Υγεία

Όταν η τουαλέτα «πέφτει μακριά»…, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Πόσες φορές αναβάλλατε κάποια εκδρομή γιατί αισθανθήκατε ανασφαλής χωρίς τουαλέτα; Πόσες φορές δεν πήγατε σε συναυλία ή κάπου αλλού για τον ίδιο λόγο; Το Σύνδρομο Υπερλειτουργικής Κύστης και η ακράτεια, ταλαιπωρούν χιλιάδες ασθενείς. Ήρθε η ώρα να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας!

Το Σύνδρομο Υπερλειτουργικής Κύστης, είναι γένους αρσενικού: πλήττει κυρίως τους άνδρες άνω των 60. Η ακράτεια είναι συχνότερη στις γυναίκες, κυρίως μετά την εμμηνόπαυση. Αν και διαφέρουν μεταξύ τους, υπάρχει θεραπεία και για τα δύο, αρκεί ο ασθενής να ζητήσει ιατρική συνδρομή.

Στο Σύνδρομο Υπερλειτουργικής Κύστης, η ουροδόχος κύστη μπορεί να συγκρατήσει ούρα σε ποσότητες μικρότερες του φυσιολογικού. Η υπερλειτουργικότητα του εξωστήρα μυ,  ο οποίος συγκροτείται από τρία στρώματα λείων μυϊκών ινών, που αποτελούν το τοίχωμα της κύστης, προκαλεί επιτακτική ανάγκη για ούρηση.

Πότε να ανησυχήσω;

Συχνουρία.  Όταν ουρείς  πάνω από 8 φορές την μέρα, από την ώρα που ξυπνάς μέχρι την ώρα που θα κοιμηθείς.  Όταν οφείλεται σε πολλά υγρά ή ροφήματα με καφεΐνη δεν έχει σχέση με το Σύνδρομο Υπερλειτουργικής Κύστης.

Νυκτουρία. Ούρηση τις βραδινές ώρες πάνω από μία φορά. Μπορεί όμως να οφείλεται και σε παθήσεις όπως πέτρες στο ουροποιητικό, ουρολοιμώξεις, νευρολογικές νόσους, καλοήθη υπερπλασία του προστάτη  ή καρκίνο της κύστης. Ο έμπειρος ουρολόγος θα δώσει την απάντηση.    

Επιτακτική ούρηση.  Η ανάγκη για ούρηση εμφανίζεται ξαφνικά και δύσκολα αναβάλλεται.

Επιτακτική ακράτεια. Οδηγεί στην απώλεια ούρων παρά τη θέληση μας. Η επιτακτική διαφέρει από την ακράτεια από προσπάθεια στην οποία προκαλείται απώλεια των ούρων από γέλιο, βήχα ή φτάρνισμα.

Η  φαρμακευτική ουσία «σολιφενακίνη» αποδείχθηκε κατά 65% αποτελεσματικότερη στην αντιμετώπιση του συνδρόμου αλλά και της ακράτειας. Επιτρέπει την απαιτούμενη μακροχρόνια θεραπεία χωρίς τις δυσάρεστες παρενέργειες της προηγούμενης γενιάς φαρμάκων (ξηροστομία, δυσκοιλιότητα, θολή όραση ή ταχυκαρδία).

Η ακράτεια

Οι γέννες προκαλούν χαλάρωση των ιστών της πυέλου, με αποτέλεσμα η ουροδόχος κύστη, ίσως η μήτρα και το έντερο, κατεβαίνουν προς τα κάτω, όταν η ασθενής σφιχτεί ή βήξει. Και όταν «σφίγγεται» η κοιλιά, η ουροδόχος κύστη δεν μπορεί να συγκρατήσει τα ούρα.

Γενετικές ανωμαλίες, τραυματισμοί σε σπονδυλική στήλη ή λεκάνη, εγκεφαλικό επεισόδιο, σκλήρυνση κατά πλάκας, χρόνιες ουρολοιμώξεις, η άρση διάφορων βαρών, η εμμηνόπαυση, η ανεπάρκεια οιστρογόνων αλλά και η παχυσαρκία, μπορούν να προκαλέσουν ακράτεια.

Η ακράτεια αξιολογείται με υπερηχογράφημα και ουροδυναμική εξέταση. Αν η  συντηρητική θεραπεία (ασκήσεις πυέλου,  ηλεκτρική διέγερση των μυών, κολπικοί κώνοι και ορμονολογικά σκευάσματα) δεν αποδώσει, η χειρουργική θεραπεία μπορεί να προσφέρει μόνιμα και θεαματικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα αν ο σφικτήρας της βαλβίδας της ουροδόχου κύστης έχει υποστεί βλάβη.

Με κατάλληλη θεραπεία, αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά περίπου το 70% των περιπτώσεων. Πέρα από τη θεραπεία, που την καθορίζει το είδος της ακράτειας, συνίστανται η απώλεια βάρους, η καταπολέμηση ενδεχόμενης δυσκοιλιότητας, η μείωση κατανάλωσης καφέ, αλκοόλ και πολλών χυμών: άλλα  αυξάνουν την ούρηση ενώ άλλα ερεθίζουν την κύστη. Οι ειδικές σερβιέτες προσφέρουν σημαντική βοήθεια.

Ο ειδικός ουρολόγος θα αποφανθεί αν η ακράτεια ούρων ως σύμπτωμα, μπορεί να σχετίζεται με τον διαβήτη ή  διάφορα νεφρικά προβλήματα, που ενδεχομένως αντιμετωπίζετε.

Η απροθυμία των ασθενών να ζητήσουν ιατρική βοήθεια και άρα να θεραπευθούν, οφείλεται σε σειρά από λόγους: είτε ντρέπονται να μιλήσουν για το πρόβλημά που αντιμετωπίζουν, είτε αγνοούν ότι υπάρχει θεραπεία είτε το αποδίδουν στη μεγάλη ηλικία τους, με αποτέλεσμα να δυσπιστούν ότι υπάρχει δυνατότητα να ανακουφιστούν και να θεραπευθούν.  Ήρθε όμως η ώρα να μιλήσουν και να διεκδικήσουν καλύτερη ποιότητα ζωής, που τους ανήκει δικαιωματικά.

 

SHARE
RELATED POSTS
Δώστε σημασία σε κάθε ελιά του σώματος!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Είναι ασφαλές να καταναλώνω μουχλιασμένα τρόφιμα ή «χαλασμένα» φρούτα και λαχανικά;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Υποθρεψία: ένας ύπουλος εχθρός, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.