Πόρτα στη Ψυχολογία

Χριστούγεννα: η γιορτή της ανθρώπινης ζωής…, του Δρ Θάνου Ασκητή

Spread the love

O Δρ. Θάνος Ε. Ασκητής είναι γιατρός Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής, διδάκτωρ Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής Ψυχιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (E.U.C) στον τομέα Κοινωνικής Ψυχιατρικής. 

Τα φώτα και τα χρώματα στη γιορτή των Χριστουγέννων φαντάζουν ιδιαίτερα ευχάριστα μέσα στη δύσκολη περίοδο που περνάμε, τόσο ως κοινωνία, όσο όμως και σαν προσωπική ζωή. Τα Χριστούγεννα ανέκαθεν ήταν η γιορτή και η φαντασία των παιδιών και η χαρά των μεγάλων, κυρίως εκείνων που έκαναν παιδιά και περπατούσαν μέσα στις γιορτινές μέρες με δώρα, ευχές και ελπίδα.

Τα φετινά Χριστούγεννα,νομίζω, έχουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, την περισσότερη αισιοδοξία και την ελπίδα για ένα αύριο που θα μας φέρει πιο κοντά και θα μας δώσει το αίσθημα μιας ζωής που ανατέλλει και μιας χρονιάς που θα φέρει φως και χαμόγελο στη ζωή μας. Ο Χριστός γεννιέται κάθε χρόνο κι έτσι μπορούμε να ζούμε μέσα απ’αυτή την έντονη θρησκευτική γιορτή, την ανθρώπινη πλευρά μας που τον υπόλοιπο χρόνο είτε ξεχνιέται, είτε μπερδεύεται ή ακόμη και χάνεται. Το συναίσθημα πάλλεται από την αγάπη που η γιορτή αυτή ζητάει και η επικοινωνία γίνεται πιο απαλή στην προσπάθεια να αγκαλιάσει το σύντροφο με το σύντροφο, το γονιό με το παιδί, τον άνθρωπο με τον συνάνθρωπο. Όλοι μας σε αυτές τις γιορτινές μέρες που θα περάσουμε πιο χαλαρά και πιο ενδοσκοπικά με τον εσωτερικό μας κόσμο, ας ενωθούμε σε μια προσπάθεια που και η πατρίδα χρειάζεται και η προσωπική ζωή το ζητάει. Και φυσικά το μεγάλο μας μήνυμα είναι το παιδί μας που ζει μέσα από εμάς και περιμένει τη συναισθηματική ανάπτυξή του, αλλά και την φροντίδα μιας ψυχής που είναι η δική μας συνέχεια.

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά ας είναι ένας σταθμός, όχι μόνο χαράς και ελπίδας, αλλά και δέσμευσης για μια καλύτερη κοινωνία, για περισσότερη υγεία και παιδεία, και μια πιο περήφανη Ελλάδα, που θα σηκώσει τον εαυτό της και θα δείξει ότι είναι άξια μιας ιστορικής, βαριάς κληρονομιάς αλλά και μιας επόμενης μέρας που το μήνυμά της θα είναι ένα και μοναδικό, «μας αξίζει να ζήσουμε καλύτερα, περισσότερο, πιο ανθρώπινα, δίνοντας ο ένας το χέρι στον άλλον, γιατί είμαστε λίγοι για να τσακωνόμαστε τόσοι πολλοί».

Καλά Χριστούγεννα και καλή χρονιά, με χαμόγελο, με θετική σκέψη, μ΄ ένα φιλί και μια αγκαλιά που μας ζεσταίνει και μας ενώνει.

Αρχείο : 2018

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Ερωτική ζήλια, του Ιωάννη Χουρδά
Απιστία:Τι οδηγεί στην απιστία; Για ποιους λόγους απιστεί ο άνδρας και για ποιους η γυναίκα;, του Δρ Θάνου Ασκητή
Σχέσεις εξάρτησης, του Ιωάννη Χουρδά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.