Πόρτα στην Ελπίδα

Χειμερινό ηλιοστάσιο: η γιορτή της Γιουλ, της Ελπίδας Νούσα

Spread the love

Ελπίδα Νούσα

Θα το βρείτε: σε “Πολιτεία”, “Πρωτοπορία” Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Πάτρας, “Ιανός” Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και του εξωτερικού που θα ζητηθεί σε 2-5 ημέρες. β) ΗΠΑ μέσω του “Εθνικού Κήρυκα”. γ)στις εκδόσεις Φίλντισι on line, με μειλ ή τηλεφωνικά 210 65 40 170 – [email protected]

21η Δεκεμβρίου…

Η αποψινή μεγαλύτερης διάρκειας νύχτα, σηματοδοτεί επίσημα την έναρξη του χειμώνα.

Από αύριο, οι μέρες αρχίζουν και πάλι να μεγαλώνουν, αφού ο Ήλιος οδηγώντας το τέθριππο πύρινο άρμα του επιχειρεί να ανέβει ψηλά.

Η φαντασία των λαών περιπλανήθηκε σε πλήθος δρόμων προκειμένου να δώσει ιστορίες που θα ερμήνευαν τα διάφορα φαινόμενα, όπως την κυκλική πορεία του Ήλιου, κέντρου της ζωής και της εξέλιξής της.

Ο εντοπισμός των ηλιοστασίων αποτελεί μία γνώση που μπορεί να ανιχνευτεί σε πολύ αρχαίες εποχές. Στους Σκανδιναβούς ο εορτασμός του χειμερινού ηλιοστασίου συνέπιπτε με τον εορτασμό της θεάς Γιούλ.
Το όνομα της Γιούλ προέρχεται από τη νορβηγική λέξη “Jul” που σημαίνει τροχός.
Η νορβηγική θεά Φρέγια, καθόταν και ύφαινε στον τροχό (Γιούλ) τις μοίρες των ανθρώπων.

Ο εορτασμός της Γιούλ συνδέεται με τον κύκλο των εποχών και την συνέχεια της ζωής και αποτελεί μία εκ των τεσσάρων σημαντικών γιορτών, που αφορούν τα ηλιοστάσια και τις ισημερίες.

Η Γιούλ γιορτάζεται στο χειμερινό ηλιοστάσιο και ο εορτασμός της είναι μια οικογενειακή γιορτή. Στη γιορτή αυτή παραδοσιακά έκαιγαν ένα κούτσουρο και πίστευαν ότι το έθιμο αυτό θα έφερνε καλή τύχη σε κάθε νοικοκυριό. Επίσης άναβαν κεριά και κρέμαγαν καμπανάκια στα κλαδιά των δέντρων, για να μπορούν να αντιληφθούν την εμφάνιση κάποιου καλού πνεύματος. Για τα καλά πνεύματα κρέμαγαν ακόμα γλυκά και φαγώσιμα στα δέντρα, ενώ στην κορφή τοποθετούσαν ένα αστέρι που συμβόλιζε τα πέντε στοιχεία.
H γιορτή Γιουλ, που σηματοδοτούσε την Αναγέννηση του Ηλίου και την Έναρξη του Χειμώνα, μπορεί να θεωρηθεί ως τα Παγανιστικά Χριστούγεννα όσον αφορά τα έθιμα και την ημερομηνία.

Ένα όμορφο τραγούδι για τη Γιορτή της Γιουλ και το Χειμερινό ηλιοστάσιο θα μάς κρατήσει συντροφιά αυτό το Δεκεμβριάτικο πρωινό.
Οι στίχοι του είναι προσαρμοσμένοι πάνω στην υπέροχη μελωδία του “Greensleeves” *

What night is this so long and drear

When all good folk would gather near

To light their pyres, the Solstice fires

And tend the blaze till morning.

All, all of nature sing

As the days grow long, so comes the Spring.

All hail the Lord, our Sun,

The babe of our blessed Lady…

*Nα θυμίσουμε πως Greensleeves είναι παραδοσιακό τραγούδι του 16ου αι. που μάλλον ο ανώνυμος δημιουργός του ήταν πληγωμένος εραστής μιας “κοινής” γυναίκας. Το πράσινο χρώμα που φέρεται στη λέξη (green) υπονοεί το βαμμένο φόρεμά της από το γρασίδι, που ξάπλωσε για αναίσχυντες πράξεις. Άλλοι πάλι λένε πως η μελωδία γράφτηκε από τον βασιλιά Ερρίκο τον Η΄για την αγαπημένη του Άννα Μπολέυν, που φορούσε “greensleeves-πράσινα μανίκια” προκειμένου να κρύβει μια δυσμορφία στα χέρια της…

Ποιος ξέρει την αλήθεια;…Και ποιον ενδιαφέρει να την μάθει;
Σημασία έχει να διατηρούνται ζωντανοί οι όμορφοι μύθοι των λαών, οι πλασμένοι να ερμηνεύουν τα ανεξήγητα για τον απλό άνθρωπο! Ιστορίες που κρύβονται κάτω απ’ τον μανδύα των φολκλορικών και λαϊκών παραδόσεων… Απλοϊκά, “εύπεπτα” αφηγήματα, που πάντα συναρπάζουν όταν  νους, καρδιά και φαντασία αφήνονται στο ξετύλιγμά τους. Όμορφα παλαιά έθιμα που ζωντανεύουν μέσα μας τη ζεστασιά των εορταστικών ημερών…

YULE SONG- Winter Solstice- What Night is This? :

SHARE
RELATED POSTS
Lou Reed: ο θρύλος σίγησε, της Ελπίδας Νούσα
tango: ο χορός της πανσελήνου”, της Ελπίδας Νούσα
Νίνο Ρότα, ένας αστείρευτος μάγος της μελωδίας, της Ελπίδας Νούσα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.