Editorial

Το success story των Q και ο Αϊνστάιν, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

 GREEK RESTAURANT – NEW YORK 253-17 NORTHERN BLVD


Ετήσια συνδρομή: 150 ευρώ Paradise SPA & GYM (εντός Ξενοδοχείου Amilia Mare-Paradise, 4ο χλμ Ρόδου-Καλλιθέας).  Εντός πακέτου:  Xαμάμ, τζακούζι, σάουνα, οργανωμένο γυμναστήριο, pilates, brazilian boost, strong zumba, bodypump. Τηλ: 22410-62481 & 22414-01519

PARADISE SPA & GYM-ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ (FULL PACK): 150 ΕΥΡΩ


Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

Τζίνα Δαβιλά

«Έρχεται κάποια στιγμή, όπου η μεγαλειότητά μας, ο εαυτός μας, είναι ανάγκη να περάσει στην αίθουσα του θρόνου με τους αυλικούς του, το νου και την καρδιά, για ν’ αποφασίσει επάνω στον καταστατικό χάρτη της ζωής του.»

Τάσος Αθανασιάδης, Η αίθουσα του θρόνου

 

Το κυνήγι της ευτυχίας.

Το κυνήγι της επιτυχίας.

Το κυνήγι της αριστείας.

Το κυνήγι της πρωτιάς.

Οι επιστήμονες μας χώρισαν σε δυο μεγάλες κατηγορίες, σαν να είμαστε κούκλες σε πολυκαταστήματα: στους έχοντες IQ και τους έχοντες EQ. Οι πρώτοι διαπρέπουν συνήθως επιστημονικά, οι δεύτεροι συναισθηματικά. Οι πρώτοι φορούν τα δικά τους παπούτσια (μόνο) και πορεύονται με γνώμονα τα θέλω τους, τους στόχους τους (υλικοί-πρακτικοί-επιστημονικοί-εθνικοί-διεθνείς), οι δεύτεροι μπαίνουν με απίστευτη ευκολία στα παπούτσια των άλλων και, αν φροντίσουν να διαχειριστούν σωστά τούτη την ικανότητα, διαπρέπουν στις διαπροσωπικές τους σχέσεις που συνεπάγεται συχνά και τις επαγγελματικές, κοινωνικές κ.λπ.

Πού βρίσκεται η ευτυχία;

Πού βρίσκεται η ισορροπία;

Στο IQ ή στο EQ; Intelligence Quotient or Emotional Intelligence Quotient;

Σε όποιον έχει και τα δυο του Q υψηλά, είναι δεδομένη η ευτυχία;

Εκτιμώ πως όχι. Ή τουλάχιστον είναι εξαιρετικά δύσκολη η συγκατοίκησή τους. Διότι το ένα σαμποτάρει, “μπλοκάρει” το άλλο. Το ένα κρατά πίσω το άλλο. Αν δράσει ο προικισμένος με IQ αυστηρά πρακτικά, το EQ τον «σταματά» καθώς συναισθάνεται και τους συνανθρώπους του.  Επομένως, το ωφέλιμο για τον ίδιο, αν δεν είναι ωφέλιμο και για τους πολλούς ξεθωριάζει την ανάγκη για το ίδιον όφελος.

Ο Αϊνστάιν, προικισμένος με υψηλό IQ, είχε κάκιστες σχέσεις με την σύζυγό του και μητέρα των παιδιών του.  Εκτός του γεγονότος ότι απαιτούσε από την σύζυγό του να μην τον ενοχλεί όταν τον επισκεπτόταν η ερωμένη του στο σπίτι τους, την είχε υποχρεώσει να υπογράψει λίστα αποδοχής των παράλογων απαιτήσεών του: να έχει σε πλήρη τάξη τα καθαρά ρούχα του, να του σερβίρει στο σωστό χρόνο τα τρία γεύματα της ημέρας, να μην κάθεται κανείς στο γραφείο του, να αποφεύγει κάθε είδους οικειότητα μαζί του, να ξεχάσει τα ταξίδια, τις εξόδους και τον κοινό προσωπικό χρόνο στο σπίτι, πλην των περιπτώσεων που αυτό θα είναι αναγκαίο για κοινωνικούς σκοπούς, να μην του μιλά αν δεν της το ζητήσει, να εξαφανίζεται από την κρεβατοκάμαρά ή το γραφείο του οποιαδήποτε στιγμή το ζητούσε. Η σύζυγος, ενώ αρχικά υπέγραψε τη λίστα, στη συνέχεια την έσκισε, του ζήτησε διαζύγιο, μετακόμισε σε άλλη πόλη και δεν θέλησε να τον ξαναδεί ποτέ. Ο ευφυής Αϊνσταϊν ήταν αδύνατο να συνάψει υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις! Το EQ  του ή βρισκόταν σε χειμερία νάρκη ή ήταν ανύπαρκτο.

Στην αρχή κάθε χρονιάς, πόσω μάλλον στην αρχή της νέας δεκαετίας οι οξυδερκείς, οι ευφυείς, οι έχοντες υψηλό δείκτη IQ θέτουν στόχους κοντινούς και μακρινούς.  Η ευτυχία τους εξαρτάται από την υλοποίησή τους. Επομένως, ισχύει το μοτίβο στόχος-στρατηγική-υλοποίηση-επιτυχία-ευτυχία. Οι στόχοι είναι υλικοί, κοινωνικοί, επαγγελματικοί, επιστημονικοί και κάπου-κάπου και συναισθηματικοί. Ή μήπως σχεδόν ποτέ συναισθηματικοί;

Οι άλλοι, οι πιο ταπεινοί, έχουν πιο χαμηλές απαιτήσεις: να δημιουργήσουν οικογένεια, να έχουν μια αξιοπρεπή εργασία, να σκαλίσουν έναν κήπο, να αναθρέψουν με αυτοθυσία και συνέπεια ένα παιδί, να έχουν καλούς φίλους και σχέσεις με θαλπωρή και ανθρωπιά.

Όσοι ανήκουν στην εκλεκτή κάστα των πολλαπλώς προικισμένων, πρέπει να σταθούν μπρος στους δυο βασιλιάδες: τον νου και την καρδιά και να αποφασίσουν ποιον θα υπηρετήσουν.

Ο διακαής πόθος είναι να αποφευχθεί το κάλπικο. Το κάλπικο όνειρο, οι κάλπικες έρωτες, οι κάλπικοι στόχοι, το κάλπικο χρήμα. Διότι τίποτα δεν υπήρξε πιο ψεύτικο στην ιστορία της Ανθρωπότητας από το χρήμα.

Πόσω μάλλον όταν η ευτυχία αρχίζει και τελειώνει με δαύτο. Οδοστρωτήρας ο χρόνος που δεν αφήνει κανέναν με το αζημίωτο. Ή απλήρωτο.

Ειρηνική, Υγιής, Αισιόδοξη, Φωτεινή, Χαρούμενη νέα δεκαετία.

Καλότυχο το 2020.

Το success story του καθενός μας να οδηγεί μόνο στο κοινό καλό.

1.1.2020

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Είμαι γουρλού και Σαββατογεννημένη, της Τζίνας Δαβιλά
Το οπλοπολυβόλο του Πατέρα μου, της Τζίνας Δαβιλά
68e022659867147b29bcb43e75ab56d8_XL.jpg
Οκτώβριος: ο μήνας που έχει ωμέγα, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.