Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Φυσάει βοριάς, φυσάει νοτιάς, φυσάει… ολούθε στην Ομόνοια, του Δημήτρη Κατσούλα

Spread the love

Δημήτρης Κατσούλας

Δημήτρης Κατσούλας

 

Φυσάει βοριάς, φυσάει νοτιάς, φυσάει… ολούθε στην Ομόνοια

Η Ομόνοια της συνάντησης, ο Μπακάκος των ερωτικών μας ραντεβού, το συντριβάνι με το χορτάρι    και το ‘κάθε καρυδιάς καρύδι’ να δίνει το στίγμα του εκεί, μονοπωλεί ξανά το ενδιαφέρον του δημάρχου Αθηναίων με νέες παρεμβάσεις για νοικοκύρεμα του χώρου. Η επιχείρηση: ‘Υιοθέτησε την πόλη σου’ – με προσφορά ιδιώτη αυτή τη φορά! – βρίσκει ξανά το δρόμο της. Κι επειδή το γρασίδι ως γνωστόν το έφαγαν οι κάμπιες, οι ζαρντινιέρες με τους φοίνικες και οι πιπεριές οι πράσινες (που δεν εχρειάζοντο πότισμα) μαράθηκαν, καθώς και τα παγκάκια τα σιδερένια που τοποθετήθηκαν κατακαλόκαιρα και ψήθηκαν οι κ@@@λοι μας, τώρα ο δήμαρχος κρεμάει και τους απορροφητήρες- ιονιστές για να ανανεώνεται ο αέρας, τραβώντας -λέει -τα ρυπογόνα μικροσωματίδια σώζοντας δέντρα και Αθηναίους από το καυσαέριο.

Σίγουρος δεν είμαι εάν η μετάλλαξη του εγκεφάλου του αστικοποιημένου δημάρχου είναι αυτή που δεν του επιτρέπει πλέον να σκεφτεί λογικά ή κάθε φορά θα επιλέγονται πάντα οι αφελείς για να επιλύουν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την ανθρώπινη βλακεία.

Αυτά συνήθως στην Αθήνα συμβαίνουν γιατί σε άλλα μέρη του κόσμου όπου η ανθρώπινη μωρία δεν έχει τόσο αναπτυχθεί, εκεί επιλέγονται λύσεις πιο ήπιες όσο σύνθετα κι αν είναι τα κυκλοφοριακά εν γένει προβλήματα.

Στις Ινδίες, στο χωριό Piplantri της επαρχίας Ρατζαστάν οσάκις γεννιέται ένα κορίτσι, οι ντόπιοι είθισται να φυτεύουν 111 δενδρύλια ως δώρο για την γέννα του. Κατά αυτόν τον τρόπο μεγαλώνοντας το κορίτσι και τεκνοποιώντας τα παιδιά θα έχουν έναν χώρο, ένα κομμάτι γης για να δημιουργήσουν κι αυτά με τη σειρά τους, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την επιβίωσή τους εργαζόμενα προληπτικά και επιφέροντας μια ισορροπία μεταξύ φύσεως και αναγκών του ανθρώπου και όχι όταν συσσωρευτούν τα προβλήματα να τρέχουν όπου φυσάει ο άνεμος προκειμένου να δώσουν τότε τις όποιες λύσεις, οι οποίες – εννοείται – θα είναι σίγουρα η προχειρότητα και ό, τι επιτάσσουν οι στιγμές.

Και… σαν να μη έφτανε η ‘οξυγονοποίηση’ της Ομόνοιας με τους απορροφητήρες, τρία χιλιόμετρα παρακάτω στην Ακαδημία Πλάτωνος ξανά ο Δήμος Αθηναίων επεμβαίνει με την κοπή 600 δένδρων δημιουργώντας το νέο Mall δίπλα στο όποτε ήθελε κατασκευαστεί νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Πάνε καλά οι άνθρωποι; Έχουν σώας τας φρένας τους τελικά;

Κι επειδή κύριε δήμαρχε πειστήκατε κι εσείς ότι κάθε ένας τέτοιος απορροφητήρας-ιονιστής που τοποθετήθηκε στην Ομόνοια αντιστοιχεί στο οξυγόνο που θα επέφεραν 30 δένδρα τατόχρονα, χρησιμοποιήστε παρακαλώ κάποιον που να είναι εξπέρ στα μαθηματικά να μας υπολογίσει πόσους τέτοιους θα χρειαστεί η περιοχή των Γερανείων ορέων στην οποία έγιναν στάχτη 70 στρέμματα προσφάτως για να αποδίδεται αδιαλείπτως το χαμένο οξυγόνο; Θού, Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου…       

SHARE
RELATED POSTS
Ποιος θα απαιτήσει το αυτονόητο;, της Τζίνας Δαβιλά
Σύντομη πολιτική σταδιοδρομία…, του Νίκου Δήμου
“Για μια χούφτα…τουρκικές λίρες”! “For a fistful of…Turkish Liras”!, του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.