Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Φ.Χατζηδιάκος: “Στην σημερινή συνεδρίαση ο Δήμαρχος πρέπει να κάνει απολογία και όχι απολογισμό” – Ό,τι ειπώθηκε από τον τέως Δήμαρχο Ρόδου

Spread the love

Ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος είναι Δικηγόρος και διετέλεσε Δήμαρχος Ρόδου της θητείας 2014-2019. Έχει υπηρετήσει την αυτοδιοίκηση 20 χρόνια και ως Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου.  Είναι επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Ρόδος δύναμη Πολιτών”

Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες /Κύριοι συνάδελφοι.

Πιστεύετε αλήθεια ότι αυτή είναι η θεσμική συνεδρίαση περί ετήσιου απολογισμού της δημοτικής αρχής; Έχουν προσκληθεί στην τηλεδιάσκεψη οι εκπρόσωποι των φορέων των παραγωγικών τάξεων των συλλόγων και των εκπροσώπων των πολιτών, όπως προβλέπει ο νόμος πριν 15 ημέρες;

Ή πιστεύετε πως η παράθεση 200 σελίδων με αριθμούς με τα πρωτόκολλα των υπηρεσιών, τα χιλιάδες πιστοποιητικά που εξέδωσαν και γενικά τα «νούμερα» που μας παρουσιάζετε παραπέμπουν σε απολογισμό δράσεων και έργων ;

Με τη σημερινή συνεδρίαση μας γυρίσατε 63 χρόνια πίσω στο 1958 όταν σε ανάλογη συνεδρίαση της Βουλής ο γέρος της Δημοκρατίας αείμνηστος Γεώργιος Παπανδρέου είπε στον μακαρίτη υπουργό Παπαληγούρα, τη φράση: «Οι αριθμοί ευημερούν και ο λαός πάσχει».

Δυστυχώς και εδώ «οι αριθμοί ευημερούν, ενώ ο τόπος πάσχει» γιατί δυστυχώς η Ρόδος καταστρέφεται.

Είναι απολογισμός δημάρχου και δημοτικής αρχής μέσω του αντιδημάρχου και της εκτελεστικής γραμματέως του δήμου; Αλλά τι έχει να μας πει ο κ.δήμαρχος που εδώ και 2,5 χρόνια είναι απών;

Στη σημερινή συνεδρίαση ο κ. δήμαρχος δεν πρέπει να κάνει απολογισμό, πρέπει να κάνει ΑΠΟΛΟΓΙΑ. Να απολογηθεί για την κατάντια και το χάλι του δήμου, της πόλης και του νησιού μας.

Γιατί, αν ανατρέξει κάποιος στις προεκλογικές σας δεσμεύσεις, στα παραπλανητικά σποτάκια, στις πομπώδεις εκφράσεις και τις φρούδες υποσχέσεις προς τους δημότες και τα συγκρίνει με το τι ΔΕΝ κάνατε 2,5 χρόνια τώρα, θα σας ζητήσει να απολογηθείτε μόνο και μόνο για τον εμπαιγμό που τους έκανε. Γι’ αυτό φαίνεται δεν καλέσατε εκπροσώπους τους.

Και για να μη κοροιδεύομαστε, σας παρακαλώ μην επικαλείσθε τον κορωνοϊο, γιατί ο COVID-19 σας διέσωσε μέχρι σήμερα. Επιπλέον σας χάρισε και 12,5 εκατομμύρια επιπλέον, τα οποία κατασπαταλήσατε σε προσλήψεις και απευθείας αναθέσεις σε ΙΚΕ που συστήθηκαν την μια βδομάδα και έπαιρναν αναθέσεις την άλλη. Αυτό όμως είναι αντικείμενο μιας άλλης συζήτησης και θα γίνει στην ώρα του.

Να σας επισημάνω μόνο ότι στον απολογισμό του 2019 με υπογραφή πρώην αντιδημάρχου εμφανίστηκε το ταμειακό υπόλοιπο που σας αφήσαμε των 55 εκατομμυρίων ευρώ που κάποιοι αμφισβήτησαν.

