Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Φ.Χατζηδιάκος: Οι νοσηλευτές των «rapid tests» και η αδιαφορία της δημοτικής αρχής.

Spread the love

Ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος είναι Δικηγόρος και διετέλεσε Δήμαρχος Ρόδου της θητείας 2014-2019. Έχει υπηρετήσει την αυτοδιοίκηση 20 χρόνια και ως Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου.  Είναι επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Ρόδος δύναμη Πολιτών”

Ρόδος 16-07-2021

ΘΕΜΑ: Οι νοσηλευτές των «rapid tests» και η αδιαφορία της δημοτικής αρχής.

Δυστυχώς αυτές τις μέρες τα θετικά κρούσματα του covid-19 έχουν εκτοξευτεί ανησυχητικά σε πολύ υψηλούς αριθμούς. Η χαλάρωση, η ζέστη του καλοκαιριού, η μη πιστή τήρηση των μέτρων σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό ανεμβολίαστων συμπολιτών μας, αυξάνει το διακύβευμα στο τομέα της υγείας και της οικονομίας. Μέσα σ’ αυτό το ζοφερό κλίμα, κάποιοι δουλεύουν σκληρά για όλους εμάς προκειμένου να προστατεύσουν την υγεία μας. Γιατροί, νοσηλευτές, υπηρεσιακό προσωπικό στις δομές υγείας, τους οποίους έχουμε ευχαριστήσει (όπως οφείλουμε) κατ’ επανάληψη.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι που βρίσκονται στην «αφάνεια» ενώ τους βλέπουμε όλοι καθημερινά, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, επί οκταώρου βάσεως όρθιοι να προσφέρουν υπηρεσίες σ’ όλους εμάς. Είναι οι νοσηλευτές στα συνεργεία του Ε.Ο.Δ.Υ. που διενεργούν καθημερινά τα rapid tests.

Είμαι από αυτούς, πριν και μετά τον πλήρη εμβολιασμό μου, τους «επιβαρύνω» συχνά με την παρουσία μου. Από τη μια η πρόληψη και η σιγουριά που μας παρέχουν, από την άλλη η ευγένεια και το χαμόγελό τους που μας καλούν κοντά τους. Όμως πόσοι από μας διαπιστώσαμε τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται, και τι έχουμε κάνει γι’ αυτούς;

Τον χειμώνα, μέσα στο κρύο και στον αέρα, κάτω από τις καμάρες της Περιφέρειας, στην αυλή του Ακταίον και στα χωριά του νησιού μας. Το καλοκαίρι στις ίδιες θέσεις αλλά και στην εκκλησία του San Francesco, στις 7 Βαγιές, στην πλατεία Σύμης μέσα στο λιοπύρι, αναζητούν την δροσιά στην σκιά των δένδρων. Τα μόνα εφόδια τους, δύο καρέκλες για τους υποβαλλόμενους στο τεστ και ένα τραπεζάκι για τα υγειονομικά υλικά.

Από το Μάρτιο δημιουργήθηκε μια μόνιμη βάση στο παλιό νοσοκομείο. Οι ίδιοι, ευγενικά δεν θέλουν να μιλήσουν για τις συνθήκες που εργάζονται, προφανώς για να μην εκθέσουν κανένα και να μην διακινδυνεύσουν το μέλλον και την εργασία τους σαν νοσηλευτές.

Γι’ αυτό αισθάνθηκα την ανάγκη να τους ευχαριστήσω αλλά και να μιλήσω εγώ για λογαριασμό τους, αναζητώντας κάποια στοιχεία για κάτι που βλέπουμε όλοι:

-Στο δωμάτιο του παλιού νοσοκομείου μια βεβαίωση γράφει ότι έγινε απολύμανση του χώρους στις αρχές Μαρτίου 2021. Από τότε μέχρι σήμερα καμία άλλη απολύμανση, καμία φροντίδα. Και όμως καθημερινά σ’ εκείνο το χώρο γίνονται πάνω από 250-300 rapid tests και φυσικά εντοπίζονται αρκετοί θετικοί στον κορωνοϊό. Οι ίδιοι παίρνουν όλες τις προφυλάξεις, όμως ο χώρος προφυλάσσεται ;

-Στον αύλειο χώρο, σχηματίζονται ουρές με υπομονετικούς αλλά και βιαστικούς, ενοχλητικούς και «περίεργους» επισκέπτες ακόμη και από το διπλανό κτίριο του ΟΚΑΝΑ. Πολλοί διαπληκτίζονται μεταξύ τους, για διάφορους λόγους και στο τέλος «ξεσπούν» στους νοσηλευτές.

