Πόρτα στην Πολιτική

«Ωραία» αλλά Ψεύτικη η Πραγματικότητα Πέτσα στο Προσφυγικό, του Κώστα Αρβανίτη

Spread the love

Ο Κώστας Αρβανίτης  είναι Δημοσιογράφος, Ευρωβουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Για μια ακόμη φορά η Κυβέρνηση επέλεξε τη «δημιουργική» και επιλεκτική παρουσίαση στατιστικών που αναδεικνύουν μια «ωραία» αλλά ψεύτικη πραγματικότητα.

Η Κυβέρνηση θεωρεί ιδιαιτέρως σημαντική την αποσυμφόρηση της Μόριας, και δεν έχει άδικο: Από τους 18.615 διαμένοντες εκεί στις αρχές του χρόνου (επίσημα στοιχεία), σήμερα ανακοίνωσε 13.941. Σημαντική μείωση! «Ξεχνά» όμως η κυβέρνηση πως δεν ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου «στις αρχές του χρόνου», αλλά στα μέσα του περασμένου, όταν οι διαμένοντες στη Μόρια ήταν 5.600 άνθρωποι.

Δηλαδή η Κυβέρνηση σήμερα παρουσίασε ως επιτυχία την επιστροφή στον Οκτώβριο 2019, τρεις μήνες έπειτα από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Κ.Μητσοτάκη, τρεις μήνες στη διάρκεια των οποίων άλλαζαν υπεύθυνους για το προσφυγικό κάθε λίγες μέρες και κοίταζαν τη Μόρια να γεμίζει ανθρώπους χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα!

Μάλιστα, όλα αυτά τα «πέτυχαν» εν μέσω σχεδόν Μηδενικών ροών το τελευταίο τετράμηνο, όπως ο ίδιος ο κύριος Πέτσας μας ανακοίνωσε περιχαρής και με πολλούς πρόσφυγες να εγκαταλείπονται κυριολεκτικά στο δρόμο!

Με δυο λόγια: άφησαν τη Μόρια να πάει από τις 5.600 στις 18.000 κόσμο και πανηγυρίζουν που με μηδενικές ροές στην κορύφωση της Πανδημίας την Άνοιξη «έριξαν» τον πληθυσμό της στα επίπεδα του Οκτωβρίου. Τέτοια επιτυχία!

Σήμερα όμως είχαμε και την επανεμφάνιση του αφηγήματος «Κλειστά Κέντρα»: ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα αποκαλεί «Κλειστά» (δηλαδή κέντρα κράτησης) η ΕΕ «με ελεγχόμενη είσοδο/έξοδο» και η Ανακοίνωση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου τα αποκαλεί «Κλειστά Ελεγχόμενα». Θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε τι ακριβώς περιλαμβάνει η πρόταση που η ΕΕ αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει κατά 100%, τι ακριβώς θα είναι «κλειστό» και τί «ελεγχόμενο»…

Όμως, όσο κι αν η Κυβέρνηση προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από «δημιουργική» αξιοποίηση στατιστικών που αγγίζουν τα όρια των fake news, όσο κι αν προσπαθεί να μπερδέψει με την ακατάπαυστη εναλλαγή λέξεων και όρων, οι πολίτες – και πρώτα απ’ όλους οι κάτοικοι των νησιών και οι εργαζόμενοι στις δομές, γνωρίζουν ότι θύματα των ακροδεξιάς υφής πολιτικών τους είναι πια οι ίδιοι και ο τόπος τους, είναι οι ζωές τους που καταστρέφονται χάριν ενός σχεδίου  δήθεν «αποτροπής» που είναι αποτελεσματικό μόνο στα ακροδεξιά μυαλά των κυβερνώντων εμπνευστών του. Ένα αφήγημα που θέλει την Ελλάδα «Φυλακή Προσφύγων« για να συμπληρωθεί το σχέδιο «Ευρώπη Φρούριο». Ένα αφήγημα που δεν πρέπει να ολοκληρωθεί με μια εικονική ή δυσμενή για τη χώρα μας αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου ειδικά σε ό,τι αφορά την υποχρεωτική κατανομή αιτούντων άσυλο στις χώρες της ΕΕ και αντάλλαγμα λίγα παραπάνω εκατομμύρια χρηματοδότησης.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Με τα μάτια του Mr.Dijsselbloem!, του Γιώργου Σαράφογλου
Σαφώς κάτω τα χέρια από τον Γαβριήλ, αλλά…, του Γιάννη Σιδέρη
Υπουργείο Τουρισμού για Thomas Cook: “Συναρμοδίως με Υπ. Οικονομικών αναζητούμε την εξεύρεση λύσης στήριξης στις πληγείσες επιχειρήσεις”

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.