Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στον Κόσμο

Χωρίς τιμοκατάλογο…, του Γιώργου Αρκουλή

Spread the love

Γιώργος Αρκουλής

Γιώργος Αρκουλής

Η Κροατία, όπως είναι γνωστό, έγινε μέλος της  Ευρωπαϊκής Ένωσης το καλοκαίρι του 2013. Λίγο πριν από αυτή την σημαδιακή για την χώρα ένταξη, έτυχε να βολτάρω οικογενειακώς στο μαγευτικό Ντουμπρόβνικ, με τον υπέροχο κάστρο, χτισμένο την περίοδο της Αναγέννησης. Θυμάμαι μου είχαν κάνει εντύπωση οι χαμηλές τιμές και η εξαιρετική περιποίηση, ακόμη και όταν ο λογαριασμός ήταν ελάχιστα κούνα (δηλαδή στο τοπικό νόμισμα). Θυμάμαι επίσης ότι σε κοντινό παραλιακό –και σίγουρα τουριστικό- θέρετρο, που καθίσαμε να πιούμε λεμονάδα.

Παραγγείλαμε στην σερβιτόρα πέντε λεμονάδες. Επειδή η παραγγελία αργούσε να έλθει, τρύπωσα μέσα στο κατάστημα για…ρεπορτάζ και τι να δω; Δύο νεαρές κοπέλες, είχαν σκύψει πάνω σε…χειροκίνητους λεμονοστύφτες και πιέζοντας λεμόνια από ένα τεράστιο τελάρο ετοίμαζαν τους χυμούς μας. Σε λίγο, έφτασαν τα ποτήρια μας γεμάτα ξέχειλα μαζί με μπόλικες ζάχαρες  στο τραπέζι, και με την πρώτη γουλιά καταλάβαμε ότι γευόμασταν την ωραιότερη φυσική λεμονάδα της ζωής μας. Εννοείται περιμέναμε να μας ζητήσουν αρκετά χρήματα, αλλά χαλάλι, άξιζε τον κόπο. Πόσα πληρώσαμε; σύνολο πέντε ευρώ, ένα νόμισμα για  κάθε ποτήρι.

Σκέφτηκα ότι αυτή η χώρα με την ευγένεια, την περιποίηση και τις τίμιες τιμές, συν τις υπέροχες ακτογραμμές της Δαλματίας, σύντομα θα μπορούσε να αναδειχτεί σε τουριστικό πόλο αξιώσεων. Κάτι που συνέβη. Πέρυσι, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, αυτή την μικρή χώρα που δεν διαθέτει ούτε μνημεία ούτε καν αξιόλογη Ιστορία, επισκέφτηκαν σχεδόν 15 εκατομμύρια τουρίστες.

Θα αναρωτηθείτε γιατί τα παραθέτω αυτά σήμερα. Μόνο και μόνο για να κάνω μια ίσως κουτή ερώτηση. Αυτές τις χειροποίητες λεμονάδες πόσο θα τις είχα πληρώσει στην Μύκονο; Εκεί όπου πριν λίγες ημέρες μια παρέα αλλοδαπών, πλήρωσε έξι μερίδες καλαμαράκια και πέντε μπίρες κάπου 850 ευρώ (και μάλιστα χωρίς ΦΠΑ!).

Και για να τελειώσω την σημερινή περιγραφή θα επιστρέψω στο ταξίδι για να προσθέσω ότι την επομένη το μεσημέρι που το πλοίο μας έπιασε Μύκονο, διψάσαμε και κάναμε στάση για πορτοκαλάδα –όχι χυμό, αλλά κλαστική…fanta- και πληρώσαμε για πέντε μπουκάλια των 330 ml ευρώ 35…

Την ώρα που πλήρωνα τον λογαριασμό, δεν θα ξεχάσω την καούρα που με είχε πιάσει!

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Επί προσωπικού σχολιασμοί, του Πάνου Μπιτσαξή
Για την απεργία της 1ης Μαΐου από τον Δήμαρχο Ρόδου κο Φώτη Χατζηδιάκο
Αλέξανδρος Μπέμπης
Καλοκαίρι με τον παππού, του Αλέξανδρου Μπέμπη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.