Πόρτα στη Ψυχολογία

Το χρυσό παρόν, της Στέλλας Κουτρή

Spread the love

Η Στέλλα Κουτρή είναι Ιδρύτρια και ιδιοκτήτρια του Κέντρου Ολιστικής Κίνησης Holistic Moves [*πλήρες βιογραφικό στο τέλος του άρθρου]

η εικόνα προφίλ της Stella Koutri, Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, εσωτερικός χώρος και κοντινό πλάνο

 

«Ήταν η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής μου· δεν το ‘ξερα. Αν το ‘ξερα, θα μπορούσα άραγε να προστατέψω τη ευτυχία μου;» *

Ανάμεσα σε αυτό που είμαστε και σε αυτό που μπορούμε να γίνουμε, βρίσκεται η στιγμή. Ανάμεσα στην πληρότητα που υπάρχει και σε αυτήν που εμείς επιτρέπουμε να βιώσουμε, κατοικοεδρεύει το χρυσό παρόν. Ανάμεσα στο δυναμικό που μας έχει χαριστεί και σε εκείνο που επιλέγουμε να ελευθερώσουμε απλώνεται το αιώνιο τώρα.

Από την επιστήμη μέχρι την τέχνη, και από τη φιλοσοφία μέχρι την ψυχολογία, βρίσκουμε ποικίλες θεωρίες και πρακτικές για το πώς μπορούμε να βιώσουμε την παρούσα στιγμή σε όλο της το βάθος. Άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι έχουν βιώσει πλήρως το παρόν μαρτυρούν πως εκεί γεύτηκαν την ευτυχία, την ολοκλήρωση, την αυτοπραγμάτωση. Ο καθηγητής ψυχολογίας και συγγραφέας Mihaly Csikszentmihalyi περιγράφει χαρακτηριστικά αυτήν την κατάσταση χρησιμοποιώντας την έννοια της ροής, θεμελιώνοντας έτσι μία ολόκληρη θεωρία για την οδό κατάκτησης της ευτυχίας. Κάτι αντίστοιχο έχουν αναφέρει και καλλιτέχνες ή αθλητές, όταν ρωτήθηκαν για το πώς κατόρθωσαν να φτάσουν σε τόσο υψηλά (δυσπρόσιτα για το μέσο άνθρωπο) επίπεδα δημιουργίας ή επιδόσεων αντίστοιχα.

Από την άλλη πλευρά, και μέσα από την ποικιλία των στάσεων ζωής που προσφέρονται, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν την προσκόλληση στη ρουτίνα. Ας παρατηρήσουμε το εξής: στην επιστήμη της πληροφορικής, όπου στηρίζεται ολόκληρος ο σύγχρονος κόσμος, η ρουτίνα σημαίνει την αλληλουχία βημάτων, τα οποία εκτελούνται με συγκεκριμένη σειρά ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ίσως αυτό να είναι ένα χαρακτηριστικό του σημερινού ψηφιοποιημένου κόσμου που μπορεί να μας εμπνεύσει και να μας διδάξει: να βλέπουμε τη ρουτίνα μας θετικά, σαν έναν ασφαλή τρόπο επίτευξης των τυπικών μας εργασιών.

Αντίθετα, οι άνθρωποι επιμένουμε και εδώ να βλέπουμε μόνο την αρνητική πλευρά των πραγμάτων. Θα μπορούσαμε να φωτίζουμε τις συνηθισμένες, καθημερινές στιγμές με πολύ απλά μέσα, διαθέσιμα σε όλους: ένα φωτεινό χαμόγελο, έναν καλό λόγο, μια δόση ενθουσιασμού σε ό,τι κάνουμε. Αντί γι’ αυτό, βλέπουμε συχνά την καθημερινότητα (δηλαδή τη συνηθισμένη διαδοχή γνωστών, άνευ έκπληξης στιγμών) ως τη βασική αιτία της στατικότητας που νιώθουμε και αφηνόμαστε να βουλιάζουμε.

Στον αντίποδα της ανίας και της επακόλουθης φθοράς βρίσκεται μία απόφαση: να καταδυθούμε στα βάθη της στιγμής που ζούμε. Έξω από τη ζώνη ασφαλείας μας η στιγμή που ζούμε τώρα μάς προσφέρεται για να απλώσουμε τα χέρια επάνω της, να την περιεργαστούμε, να την μυρίσουμε, να την αφουγκραστούμε.

Ας αναλογιστούμε λίγο προσεκτικότερα τη ζωή μας, με τις επιλογές και τα πλαίσια που περιλαμβάνει. Ίσως, τελικά, οι συνθήκες (στις οποίες συχνά και με μεγάλη ευκολία οι άνθρωποι αποδίδουν την αιτία των «δεινών» τους), να μην είναι ο μοναδικός ή ο πιο κομβικός παράγοντας που καθορίζει το επίπεδο της ευτυχίας μας. Όλα μπορούν να έχουν ξεχωριστή αξία και νόημα: ένα συνηθισμένο καθήκον στα πλαίσια της εργασίας μας, μία τυχαία συνάντηση, η απόλαυση ενός έργου τέχνης, το άκουσμα μιας όμορφης μελωδίας, η κουβέντα με αγαπημένους ανθρώπους.

Ίσως η πλήρωση να βρίσκεται εκεί:

στα μικρά, μα και στα μεγάλα – ποιος ορίζει άλλωστε το μέγεθος και τη βαρύτητα όσων ζούμε, αν όχι εμείς οι ίδιοι;

στα καθημερινά, μα και στα πρωτόγνωρα,

στα μοναχικά, μα και στα συλλογικά,

στην επιλογή μας να ζούμε (και όχι να διεκπεραιώνουμε) όσα μας προσφέρονται.

Carpe momentum!

* Orhan Pamuk, “Το μουσείο της αθωότητας”

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

 Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

* Η Στέλλα Κουτρή σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός και έκανε μεταπτυχιακά στην διοίκηση και λήψη αποφάσεων. Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στα συστήματα Yoga, Pilates, Luohan Qigong, Gyrokinesis. Έχει ειδικευτεί και διδάσκει μεθόδους άσκησης για διατήρηση της μυοσκελετικης υγείας. Έχει επαγγελματικό δίπλωμα μετάφρασης και παίζει ακορντεόν.

SHARE
RELATED POSTS
Στείρα άρνηση: η μέθοδος των ανόητων – πώς ο ανόητος περνιέται για έξυπνος (ισχύει και για αρνητές του κορονοϊού)
Γιατί είμαι εθισμένος στο διαδικτυακό πορνό ενώ έχω ερωτικό σύντροφο;, της Καλλιόπης Κουρτίδου
Τα κοινωνικά τραύματα μιας χρεοκοπίας, του Δρ Αναστάσιου Πλατή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.