Ανοιχτή πόρτα Πρόσωπα - Αφιερώματα

Φώτης Χατζηδιάκος, προσωπικότητα από την στόφα των μεγάλων ανδρών, του Δήμου Ε.Μουτάφη

Spread the love

Ο Δήμος Ε.Μουτάφης είναι Δικηγόρος Παρ’Αρείω Πάγω Νομικής Σχολής Α.Π.Θ. – LLM ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Το παρόν διαβάστηκε από τον κ.Μουτάφη μετά την εξόδιο ακολουθία του Φώτη Χατζηδιάκου

Το πολιτικό έργο και το αποτύπωμα του Φώτη Χατζηδιάκου, όχι μόνο είναι γνωστά στην κοινωνία μας, αλλά έχουν γίνει βίωμα σε όλους μας. Γι’ αυτό εγώ θα μιλήσω για τον άνθρωπο, για τον επιστήμονα, για τον δικηγόρο, Φώτη Χατζηδιάκο. Μια προσωπικότητα καιφυσιογνωμία, σπουδαία, σπάνια, φτιαγμένη από την στόφα των μεγάλων ανδρών.

Ο Φώτης Χατζηδιάκος έχτισε την ζωή του κυριολεκτικά μόνος του από το μηδέν. Και έζησε μία ιστορία που θα έπρεπε να είναι παράδειγμα δημιουργικότητας και ήθους που σπανίζει στην εποχή μας. Παιδί μεταναστών, που ξεκίνησε από ένα μικρό ορεινό χωριό της Ρόδου, μετά από Πανελλήνιες εξετάσεις εισήχθη στην Νομική Σχολή. Ως φοιτητής πέτυχε όχι μόνο να τελειώσει αμέσως το Πανεπιστήμιο με Άριστα, αλλά και να γνωρίσει την αγάπη της ζωής του, την αγαπημένη του σύζυγο. Αποφασισμένος για την κοινή τους ζωή, της ζητά να τον ακολουθήσει στη Ρόδο και να φτιάξουν τη δική τους οικογένεια. Είχε πολλές προτάσεις για να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα και το πτυχίο του που έγραφε με κεφαλαία γράμματα ΑΡΙΣΤΑ, θα την εξασφάλιζε με βεβαιότητα. Εντούτοις ήξερε από τότε πολύ καλά ότι είχε την τεράστια ηθική υποχρέωση να υπηρετήσει τον τόπο του, μία υποχρέωση που θα εκπλήρωνε στο μέλλον με απόλυτη επιτυχία.

Από την αρχή της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας ξεχώρισε για τις δικηγορικές αρετές του. Είχε ένα ατελείωτο πάθος για την επιστήμη, έναν ατέρμονο ζήλο για την εργασία, υπομονή και μεθοδικότητα που δεν άργησαν να τον καταδείξουν ως τον πλέον κορυφαίο δικηγόρο της Ρόδου. Ευγενής στους τρόπους αλλά τραχύς στο ακροατήριο, είχε λόγο, παράστημα αλλά κυρίως ήθος, αξιοπιστία και σύνεση. 

O ίδιος αυτός άνθρωπος, είχε ανοιχτή την πόρτα του γραφείου του σε κάθε κατατρεγμένο, σε κάθε αδικημένο σε κάθε φτωχό και ταλαιπωρημένο άνθρωπο, χωρίς να απαιτήσει οποιαδήποτε ανταμοιβή. Ταυτόχρονα δεν έχανε ευκαιρία να αναδεικνύει το μεγαλείο της ψυχής του και την γενναιοδωρία του χαρακτήρα του. Όσους τον αδίκησαν όχι μόνο τους συγχώρεσε αλλά πολλές φορές τους ευεργέτησε.

Και στο αποκορύφωμα μίας απόλυτα επιτυχημένης επαγγελματικής πορείας, συνάντησε το πεπρωμένο του. Το 1999 έφτασε η ώρα να θέσει τον εαυτό του στη διάθεση του τόπου μας. Και υπηρέτησε τον τόπο μας με ζήλο και αυταπάρνηση απ’ όποιο πόστο τάχθηκε να το πράξει. 

Και ενώ ανερχόταν κοινωνικά, κατακτώντας το ένα αξίωμα μετά το άλλο, συνέχιζε να είναι ο ίδιος απλός, ταπεινός και χαμογελαστός άνθρωπος που όλοι γνώριζαν. Ήταν ο Φώτης. Με την καλή του κουβέντα, το χαμόγελο και την πρόθεσή του να βοηθήσει, όποιον τον είχε ανάγκη. 

Ο Θεός ένωσε τους δρόμους μας πριν από 15 χρόνια. Έζησα όλο το μεγαλείο της ψυχής και του χαρακτήρα του από κοντά. Κάθε μέρα με εξέπληττε και με κάτι καινούριο. Είτε αυτό αφορούσε την ευφυία του, είτε την καλοσύνη του γιατί αυτές οι δύο αρετές, ανταγωνίζονταν συνεχώς μεταξύ τους. 

Η μεγαλύτερη ανταμοιβή που του έδωσε ο Θεός γι’ αυτές του τις αξίες ήταν η οικογένειά του. Μία υπέροχη και αντάξιά του σύζυγος η Αγάπη, έγκριτη συμβολαιογράφος και ένας λεβέντης γιος, ο Στέργος, λαμπρός επιστήμονας που σταδιοδρομεί ως πετυχημένος δικηγόρος. Και ενώ ζούσαν δίπλα σε μία τέτοια απαστράπτουσα προσωπικότητα όπως ο Φώτης Χατζηδιάκος, και οι δύο έχουν την δική τους προσωπική πορεία και διαδρομή με επιτυχίες και διακρίσεις, απολαμβάνοντας την αγάπη και τον σεβασμό της κοινωνίας μας. Στην δε ασθένεια του, στάθηκαν δίπλα του ακλόνητοι βράχοι μέχρι την τελευταία του στιγμή.

Αυτός ήταν ο Φώτης Χατζηδιάκος, αυτή ήταν η ζωή και το έργο του, ένα λαμπερό παράδειγμα, ήθους, τόλμης, σύνεσης και ευφυίας. Ένας άνθρωπος που διακρίθηκε στη ζωή του, με μόνα εφόδια την ευχή των γονιών του, τις σπουδές του, την αγάπη της συζύγου του και του γιού τους. Σήμερα, εδώ, μπροστά σε όλη τη Ρόδο, υποκλίνομαι με σεβασμό, στον καλύτερο δικηγόρο και στον πιο σπουδαίο άνθρωπο που γνώρισα ποτέ στη ζωή μου.

Δήμος Ε.Μουτάφης,

Ρόδος, 13 Νοεμβρίου 2023

 

SHARE
RELATED POSTS
Το κεντροαριστερό μίξερ, του Πάνου Μπιτσαξή
Beautifuuuuul, του Αλέξανδρου Μπέμπη
Ανοιχτή Πόρτα: ” είμαστε αυτό που κάνουμε…”, του Κωστή Α. Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.