Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στον Κόσμο

Χοακίν για «σίδερα», του Γιώργου Αρκουλή

Spread the love

Γιώργος Αρκουλής

Γιώργος Αρκουλής

Το κλασικό «οι αυτοκρατορίες γκρεμίζονται εκ των έσω» γνώρισε ακόμη μία επανάληψη που έκανε κρότο στην χθεσινή ειδησεογραφία παγκοσμίως. Ο 61χρονος μεγαλέμπορος ναρκωτικών (όλων των ειδών…) Μεξικανός Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκαζμάν, κρίθηκε ένοχος δέκα κατηγοριών από νεοϋρκέζικο δικαστήριο και ως το καλοκαίρι θα οδηγηθεί σε φυλακή ύψιστης ασφαλείας για να…γεράσει. Κάτι που απέφυγε –φεύγοντας από την ζωή πριν δικαστεί- ο διασημότερος όλων Κολομβιανός Πάμπλο Εσκομπάρ. Όσο για το «εκ των έσω» του προλόγου; Αυτή τη φορά δεν ήταν ένας ή δύο μάρτυρες από το περιβάλλον του, αλλά 14 νοματαίοι. Οι οποίοι, ξέχασαν την συνεργασία με τον αρχηγό, τα φράγκα που κέρδισαν κλπ., προκειμένου καρφώνοντας να μείνουν ατιμώρητοι ή να τους επιβληθούν ποινές – χάδια.

Μεταξύ μας: ο διάσημος γκάγκστερ Αλ Καπόνε, ο οποίος οδηγήθηκε στο δικαστήριο το 1931 και καταδικάστηκε για…φοροδιαφυγή, αν εξαιρέσουμε τους φόνους στους οποίους είχε άμεση ή έμμεση σχέση, μοιάζει με αγγελούδι μπροστά στους σκληρούς των ναρκωτικών. Ο Καπόνε, αλκοόλ πούλαγε σε εποχή ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ και όχι τον θάνατο από ηρωίνη κλπ.. Όσο για τους δικούς του; Με εξαίρεση τον λογιστή του, ουδείς συνεργάστηκε με τις διωκτικές αρχές, ώστε να στηριχτεί κατηγορία φόνων.

Η είδηση:

Ο διαβόητος βαρόνος των ναρκωτικών Ελ Τσάπο Γκουσμάν, που ξεκίνησε από τις φτωχογειτονιές της μεξικανικής υπαίθρου για να καταλήξει να διευθύνει μια παγκόσμια αυτοκρατορία ναρκωτικών συσσωρεύοντας κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων, κρίθηκε ένοχος από αμερικανικό δικαστήριο για όλες τις κατηγορίες σε βάρος του, έπειτα από μια δίκη διάρκειας τριών μηνών στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της οποίας αποκαλύφθηκε η βία και η διαφθορά των καρτέλ. Ο 61χρονος Γκουσμάν, εμβληματική προσωπικότητα των μεξικανικών καρτέλ, βρίσκεται αντιμέτωπος με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Εκδόθηκε στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2017, έπειτα από δύο θεαματικές αποδράσεις στο Μεξικό. Ο ίδιος δεν απολογήθηκε κατά τη διάρκεια της δίκης του.

Ο Ελ Τσάπο (“Ο κοντοπίθαρος” λόγω του μικρού του αναστήματος) άκουσε καθισμένος και χωρίς να επιδεικνύει κανένα συναίσθημα την ανάγνωση της ετυμηγορίας. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς εισαγγελείς, ο Χοακίν Ελ Τσάπο Γκουσμάν διακίνησε τόνους κοκαΐνης, ηρωίνης, μαριχουάνας και μεθαμφεταμίνης στις ΗΠΑ για ένα διάστημα τουλάχιστον 20 ετών, εδραιώνοντας την εξουσία του στο Μεξικό μέσω στυγερών δολοφονιών και πολέμων με αντίπαλα καρτέλ. Πολλοί μάρτυρες, που ήδη εκτίουν ποινές κάθειρξης στις ΗΠΑ ή τελούν υπό την προστασία των αμερικανικών αρχών, περιέγραψαν ενώπιον του δικαστηρίου τον τρόπο λειτουργίας του καρτέλ και τονκεντρικό ρόλο που διαδραμάτιζε ο Ελ Τσάπο: τόσο στο να οργανώσει την εξαγωγή και διακίνηση 155 τόνων κοκαΐνης από την Κολομβία προς τις ΗΠΑ όσο και στα βίαια εγκλήματα που διαπράττονταν για την εξουδετέρωση των αντίπαλων καρτέλ ή ακόμα και τη διαφθορά της αστυνομίας, των ενόπλων δυνάμεων και της μεξικανικής κυβέρνησης, προκειμένου να κλείνουν τα μάτια τους. Οι συνήγοροι υπεράσπισης κατήγγειλαν, από την πλευρά τους, μια δίκη «παρωδία», υποστηρίζοντας ότι ο Ελ Τσάπο ήταν ένας αποδιοπομπαίος τράγος της διεφθαρμένης έως τα ανώτερα κλιμάκια μεξικανικής κυβέρνησης κι ότι οι πρώην έμποροι ναρκωτικών που κατέθεσαν σε βάρος του ήταν «σκουπίδια» έτοιμοι να ψευδομαρτυρήσουν για να μειώσουν τις ποινές τους.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
Ανώγεια: Το ολοκαύτωμα της 13ης Αυγούστου 1944 – Η ιστορία, όπως την διηγείται ο Λουδοβίκος των Ανωγείων στην εκπομπή “Πρόσωπα και Τραγούδια” του Παλμού 99,5
Γράμμα στον Άη Βασίλη: να τρέξουμε πιο ανθρώπινα, του Κων/νου Καραγαννόπουλου
Μαρία Καρχιλάκη
Γαλλία: το διακύβευμα των προκριματικών εκλογών της Δεξιάς, της Μαρίας Καρχιλάκη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.