Ανοιχτή πόρτα

Φώτης Χατζηδιάκος, 1959-2023, του Δρ Σπύρου Συρόπουλου

Spread the love

 

Ο Δρ Σπύρος Συρόπουλος είναι τέως Αντιπρύτανης του Παν/ίου Αιγαίου, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Δντης Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Αρχαίο Θέατρο: Εκπαιδευτικές και Φιλολογικε΄ς Προσεγγίσεις” και  τέως Γενικός Γραμματέας της Συνόδου Πρυτάνεων στην European Universities Association.

 syropoulos.jpg

Σε μία κοινωνία όπου έχουμε την πολυτέλεια της ανθρώπινης γνωριμίας εκτός από τις θεσμικές συνεργασίες, είναι δύσκολο να μην σκεφτείς προσωπικές στιγμές όταν αποχαιρετάς κάποιον που γνώρισες και στα δύο επίπεδα. Ο Φώτης Χατζηδιάκος αγαπούσε τη Ρόδο, την ιστορία της, το παρόν της. Του άρεσε να συζητάμε για την αρχαιότητα. Δεν θα ξεχάσω τη στιγμή που σε μία πτήση από Αθήνα προς Ρόδο τον πέτυχα να διαβάζει ένα βιβλίο αρχαιογνωσίας και να συζητάμε για κάτι που είχα γράψει τότε. Καθόταν στις κερκίδες του αρχαίου Σταδίου το 2017 όταν ξεκινήσαμε το μεταπτυχιακό του Αρχαίου Θεάτρου, ενθουσιασμένος με τις αναπαραστάσεις αρχαίου χορού, τους γιαπωνέζους τουρίστες που μαγεμένοι παρακολουθούσαν, τους φοιτητές και φοιτήτριες που χαμογελούσαν και μου έλεγε “έτσι έπρεπε να είναι το στάδιο… ζωντανό…”. Το 2018 ως δήμαρχος (ήταν η τελευταία χρονιά μου ως αντιπρύτανης) συνυπέγραψε το Πρωτόκολλο Συνεργασίας και Συναντίληψης του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τον Δήμο Ρόδου στα πλαίσια των 20 χρόνων λειτουργίας του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών. Πάνω απ’ όλα, όμως, ήταν αυτή η αυθόρμητη καλημέρα, η αμεσότητα στην επικοινωνία και η αγάπη για τον τόπο του, που μας έκαναν να χαμογελούμε όταν βρισκόμασταν τυχαία εκτός γραφείων, πρωτοκόλλων και επίσημων στιγμών. Ας αναπαυθεί το σώμα σου κι ας ταξιδέψει η ψυχή σου εκεί όπου θα βλέπεις από ψηλά τον τόπο σου και τα αγαπημένα σου πρόσωπα, Φώτη.

SHARE
RELATED POSTS
Μιά φορά κι έναν καιρό…Καλό ταξίδι Βασιλέα Κωνσταντίνε. – Once upon a time…Farewell King Constantine., του Γιώργου Σαράφογλου-George Sarafoglou
Με πρόλαβαν οι άλλοι, της Ματίνας Ράπτη -Μιλήλη
Ευρωπαϊκή ή Εθνική Πολιτική;, του Δρ Βασίλειου Μαστρογιάννη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.