Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Όταν έρθει ο απολογισμός, του Δημήτρη Κατσούλα

Spread the love

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

Δημήτρης Κατσούλας

Δημήτρης Κατσούλας

Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε μια πένσα στριμωγμένη, αυτήν του κορονοϊού, όπου όλο και σφίγγει γύρω της – εύχομαι γρήγορα να χαλαρώσει μέχρι πλήρους απελευθέρωσης μας από αυτή – οπότε φθάνοντας στην στιγμή της πλήρους απαλλαγής μας θα κληθούμε να κάνουμε τον απαιτούμενο απολογισμό μας. Εννοείται ότι μέχρι τότε πολλά θα είναι εκείνα τα οποία θα έχουν πάρει άλλη μορφή γύρω μας, νέοι κώδικες επικοινωνίας θα έχουν προκύψει, κι αυτό θα εξαρτηθεί από το βάθος του φωλιάσματος του τρόμου που θα βρει χώρο εντός μας για να μας κυριεύσει. Συνήθειες όπως οι τρόποι χαιρετισμού, οι εναγκαλισμοί μας, τα ταξίδια μας, οι διακοπές μας, η επικοινωνία των λαών και γενικώς η εικόνα θα είναι διαφορετικά. Κι όταν όλα πλέον τα τραγικά θα αποτελούν παρελθόν ελπίζω να έχουμε τη δύναμη να κοιταχτούμε ξανά στα μάτια μη έχοντας όμως απωλέσει την ανθρωπιά μας, να μη είναι ένα κούτσουρο στεγνωμένο η ψυχή μας, και πάνω από όλα από εκεί και μετά να μην επιτρέψουμε στην παράνοια που γεννά ο φόβος και κλειδοαμπαρωθούμε πίσω από τα σφαλιστά παράθυρά μας μια για πάντα αγνοώντας τον φίλο, τον γείτονα, τον συγγενή, τον άνθρωπο που θα περπατά μόνος του στο δρόμο και με σκυμμένο το κεφάλι. Η ψυχική δύναμη και το πάθος για ζωή απαιτούν να σταθούμε όρθιοι, να βγούμε πιο δυνατοί αλλά και πιο σοφοί γνωρίζοντας πια τι σημαίνουν οι ιοί.

Κι όταν έρθει η μέρα που όλα πλέον θα τα έχουμε ξεπεράσει και θα είμαστε οι νικητές του άγνωστου εισβολέα, όλοι οι λαοί, όλη η ανθρωπότητα να στήσει μια παγκόσμια γιορτή, ένα πολύχρωμο πανηγύρι των λαών του κόσμου, βάζοντας στην πρώτη σειρά να σέρνουν το χορό οι Κινέζοι, ναι αυτοί που με την μεθοδικότητά τους, την ετοιμότητά τους αλλά και την πειθαρχία που έδειξαν απέναντι στα εξαγγελόμενα από την παγκόσμια υγεία στάθηκαν προσοχή τηρώντας κατά γράμμα τις συστάσεις της.

Ας μη μας διαφεύγει ότι οι προηγούμενες γενιές, ακόμα και οι πατεράδες μας αλλά και οι παππούδες μας έζησαν με άλλους φόβους όπως αυτούς  της φυματίωσης, της λέπρας, της απλής γρίπης αλλά και των πρόωρων θανάτων λόγω έλλειψης φαρμάκων, υγειονομικής περίθαλψης, παλεύοντας ταυτόχρονα και με την πείνα, την ασιτία σε εποχές μάλιστα όπου η ενημέρωση ήταν ανύπαρκτη και οι σφαίρες των πολέμων περνούσαν ξυστά πάνω από τα κεφάλια τους, έχοντες μόνο ως «όπλα»      τους  τα βότανα και τις πρακτικές μεθόδους των ιατρών. Δεν λέω ότι μετά από όσα τράβηξαν έμειναν και αλώβητοι από τον φόβο. Υπήρξαν και φορές όπου τον εξεδήλωναν τον φόβο ή τον βλέπαμε εμείς οι νεότεροι κάπου στο βάθος των ματιών τους να έχει αφήσει αραιά και που το αποτύπωμά του ή και φορές ακόμη όπου πετάγονταν στον ύπνο τους παλεύοντας με εφιάλτες. Κάτι τέτοια υπολείμματα φόβου και τώρα σ’ εμάς θα απομείνουν, έτσι πάντα θα συμβαίνει. Όμως εμείς τώρα έχουμε καινούργια  «όπλα» στη φαρέτρα μας για να πολεμήσουμε. Έχουμε τους επιστήμονες όπου νυχθημερόν είναι σκυμμένοι πάνω από τα εργαλεία τους τα μικροσκόπια τελευταίας τεχνολογίας, υπάρχει η παγκόσμια σύμπραξη επιστημόνων και χάρις σε αυτούς και στην τεχνολογία που είναι σύμμαχός μας το ευκτέον όπου να ‘ναι καταφθάνει. Υποχρέωσή μας όμως είναι να μη μεταδώσουμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας τους όποιους ελάχιστους εναπομείναντες φόβους μας αλλά να περάσουμε το μήνυμα της ελπίδας, της αισιοδοξίας και της αλληλεγγύης που ευαγγελίζεται αλλά και μεταφέρει στα χέρια του το φως της ανθοφώρου Άνοιξης και κάθε τι του καλού.

Έρρωσθε άπαντες!

 

  GREEK RESTAURANT – NEW YORK 253-17 NORTHERN BLVD

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. 

  The article expresses the views of the author  

 iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Τόξο Ουράνιο στο ηλιοβασίλεμα, του Κωνσταντίνου Μεϊντάνη
11049464_10153794481499523_4185608025578033362_n.jpg
Η Αγάπη, του Χρήστου Χωμενίδη
Λοχαγοί Ηλιθίων, του Χρήστου Χωμενίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.