Ανοιχτή πόρτα Υγεία

Χρήσιμες συμβουλές για τον Covid 19, του Nίκου Βασιλειάδη

Spread the love

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

Νίκος Βασιλειάδης

llll.png

Πρόσφατα έλαβα μέρος σε μια πανευρωπαϊκή προσπάθεια μεγάλου εκπαιδευτικού ιδρύματος ώστε να μεταφραστούν και να δοθούν υπό μορφήν οδηγιών κάποιες συμβουλές αναφορικά με τα μέτρα προφύλαξής μας από τον νέο κορονοιό Covid 19. Τα περισσότερα από αυτά τα γνωρίζετε ήδη από τις σαφείς και ακριβείς οδηγίες που έχουν δοθεί από το Υπουργείο Υγείας.

Προσέξτε στα παρακάτω σημεία αν δεν τα γνωρίζετε ήδη:

1. Εάν έχετε ρινική καταρροή και πτύελα – φλέμα , τότε έχετε κοινό κρυολόγημα.

2. Η πνευμονία του κορονοϊού εμφανίζεται ως ένας ξηρός βήχας χωρίς ρινική καταρροή.

3. Αυτός ο νέος ιός δεν είναι ανθεκτικός στη θερμότητα και οι επιστήμονες πιστευουν πως σε ψηλές θερμοκρασίες θα αδρανήσει. Άρα πιστεύουμε πως από τον Μάιο με τις ζεστές μέρες θα σταματήσει η εξάπλωσή του. Ο κορονοιός μισεί τον Ήλιο.

4. Εάν κάποιος φταρνιστεί, χρειάζονται περίπου 3 μέτρα απόσταση πριν τα σταγονίδια πέσουν στο έδαφος και σε μεγαλύτερη απόσταση δεν είναι πλέον αερομεταφερόμενος.

5. Αν έχει μολυνθεί μια μεταλλική επιφάνεια ο ιός σε αυτήν θα είναι ενεργός για τουλάχιστον 12 ώρες – έτσι εάν έρχεστε σε επαφή με οποιαδήποτε μεταλλική επιφάνεια – πλύνετε τα χέρια σας όσο πιο γρήγορα μπορείτε με ένα αντιβακτηριακό σαπούνι, ή με τα αντιβακτηριακά χαρτομάνδηλα.

6. Στο ύφασμα ο ιός μπορεί να επιβιώσει για 6-12 ώρες. Το κανονικό απορρυπαντικό πλυντηρίου θα τον σκοτώσει.

7. Το πόσιμο ζεστό νερό είναι αποτελεσματικό για όλους τους ιούς. Προσπαθήστε να μην πίνετε παγωμένα υγρά.

8. Πλένετε συχνά τα χέρια σας, καθώς ο ιός μπορεί να “ζήσει” στα χέρια σας για 5-10 λεπτά, αλλά – πολλά μπορούν να συμβούν σε αυτό το διάστημα – μπορείτε να τρίψετε τα μάτια σας, να μαζέψετε τη μύτη σας άθελά σας και ούτω καθεξής

. 9. Οι γαργάρες ως πρόληψη είναι καλές για κάθε ιό. Μια απλή γαργάρα με αλάτι σε ζεστό νερό αρκεί.

10. Πίνετε άφθονο νερό! Τα συμπτώματα: 1. Ο ιός μολύνει πρώτα τον λαιμό, έτσι αρχικά δίνει έναν πονόλαιμο που διαρκεί 3-4 ημέρες 2. Ο ιός στη συνέχεια αναμειγνύεται σε με το ρινικό υγρό που εισέρχεται στην τραχεία και στη συνέχεια στους πνεύμονες, προκαλώντας πνευμονία. Αυτό διαρκεί περίπου 5- 6 ημέρες περαιτέρω. 3. Με την πνευμονία έρχεται υψηλός πυρετός και δυσκολία στην αναπνοή. 4. Η ρινική συμφόρηση εξαιτίας του ιού δεν είναι σαν το κανονικό είδος ρινικής συμφόρησης που όλοι γνωρίζουμε. Νιώθεις σαν να πνίγεσαι. Εάν έχετε τέτοιο σύμπτωμα είναι επιτακτική ανάγκη να αναζητήσετε Ιατρική Βοήθεια.

Και μην ξεχνάτε. Προσέχουμε. Και για εμάς και για τους γύρω μας.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Μια χριστουγεννιάτικη υστερία, της Ματίνας Ράπτη-Μιληλή
Βαγγέλης Παυλίδης: το πενάκι του, ο κήπος του και η Ματίλντα του, του Χρήστου Μαγγούτα
Περί Βίας, του Νίκου Βασιλειάδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.