– Οι αποδοχές τους είναι 630 ευρώ για 30 ημέρες το μήνα, με τα Σαββατοκύριακα να μην έχουν πληρωθεί ακόμη.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν και γιατί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) δεν πληρώνει για τα Σαββατοκύριακα. Όμως μπορώ να ρωτήσω τόσο την πολιτική προστασία, όσο και τη δημοτική αρχή, τι έχουν κάνει, έστω και «αναρμόδια» γι’ αυτούς.

Κύριε δήμαρχε, ο Δήμος Ρόδου έχει εισπράξει εκατοντάδες χιλιάδες από το ΥΠ.ΕΣ. για την αντιμετώπιση του covid-19, έχετε προσλάβει με 4μηνες συμβάσεις που συνεχώς ανανεώνονται δεκάδες «ημέτερους», έχετε ξοδέψει εκατοντάδες χιλιάδες για απολυμάνσεις μέσω «εκλεκτών» σας εργολάβων (ακόμη και στον καταυλισμό των ΡΟΜΑ κατά το ΔΙΑΥΓΕΙΑ), έχετε αναθέσει σωρεία εργολαβιών στον «γνωστό δημοτικό security», έχετε αγοράσει διάφορο εξοπλισμό, κ.λπ.

Μέσα σ’ όλο αυτό το ορυμαγδό σπαταλών, με αναθέσεις για φυλάξεις απολυμάνσεις και προσλήψεις «ημετέρων», αναρωτιέμαι:

1)Εσείς ή κάποιος από τους αντιδημάρχους, ή τους δεκάδες ειδικούς συμβούλους σας, έχετε «καταδεχθεί» να κάνετε rapid test στα κινητά συνεργεία του Ε.Ο.Δ.Υ.;

2) Έχετε επισκεφθεί τον χώρο στο παλιό νοσοκομείο, που καθημερινά επισκέπτονται πάνω από 300 συνδημότες μας;

3) Αν ναι, έχετε αντιληφθεί τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν; Τότε γιατί δεν φροντίζετε:

α) Να απολυμαίνεται από τους εργολάβους σας ο κλειστός χώρος στο παλιό νοσοκομείο, τουλάχιστον μια φορά τον μήνα ;

β) Να διαθέσετε ένα συμβασιούχο (έστω και καλλιτέχνη), να τηρεί την τάξη, στον αύλειο χώρο ;

γ) Αν δεν περισσεύει 1 άτομο από τους συμβασιούχους, γιατί δεν διαθέτετε ένα από τους δεκάδες «σεκιούριτι» που προσλάβατε μέσω του «δημοτικού security»; (Ελπίζω να μη σας έδωσα την αφορμή για μια ακόμη απευθείας ανάθεση!!!)

δ) Δεν μπορείτε να τους προμηθεύσετε με δύο ομπρέλες ηλίου, και πέντε καρέκλες για τους πολίτες που περιμένουν για να μην λιώνουν μέσα στη ζέστη οι ίδιοι και τα υλικά ανίχνευσης του κορωνοϊού; Και τέλος,

ε) Το νέο Δ.Σ. της ΔΕΡΜΑΕ δεν μπορεί να τους στέλνει 1 καφέ και 1 μπουκάλι κρύο νερό την ημέρα να ξεδιψάσουν;

Μικρές, ασήμαντες παρεμβάσεις, που η έλλειψη τους φανερώνει ότι δεν έχετε καμία επαφή με την καθημερινότητα στο δήμο μας. Να λοιπόν μια ευκαιρία για να μας δείξετε την «λάμψη» του πολιτισμού και του ανθρωπισμού που μας υποσχεθήκατε!!!

Φώτης Χατζηδιάκος

τ.δήμαρχος Ρόδου.

SHARE
RELATED POSTS
Σε χαμηλό βαρομετρικό εντός της Ν.Δ. ο Χατζημάρκος: γιατί έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες;, του Σάββα Πεταλά
Μιχάλης Κασιώτης: η απειλή. Τrick or treat?, της Τζίνας Δαβιλά
Το σχόλιο της Σοφίας Παυλίδη για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υπό τον Γιώργο Χατζημάρκο

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.