Δυστυχώς για τον τόπο, τα έργα που είχαμε προγραμματισμένα να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο του 2019, άκουσα ότι θα αρχίσουν το 2022 δηλαδή τον 3ο χρόνο, προφανώς για να μη φανεί ότι είναι έργα της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Ακόμη τα 75 έργα που ήταν σε εξέλιξη τα παρουσιάζετε τώρα ως δικά σας έργα αφού δεν έχετε κάτι άλλο να παρουσιάσετε.

Αυτός είναι δυστυχώς ο απολογισμός σας. Γι’ αυτό τον καταψηφίζουμε !!!! και μαζί με τις ευχές μας για καλές γιορτές, να ευχηθούμε ότι είναι τα τελευταία Χριστούγεννα με αυτή τη δημοτική αρχή, ελπίζοντας να πάρει τα μηνύματα των πολιτών και να απαλλάξει τον τόπο από την παρουσία της.

Αναλυτικά:

Κ. Πρόεδρε,

Έχω πάψει πλέον να θεωρώ την συζήτηση για τον προϋπολογισμό ως την κορυφαία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και τούτο γιατί:

-Δεν ψηφίζουμε προϋπολογισμό που διαμορφώνεται μέσα από τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, μέσα από τα αιτήματα των κοινοτήτων μας και μέσα από την ελεύθερη διάθεση των χρηματοδοτικών εργαλείων και των ιδίων πόρων.

-Με τις αλλεπάλληλες δια περιφοράς τροποποιήσεις μέσω της Οικονομικής Επιτροπής, ο προϋπολογισμός χάνει την αξία και τη σημασία του.

-Δυστυχώς, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι παραμένουν χρόνια καθηλωμένοι :

α) 12.237.000 ευρώ για λειτουργικά ενώ για τις αμοιβές προσωπικού προβλέπεται ποσό 27.397.962 ευρώ.

β) 1.883.000 ευρώ για επενδυτικές δαπάνες

γ) 258.000 ευρώ για πολιτική προστασία και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ευτυχώς που υπάρχει η χρηματοδότηση των 10.213.200 ευρώ από τον φόρο εισοδήματος για να καλύπτεται η μισθοδοσία. Αυτό βέβαια ισχύει μόνο για τους Ο.Τ.Α. της Δωδεκανήσου και αλίμονο αν το αντιληφθούν οι μανδαρίνοι του Υπουργείου Οικονομικών και καταργηθεί και αυτό όπως το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. ως αντισυνταγματικό. Και εμείς τότε αντέξαμε και το ξεπεράσαμε. Εσείς πως θα το ξεπερνούσατε, τώρα που συνηθίσατε στην αλόγιστη σπατάλη των πόρων; Σίγουρα ο δήμος θα καταρρεύσει.

Α. Ακούω τους αντιδημάρχους Οικονομικών να δυσανασχετούν διότι πλήρωσαν παλιές υποχρεώσεις και βλέπω από το Π/Υ ότι το 2021 πληρώθηκαν 2.489.617 ευρώ για Π.Ο.Ε και φέτος προβλέπονται 1.203.000 ευρώ. Φαίνεται δεν γνωρίζουν ότι και εμείς πληρώσαμε 21 εκατομμύρια ευρώ Π.Ο.Ε. και πριν από εμάς ο Κουσουρνάς άλλα 13 εκατομμύρια ευρώ. Όμως εμείς τότε δεν βρήκαμε «μαξιλάρι με 55 εκατομμύρια ευρώ» ενώ εσείς τα βρήκατε έτοιμα.

Β. Άκουσα τον κ. Καρίκη να λέει «Δεν θα μπείτε στο τρυπάκι των ιδιωτών για την καθαριότητα». Βέβαια δεν σας πειράζει που αφήσατε την πόλη και τα χωριά να βρωμίσουν; Όμως βλέπω μια εγγραφή 7.650.000 ευρώ συνολικά, για 10 συμβάσεις καθαριότητας με ιδιώτη και μία «συμφωνία πλαίσιο». Πώς θα διατεθούν αυτά;

Σίγουρα θα το έχει δει και ο κ. Κρητικός ότι, το σύνολο της μισθοδοσίας και εισφορών της υπηρεσίας καθαριότητας ανήλθε το 2021 σε 6.556.986 ευρώ και αν υπολογίσουμε περίπου 500.000 ευρώ για υπερωρίες συν 500.000 ευρώ για καύσιμα και 500.000 ευρώ για επισκευές και συντηρήσεις οχημάτων κατ΄εκτίμηση, τότε το κόστος για το 50% της καθαριότητας με τις υπηρεσίες του δήμου, ξεπερνά τα 8.000.000 ευρώ, για τις όποιες υπηρεσίες προσέφεραν.

