Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Χαιρετισμός Δημάρχου Φώτη Χατζηδιάκου προς τιμή του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Γάνου και Χώρας κ Αμφιλόχιο

Spread the love

Μόνο στη Ρόδο

Αποστόλου Παύλου 50, Βενετοκλέων, 

Pane di capo: Λεωφόρος Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ), Λεωφόρος Κρεμαστής & «Πηγές Καλλιθέας»

Στο πλαίσιο τιμητικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου και τον Θρησκευτικό Σύλλογο Γυναικών Λάρδου, για τον Μητροπολίτη Γάνου και Χώρας κ. Αμφιλόχιο, την Κυριακή 28 Ιουλίου 2019 στον καθεδρικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ρόδου, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος απέδωσε συμβολικό δώρο με την απεικόνιση του πολιούχου και προστάτου Αγίου της πόλεως  Ρόδου, του Κωνσταντίνου του Υδραίου απευθύνοντας τον παρακάτω χαιρετισμό:

Προς τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη, Γάνου και Χώρας κ.κ. Αμφιλόχιο,

Στον τόπο τούτο γεννήθηκαν, έζησαν, μαρτύρησαν, ‘Άγιοι, ‘Όσιοι, Μάρτυρες, Νεομάρτυρες, φωτισμένοι Ιεράρχες, που συνδέονται άρρηκτα μέσα στον χρόνο με την ιστορία και την παράδοση μας και τιμώνται από τους Ρόδιους ευλαβείς.

Στον τόπο τούτο, έφθασε και πέρασε ο Απόστολος των Εθνών, «…ευθυδρομήσαντες ήλθομεν εις την Κω, τη δε εξής εις Ρόδον,  κατείθεν εις Πάταρα», αναφέρει στις Πράξεις Αποστόλου.

Στον τόπο τούτο, τον ποτισμένο με το αίμα των Αγίων μας, στον τόπο των φρικτών τους βασανιστηρίων, στον ευλογημένο από τις «πατημασιές» τους τόπο μας ζουν ζωντανοί, οι ‘ Άγιοι μας, με τα θαύματα τους, με την προστασία τους, με την καθοδήγηση τους.

Στη μεταβατική τούτη ζωή μας, ανάμεσα μας  και σήμερα ζουν επίγειοι Άγιοι Πατέρες, που αποτελούν καταφύγιο παρηγορίας, πηγή ικανοποίησης των πνευματικών μας αναζητήσεων, εστία προσφοράς και αγάπης.

Ο σεβαστός γέροντας μας, Αμφιλόχιος Τσούκος, νυν Μητροπολίτης Γάνου και Χώρας, είναι εξ αυτών. ‘Αγιος στη μορφή και στο πνεύμα. Γεννημένος στη Λάρδο. Aπό τον ίδιο τόπο, που γέννησε τον Όσιο Μελέτιο τον εν Υψενή. Γαλουχημένος από την οικογένεια του, καθοδηγούμενος από την Θεία Χάρη, καλλιέργησε τα πνευματικά του χαρίσματα και ακολούθησε από πολύ νωρίς τον δύσκολο δρόμο της μοναστικής ζωής. Μιας πορείας αγάπης προς τον συνάνθρωπο, ταπεινοφροσύνης, αρετής, δύναμης.

Σεβασμιότατε,

Ξεκινήσατε, ως καθηγούμενος της Ιεράς Μονής «Θάρρι» και πνευματικός της Ιεράς Μονής Υψενής, προσεγγίζατε τον άνθρωπο και τα γεγονότα με την δύναμη της πίστης, της εγκράτειας, της πνευματικότητας και υπηρετήσατε την υψηλή αποστολή, στην οποία ετάχθητε με σεμνότητα, με ευγένεια, με πραότητα, στοιχεία καθοριστικά της πνευματικής σας προσωπικότητας. Αφοσιωθήκατε στην Εκκλησία ως εκπρόσωπος του Θεού και κρατήσατε ζωντανές τις θεμελειώδεις χριστιανικές αρχές και παραδόσεις. Γίνατε  όαση και καταφύγιο στους νέους, στους «κοπιώντες και πεφορτισμένους», στις ανάγκες και στα προβλήματα της σύγχρονης οικογένειας.

 Στη μακρινή Ζηλανδία και στα νησιά Φίτζι χτίσατε ναούς, μοναστήρια, ορφανοτροφεία, καθοδηγήσατε πνευματικά παιδιά και ενήλικες, προσεγγίσατε κάθε πτυχή του κοινωνικού βίου, τους αναξιοπαθούντες, τους ασθενείς, υπηρετήσατε την εντολή «στήκετε και κρατείτε τάς παραδόσεις ς διδάχθητε». Ζωντανό πρότυπο ζωής και αγιότητας, αυθεντικός εκφραστής πνευματικής διακονίας.

  Σήμερα η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, με την μεσιτεία του Σεβαστού Ιεράρχη μας κ.κ. Κυρίλλου και ολόκληρος ο Ροδιακός Λαός σας τιμά για το τεράστιο ιεραποστολικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό σας έργο, για τους αδιάλειπτους αγώνες σας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την κοινωνική ισότητα, για την αποδοχή της ανθρώπινης διάστασης ως «κατ’ εικόνα Θεού», για τη συνολική δράση και στάση ζωής σας.  

Αγιε Αρχιερέα, 

  Καταξιωθήκατε στις καρδιές όλων μας, αναγνωρίστηκε η ανιδιοτελής προσφορά σας στην Εκκλησία. Αποτελείτε παράδειγμα ταπεινότητας και αγιότητας, φάρος και φωνή της Ορθοδοξίας.   

  Ο Δήμος Ρόδου, στέκεται με σεβασμό και αγάπη και σας ευχόμεθα εκ βάθους καρδίας να έχετε υγεία και δύναμη για την συνέχιση του καρποφόρου ποιμαντορικού έργου, το οποίο επιτελείτε. Σας εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας και επιζητούμε την ευλογία, την μεσιτεία και τις προσευχές σας.

Παρακαλούμε, όπως δεχθείτε ένα συμβολικό δώρο, με την απεικόνιση  του πολιούχου και προστάτου Αγίου της πόλεως μας, Κωνσταντίνου του Υδραίου.

Με βαθύτατο σεβασμό και αγάπη

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΟΔΟΥ

 ΦΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣ

SHARE
RELATED POSTS
ΠΑΝΑΚΕΙΑ: ομιλία σήμερα για Παιδιά με ειδικές ικανότητες και αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας
Από τη λάμψη στη σκοτεινιά – Πολιτικό σχόλιο για πρακτικές των υποψηφίων αυτοδιοικητικών, της Τζίνας Δαβιλά
Όλοι οι πρωτοετείς φοιτητές 2017 από το “Ροδίων Παιδεία”

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.