Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Χάλκη: Αποκατάσταση και ανάδειξη Παναγίας Χωριανής στο Κάστρο

Spread the love

 

Ο Δήμος Χάλκης ενημερώνει με χαρά και ενθουσιασμό την ένταξη του έργου με τίτλο:  ” Αποκατάσταση και ανάδειξη της Παναγιάς Χωριανής στο Χωριό “ στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αξίας 660.000 ευρώ.

Με συντονισμένες ενέργειες και άψογη συνεργασία του Δήμου Χάλκης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και το Υπουργείο Πολιτισμού θα γίνουν οι παρακάτω εργασίες στην Παναγιά Χωριανή: 

Ο ναός της Παναγίας Χωριανής βρίσκεται στον μεσαιωνικό οικισμό Χωριό της Χάλκης, Κτίστηκε πιθανόν τον 17ο αιώνα στη βόρεια πλευρά του λόφου Παλαιόκαστρο, όπου υψώνεται το μεσαιωνικό Κάστρο. Ο ναός είναι ορθογώνιος, καμαροσκεπής και αποτελείται από τον κυρίως ναό και τον προναό. Βασικοί στόχοι των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου είναι η άρση των αιτίων που προκαλούν φθορές, η μορφολογική και η αισθητική αποκατάσταση και η ανάδειξη της αρχαιολογικής αξίας του ναού. 

Η κατάσταση διατήρησης του ναού είναι μέτρια με ανάγκες για συντήρηση λόγω της γήρανσης, της ελλιπούς συντήρησης, και της έκθεσης στις περιβαλλοντικές συνθήκες.
 Οι σημαντικότερες παθολογίες προέρχονται από την έκθεσης του κτίσματος στην υγρασία. 
Βλάβες από την προσβολή υγρασίας εντοπίζονται στις τοιχογραφίες του ναού όπου απαιτείται να γίνουν εκτεταμένες εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης καθώς και στο κέλυφος του ναού το οποίο χρειάζεται συντήρηση και επισκευές για την διατήρηση της στατικής λειτουργίας του. 

Πιο συγκεκριμένα προβλέπονται οι εξής εργασίες στο μνημείο και στον περιβάλλοντα χώρο του: 

• Αποκατάσταση των τοιχοποιιών με την εφαρμογή ενεμάτων και αποκατάσταση των σαθρών κονιαμάτων με νέα ενισχυμένα. 
• Επισκευή της θολωτής οροφής και της υγρομόνωσης της.
• Επισκευή κεραμοσκεπούς παρακείμενου βοηθητικού κτίσματος (αποθήκη).
• Αντικατάσταση όλων των φθαρμένων ξύλινων κουφωμάτων με νέα. 
• Αποκατάσταση – ανάταξη υφιστάμενης ξερολιθιάς στη νότια πλευρά του αύλειου χώρου του ναού. 
• Αποκατάσταση κτιστού περιβόλου στην ανατολική, δυτική και βόρια πλευρά. 
• Τοποθέτηση μεταλλικής περίφραξης στην  ανατολική, νότια και δυτική πλευρά του περίβολου. 
• Βελτίωση οδού πρόσβασης από την Πάνω Βρυτή έως την κλίμακα ανόδου στην Βόρεια πλευρά της εκκλησίας με ενισχυμένο υλικό για βαρέα οχήματα. 

Για τη συντήρηση του ζωγραφικού διακόσμου και των ειδικών αρχιτεκτονικών στοιχείων και μελών απαιτούνται οι παρακάτω εργασίες: 

• Αποκάλυψη τοιχογραφιών με αφαίρεση ασβεστοχρισμάτων, στερέωση υποστρώματος και ζωγραφικής, περιμετρικής συγκράτησης και τοποθέτησης αρμολογημάτων. 
• Αποκάλυψη αρχιτεκτονικών μελών με αφαίρεση στρώσεων ασβέστη. 
• Συντήρηση ξυλόγλυπτου τέμπλου. 

Επιπλέον προβλέπεται να εκπονηθούν και να εφαρμοστούν οι ακόλουθες μελέτες: 
• Στατική μελέτη του μνημείου 
• Μελέτη συντήρησης ξυλόγλυπτου τέμπλου 

Τέλος, θα τοποθετηθούν πινακίδες ενημέρωσης κοινού και θα εκδοθεί δίγλωσσο ενημερωτικό φυλλάδιο, και σε γραφή Braille. 

Ο Δήμος Χάλκης νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη , την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου κ. Μαρία Μιχαηλίδου και τους συνεργάτες της για την τόσο σημαντική Συναισθηματική , Θρησκευτική και Πατριωτική απόφαση για ολόκληρη την κοινωνία του νησιού της Χάλκης και για τους απανταχού Χαλκίτες σε όλη την υφήλιο.

Με μεθοδικότητα, προγραμματισμό και σοβαρότητα η νέα Δημοτική Αρχή με Αγάπη και Σεβασμό για τον τόπο αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των μονίμων κατοίκων και των επισκεπτών σεβόμενοι την Ιστορία και την Πολιτιστική κληρονομιά του νησιού.

SHARE
RELATED POSTS
Σταθερά παραμένουν τα τέλη στο Δήμο Ρόδου, από το 2014
“Ασχοληθείτε με τους παρόντες, αγνοείστε τους απόντες” το δηκτικό σχόλιο του κου Χατζηδιάκου που επικρότησαν οι κκ Καρίκης, Κρητικός, Πότσος-Ο ανοιχτός διάλογος των 4 υποψηφίων Δημάρχων Ρόδου
“Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου”: «Λήξις, κύριε Χατζημάρκο»

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.