χρόνια την γερμανική του υπηκοότητα. Η Αντίθεση μεταξύ του πλανήτη των αλλαγών Ουρανού και του «μεγάλου» Δία, πλανήτη των χρημάτων και της τύχης, επιστράτευε αρκετή δραματικότητα και εναλλαγές στην πολυτάραχη ζωή του. Το 1986 αποφοίτησε τελικά από το ελβετικό σχολείο Kantonsschule Aarau. Το απολυτήριό του αποτελούνταν από πολύ καλούς βαθμούς, σε αντίθεση με τον «μύθο» που δημιουργήθηκε με τα χρόνια, πως ο Αϊνστάιν ήταν ο χειρότερος μαθητής…

«Η μόρφωση είναι αυτό που απομένει, όταν κάποιος ξεχάσει αυτά που έμαθε στο σχολείο» ( Άλμπερτ Αϊνστάιν )

Ο Δίας στον 9ο Οίκο, το σπίτι της πίστης, της θεωρίας, των θεσμών, των επιστημών και της γνώσης, έδινε έμφαση στις ανησυχίες του. Ήταν σχεδόν «μοιραίο» πως το μυαλό του θα ασχολούνταν με την Τέχνη, την Φιλοσοφία, την Λογοτεχνία και την ανώτερη μάθηση.

«Το σημαντικό πράγμα είναι να μην σταματήσεις να κάνεις ερωτήσεις. Η περιέργεια έχει τον λόγο της που υπάρχει.» ( Άλμπερτ Αϊνστάιν )

Μετά από μερικά «μικρά» εμποδιάκια, άρχισε να σπουδάζει Φυσική στην Πολυτεχνική Ακαδημία της Ζυρίχης. Αφού αποφοίτησε πήρε και την ελβετική υπηκοότητα. Όπου γης και πατρίς…

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δίας του «ακουμπούσε» στο ανεξάρτητο ζώδιο του Υδροχόου, ζώδιο που φέρνει αλλαγές, πολλές καινοτόμες ιδέες, αυτονομία και αγύριστη ξεροκεφαλιά, ακραία συμπεριφορά όταν κάτι «μας καρφώνεται στο μυαλό» δηλαδή. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο «φοιτητής» Άλμπερτ δεν παρουσιαζόταν στο μάθημα των μαθηματικών, αφού θεωρούσε πως τα αυστηρά μαθηματικά δεν βοηθούσαν έναν Φυσικό να αναπτύξει σωστά τις θεωρίες του!

Η Σελήνη του στο ταξιδιάρικο ζώδιο του Τοξότη, στον 6ο Οίκο, το σπίτι της υγείας και της εργασίας, υποδήλωνε τις αλλαγές κατοικίας ανάλογα με τον εκάστοτε επαγγελματικό του προσανατολισμό. Όταν τελείωσε τις σπουδές του στην Ζυρίχη, ξεκίνησε να παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα μαθηματικών στο Βίντερχουρ ( Καντόνι της Ελβετίας ) και τελικά στην Βέρνη. Το 1902 έπιασε δουλειά σαν εξεταστής στο ελβετικό γραφείο Ευρεσιτεχνιών στην Βέρνη.

Ο Ωροσκόπος του ιδιαίτερου αυτού χαρακτήρα βρίσκονταν στο «σπιτικό» ζώδιο του Καρκίνου. Η Αφροδίτη του έκανε την δυναμική της εμφάνιση στο παρορμητικό ζώδιο του Κριού, στον 10ο Οίκο. Είχε μια γοητεία που κέρδιζε τις εντυπώσεις, αλλά έχανε γρήγορα το ενδιαφέρον του για το αντίθετο φύλο, αφού ήταν αρκετά ανυπόμονος και δεν προφύλασσε τον εαυτό του από μπερδέματα. Ο δυναμικός πλανήτης Άρης στο παραδοσιακό ζώδιο του Αιγόκερου, έδινε χροιά ανταγωνισμού στις σχέσεις του. Το 1903 παντρεύτηκε την συμφοιτήτριά του Μιλέβα, έκανε 3 παιδιά και χώρισε. Το 1919, αφού πήρε διαζύγιο από την πρώτη του γυναίκα, παντρεύτηκε την εξαδέλφη του Έλσα. Βέβαια ήταν ένας πατέρας που τον ένοιαζαν τα παιδιά του και προσπαθούσε να εξασφαλίσει το μέλλον τους τουλάχιστον οικονομικά, έστω και αν δεν έμενε μαζί τους.

Ο σκοτεινός πλανήτης Πλούτωνας στο σταθερό ζώδιο του Ταύρου σε τετράγωνο με τον «παντοδύναμο» Δία, έριχνε φως στις σκοτεινές πλευρές του εαυτού του. Η ακράδαντη υποστήριξη των θεωριών του, (ανάμεσα σε αυτές και η θεωρία της σχετικότητας που τον έκανε παγκοσμίως γνωστό), μπορεί να αποτέλεσε ένα από τα μυστικά της επιτυχίας του, αλλά τον έβαλε και σε «σκοτεινά» μονοπάτια της επιστήμης, όπως η υπογραφή του στο γράμμα απευθυνόμενο στον τότε πρόεδρο Ρούσβελτ υποστηρίζοντας την δημιουργία της ατομικής βόμβας, γεγονός που μετάνιωσε οικτρά. Ο «μοιρολατρικός» πλανήτης Ποσειδώνας στο ζώδιο του Ταύρου, στον 11ο Οίκο, σπίτι των διασυνδέσεων, λειτουργούσε σαν ένστικτο με χρονοκαθυστέρηση.

«Ένα άτομο που δεν έχει κάνει ποτέ λάθος, ποτέ δεν προσπάθησε για κάτι… » ( Άλμπερτ Αϊνστάιν)

Οι διακρίσεις του αμέτρητες και το έργο του ακόμη και σήμερα μοναδικό, «μυθικό», αποτυπωμένο για πάντα στην Ιστορία. Το 1921 πήρε το βραβείο Νόμπελ και τα χρήματα που εξασφάλισε από αυτό τα παρέδωσε στην πρώην γυναίκα του για την σωστή ανατροφή των παιδιών του. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν ήταν πια γνωστός και έδινε διαλέξεις σε όλο τον κόσμο. Το 1933, όταν πήρε ο Χίτλερ την εξουσία στα χέρια του στην Γερμανία, ο Άλμπερτ κατέφυγε μόνιμα στην Αμερική. 1η του Οκτώβρη του 1940 του απονεμήθηκε η αμερικανική υπηκοότητα.

Στις 18 Απριλίου το 1955, σε ηλικία 76 χρονών, ο Αϊνστάιν απεβίωσε από Ανεύρυσμα στην αορτή, στο Πρίνστον, όπου και διέμενε τα τελευταία χρόνια. Ο παθολόγος Τόμας Χάρβεϊ έκλεψε το μυαλό του Αϊνστάιν κατά την ιατροδικαστική εξέταση για να μελετήσει την μοναδικότητά του…

«Υπάρχουν δυο τρόποι για να ζήσεις. Μπορείς να ζήσεις σαν τίποτα να μην είναι θαύμα ή μπορείς να ζήσεις σαν το οτιδήποτε να είναι θαύμα.» ( Άλμπερτ Αϊνστάιν )

 

SHARE
RELATED POSTS
Χριστόφορος Παπακαλιάτης: ο γνωστός μας άγνωστος, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου
Σον Κόνερι: “ο Ακαταμάχητος Σερ”, Της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου
Μια έντονη Πανσέληνος, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου-Τσίσσερ
3 Σχόλια

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.