Εμείς όμως καταβάλαμε στην κοινοπραξία που αναδείχθηκε με διεθνή διαγωνισμό περίπου 4.500.000 ευρώ, για το 50% της καθαριότητας και αυτοί διέθεταν 32 δικά τους καινούρια απορριμματοφόρα, με 200 άτομα προσωπικό εκ των οποίων 104 οδοκαθαριστές. Παράλληλα λειτουργούσε το Κ.Δ.Α.Υ. και η ανακύκλωση που τώρα έχει καταργηθεί.

Και, ένα τελευταίο θέμα κ. πρόεδρε,

Γ. Στον προϋπολογισμό αναγράφονται έσοδα από εισφορά γης σε χρήμα 50.000 ευρώ από εισφορά γη σε χρήμα σχεδίων πόλεως Ασγούρου Ροδοπούλας, Χαρακι.

Όμως υπάρχει ένα κεφάλαιο που «καίει» σαν την «καυτή πατάτα», που ο κ. δήμαρχος εδώ και 2,5 χρόνια φοβάται να την αγγίξει. Ακούει στο όνομα: Μετατροπή εισφοράς γης σε χρήμα, από τις ανεγέρσεις των ξενοδοχείων. Έχει προσδιοριστεί από παλιά η οφειλή 18 ξενοδοχείων περίπου σε 6 εκατομμύρια, ενώ για άλλα τουλάχιστον 50 ξενοδοχεία δεν έγινε διαδικασία εκτίμησης ακόμη. Επί θητείας μου, είχα δώσει γραπτή εντολή στον κ. Σαλαμαστράκη να τα διεκδικήσει δικαστικά. Εσείς τι ενέργειες έχετε κάνει; Μην ξεχνάτε ότι επί θητείας Κουσουρνά, μετά από καταγγελίες της τότε αντιπολίτευσης, και δημοσιεύματα στον τύπο το θέμα διερευνήθηκε δικαστικά. Τώρα τι γίνεται;

Τέλος, επειδή η αξία του προϋπολογισμού κρίνεται εκ του αποτελέσματος και βλέποντας ότι από τον προϋπολογισμό των 204.000.000 ευρώ το 2021, δαπανήθηκαν μόλις 4.806.345 ευρώ σε έργα, ενώ είχαν προβλεφθεί 34.165.020 ευρώ.

Εμείς δεν μπορούμε να ψηφίσουμε ένα μη εφαρμόσιμο, αντιαναπτυξιακό και απλά διαχειριστικό Π/Υ, γι’ αυτό (αφού δεν προβλέπει ο νόμος καταψήφιση) απέχουμε από την ψηφοφορία, με την ευχή να κατορθώσετε τουλάχιστον το 2022 όχι μόνο να αυξήσετε τα έσοδα, αλλά κυρίως να δαπανήσετε περισσότερα για την εκτέλεση έργων, ακόμη και με την προσφιλή σας τακτική των απευθείας αναθέσεων.

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ-ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Φώτης Χατζηδιάκος

Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης

«ΡΟΔΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ»

τέως Δήμαρχος Ρόδου

SHARE
RELATED POSTS
Δώρο posters έργων Τέχνης σε δημόσιους φορείς από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου
Pane di capo: με σπιτικό φαγητό σε πακέτο και δυο νέα καταστήματα καλωσορίζει τη νέα χρονιά – Λ.Ρόδου-Λίνδου & Λ.Κρεμαστής
thailand-2361172_960_720.jpg
Υδροδότηση από ΔΕΥΑΡ απόψε στις 12 τα μεσάνυχτα-Η αλήθεια για τις διακοπές νερού στη Ρόδο

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.