Ανοιχτή πόρτα

“Τρομεροί γονείς” – Η παράσταση που θα έκανε υπερήφανο τον Ζαν Κοκτώ, της Ωραιοζήλης-Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Η Ωραιοζήλη Τζίνα Δαβιλά είναι Θεολόγος (Msc “Η Θεολογία στον Σύγχρονο Κόσμο”), αρθρογράφος/ραδιοφωνική παραγωγός/εκδότρια του iPorta.gr.

Συχνές σχέσεις, ελληνικού τύπου, για τις οποίες μάλλον δεν είναι η ελληνική κοινωνία έτοιμη ώστε να ομολογήσει ότι πράγματι  λειτουργεί με νοσηρότητα. Αυτά διαπραγματεύεται η παράσταση “Τρομεροί γονείς” του Ζαν Κοκτώ. Συχνά είμαστε μάρτυρες εξ ιδίων των νοσηρών σχέσεων μητέρας – γιού που η γυναίκα αντί του συζύγου έχει “παντρευτεί” τον γιο της ούσα χειριστική μέσω της πραγματικής ασθένειας, που συχνά στην πραγματική ζωή είναι υποκριτική. Η καταπληκτική Μαίρη Μεταξά στις ξεκαρδιστικές κινηματογραφικές ελληνικές κωμωδίες έχει υποδυθεί την καρδιακή μάνα για να μην χάσει τον γιο της, συνήθως τον Κώστα Βουτσά. Το συμφέρον μεταφράζεται σε χρήμα και παρεμβατικότητα, η αγάπη σε φυλακή, η αποτυχία σε ευρεσιτεχνία, η απουσία συντρόφου σε θυσία. Κουβάρι οι σχέσεις που δημιουργούν ένα πλεκτό σφιχτό, στραβό και ξεχυλωμένο. Πώς γίνεται; Αποτυπώνοντας τις εξαρτώμενες οικογενειακές σχέσεις.

Όλοι μιλούν για θυσίες που κάνουν για τους άλλους καλύπτοντας έτσι την συναισθηματική αναπηρία τους και το αδιέξοδο της μοναξιάς, του φόβου, της αυτοαγάπης που δεν έχει καλλιεργηθεί.

Το έργο του Κοκτώ προσαρμοσμένο στην σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα θίγει τόσο το θέμα της συντροφικότητας όσο και του οιδιπόδειου συμπλέγματος. Ο έρωτας γίνεται αφορμή για να ξεδιπλωθούν οι ανελεύθερες σχέσεις, ενώ πάλι ο έρωτας έχει υποκινήσει και την παρασιτική εκδήλωση των οικογενειακών σχέσεων σε σχέσεις εξουσίας, εξάρτησης, συναισθηματικής αναπηρίας, εγωκεντρισμού, ανευθυνότητας. Στην παράσταση του Θεάτρου RADAR κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη του, πάντα φταίνε οι άλλοι και όλα γίνονται ένα κουβάρι. Και ενώ η οικογένεια οφείλει και πρέπει να μείνει ζωντανή ως υγιής πυρήνας της σύγχρονης κοινωνίας, κρατά πεθαμένους τους ανθρώπους της.

Γίνεται κατανοητό γιατί το έργο παίζεται για τρίτη χρονιά. Οι ερμηνείες είναι εξαιρετικές, η σκηνοθεσία έξυπνη και απλή, μα καθόλου απλοϊκή διότι το απλό δεν είναι και εύκολο. Το έργο δεν διακόπτεται από διάλειμμα κάτι που βρίσκω απολύτως λογικό και ένδειξη σεβασμού στο έργο και στον θεατή, είναι 90 λεπτά παράστασης που δεν κάνουν “κοιλιά” με λεπτό χιούμορ και αφοπλιστικές αλήθειες. Ο χώρος, μικρός και οικείος, βοηθά τον θεατή να μπεί στην παράσταση ως άφωνο μέλος της.

Πολύ καλή δουλειά που ενισχύεται από τις συζητήσεις με το κοινό όπως είναι προγραμματισμένες για ακόμη τρεις Κυριακές, 18 Φεβρουαρίου, 24 Μαρτίου, 21 Απριλίου, με την Ψυχολόγο – Σωματική – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια – Οικογενειακή σύμβουλο Στάμου-Μαζαράκη, η οποία θα συντονίσει την συζήτηση. Ό,τι καλύτερο δηλαδή για μια παράσταση που ο θεατρής δεν θα χάσει τον χρόνο του, απεναντίας αν θελήσει θα μπει στα ενδότερα της ψυχής του κρίνοντας και ταξινομώντας πρόσωπα και καταστάσεις.

Συγχαρητήρια θερμά στους συντελεστές. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Ταυτότητα παράστασης “Τρομεροί Γονείς” 

Μετάφραση – Σκηνοθεσία

Δραματουργική επεξεργασία: Αναστασία Παπαστάθη

Σκηνικά – Κοστούμια: Κυριακή Πανούτσου

Μουσική επιμέλεια: Πάνος Φορτούνας

Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Τσολάκης

Σχεδιασμός Φωτισμών: Αναστασία Παπαστάθη

Φωτογραφίες/video: Χάρης Γερμανίδης

Επικοινωνία : Αντώνης Κοκολάκης

Web administration: Χρήστος Λουκόπουλος

Art work: Creatures

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ

Χρήστος Ευθυμίου

Μαρία Μαυροματάκη

Αναστασία Παπαστάθη

Πάνος Κούλης

Ευδοκία Ασπρομάλλη

Η παράσταση «Τρομεροί Γονείς» πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

INFO!

ΤΡΟΜΕΡΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Κάθε Παρασκευή &Σάββατοστις21:00, & Κυριακή στις 19:00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90′ (χωρίς διάλειμμα)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Γενική είσοδος: 15€

Εκπτωτικό: 12€ (Φοιτητές / ΑμΕΑ / Άνεργοι/ Άνω των 65)

SHARE
RELATED POSTS
Επαναλειτουργεί ο Ξενώνας Διαμονής Ηλικιωμένων Ατόμων στην Μονή του Πανορμίτη στη Σύμη
«Τα δύσκολα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ κοινωνικής συμβίωσης»: 57ο, της Μαρίας Γεωργαλά
Μανώλης Σαββιού: “Με τον Φώτη Χατζηδιάκο για την δοκιμασμένη και αξιόπιστη πορεία του”

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.