Από το μπλογκ του Βαγγέλη

Φρειδερίκος Σοπέν – Frédéric Chopin, του Βαγγέλη Παυλίδη

Spread the love

Βαγγέλης Παυλίδης

Την 1 Μάρτη 1810, μια μέρα σαν και σήμερα πριν 208 χρόνια, γεννιόταν σ’ ένα χωριό κοντά στην Βαρσοβία Frédéric François Chopin- ο Φρειδερίκος Σοπέν, που λέμε εμεις. Συνθέτης από τους σπουδαιότερους της Ρομαντικής εποχής και βιρτουόζος πιανίστας με τεχνική που δεν είχε όμοια στην γενιά του. Έγραψε κύρια για σόλο πιάνο. Οι καινοτομίες του στο στυλ, την φόρμα και την αρμονία άσκησαν επιρροή και πέρα ακόμα από την ύστερη Ρομαντική εποχή.
Σε ηλικία 21 ετών εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και μέχρι τον θάνατό του 18 χρόνια αργότερα έκανε μόνο 30 δημόσιες εμφανίσεις προτιμώντας την οικεία ατμόσφαιρα των σαλονιών.
Από το 1842, ο Σοπέν άρχισε να παρουσιάζει σημεία σοβαρής ασθένειας. Στις 21 Φεβρουαρίου 1842, θα γράψει σ’ έναν φίλο του: “Είμαι υποχρεωμένος να μένω στο κραβάτι όλη την ημέρα, το στόμα και οι αμυγδαλές μου πονούν φοβερά”.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα στις 17 του Οχτώβρη 1849, ο γιατρός τον ρώτησε αν υποφέρει πολύ. “Όχι πια”, απάντησε. Πέθανε λίγο πριν τις 02.00 το πρωί.
Αν και ο θάνατός του αποδόθηκε σε φυματίωση η ακριβής φύση της ασθένειάς του παραμένει υπό αμφισβήτιση.
Η σχέση του Σοπέν με την όπερα και τις γυναίκες, οι προτιμήσεις του στο ντύσιμο, οι καθημερινές του συνήθειες, τα οικονομικά του, η επίπλωση του δωματίου του, όλα έχουν γίνει αντικείμενο έρευνας και σχολιασμού. Κατά το συνήθειό μου, εγώ έψαξα για το αγαπημένο του φαγητό. Ως συνέπεια της ασθένειας του ο Σοπέν δεν ανεχόταν λιπαρές τροφές. Όλες όμως οι πηγές συμφωνούν πως του άρεσε η παραδοσιακή Πολωνέζικη κουζίνα, με ιδιαίτερη προτίμηση στο zrazy, λεπτές φέτες βωδινό τυλιγμένες σε ρολό που περιέχουν γέμιση από λαχανικά, μανιτάρια, αυγά, πατάτα. Για την γέμιση υπάρχουν βέβαια πάμπολες παραλαγές, όπως πίκλες και μπέηκον.
Τα ρολά συγκρατούνται είτε δένοντάς τα ή με οδοντογλυφίδες. Τηγανίζονται για λίγο σε λάδι κι ύστερα μπαίνουν σε κατσαρόλα με σέλινο, κρεμμύδι και μπαχαρικά και τέλος σκεπάζονται με ζωμό βωδινού. Μαγειρεύονται σε χαμηλή φωτιά.
Το zrazy τρώγεται με την σάλτσα του και γαρνίρεται με σπαράγγια, σίκαλη, ή πατάτα. Αν θέλουμε, περιχύνεται με κρέμα γάλακτος.
Dobry Apetyt!

=Ο=Ο=Ο=Ο=Ο=Ο=Ο=Ο=Ο=Ο=Ο=Ο=Ο=Ο=Ο=Ο=Ο=Ο=Ο=Ο=Ο=Ο=

Fryderyk Franciszek Chopin -Frédéric François Chopin, in French- was born 208 years ago on a day like today, 2 March 1810. a Polish and French composer and a virtuoso pianist of the Romantic era, who wrote primarily for the solo piano. He gained and has maintained renown worldwide as one of the leading musicians of his era, whose “poetic genius was based on a professional technique that was without equal in his generation.
From 1842 onwards, Chopin showed signs of serious illness. After a solo recital in Paris on 21 February 1842, he wrote to a friend: “I have to lie in bed all day long, my mouth and tonsils are aching so much.”
His disease, and the reason for his premature death at age 39, remain unclear. Though he was diagnosed in his lifetime with tuberculosis and treated for it a number of alternative diagnoses have been suggested. On 17 October 1849, after midnight, his physician leaned over him and asked whether he was suffering greatly. “No longer”, he replied. He died a few minutes before two o’clock in the morning.
Chopin’s relations with opera and women, the way he liked to dress, his daily routines, his finances, all have been recorded and commented on. As for me, according to my custom I looked for his favorite dish. Because of his illness Chopin had developed an intolerance of fat-rich meals. However, all sources agree that he enjoyed traditional Polish cuisine and admitted stuffing himself on “cabbage and beef cutlets” (“kapusta i zrazy”). I will not give here the recipe in detail as it is easy to find on the internet. I will only say that thin slices of beef are rolled around a stuffing of vegetables, mushrooms, egg, potato. The variations of the stuffing are many. The rolls are kept in place either with toothpicks or by tying with string. They are first fried in oil and then slowly cooked with celery, onion, and spices and finally covered with beef broth.
Dobry Apetyt!

SHARE
RELATED POSTS
Vangelis Pavlidis
Καρέκλα στο Κέντρο, του Βαγγέλη Παυλίδη
Δείπνο με τον Juan Fernandez de Heredia, του Βαγγέλη Παυλίδη
Vangelis Pavlidis
Το Ελληνικό χρέος – The Greek debt, του Βαγγέλη Παυλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.