Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Το Στάσιμο Κεφάλαιο, του Ηλία Καραβόλια

Spread the love

Ηλίας Καραβόλιας

Pane di capo στις ΠηγέςΚαλλιθέας-Άνοιξε & μας περιμένει με ευχάριστες εκπλήξεις

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

Παντού στο νησί μεγάλα και μικρά ξενοδοχεία κλειστά και άδεια. Τεράστιες ακίνητες συσσωρευμένες αξίες. Παντού νεκρό κεφάλαιο. Τα κτίρια χωρίς ζωή θυμίζουν ότι ο καπιταλισμός του τουρισμού τρώει τις σάρκες του. Το μονοδιάστατο μοντέλο υπηρεσιών διαμονής και αναψυχής παλεύει με τον εαυτό του επειδή ένας φονικός ιός μετακινείται παγκοσμίως μεταξύ των ανθρώπων. Και όταν κινδυνεύει να πεθάνει ο άνθρωπος πολύ απλά νεκρώνει το κεφάλαιο.

Ο δορυφόρος του κέρδους δεν γυρίζει φέτος στην Ελλάδα των διακοπών. Και αυτό γιατί το διεθνές οικονομικό σύστημα αποτεφρώνει αξίες. Τα κατεβασμένα ρολά και οι άδειοι δρόμοι μας θυμίζουν ότι ο πλούτος, οπουδήποτε στη γή, μπορεί να απαξιωθεί από την μια στιγμή στην άλλη. Και ότι το μόνο ζωντανό μέσο παραγωγής είναι τελικά ο άνθρωπος.

Θαρρείς και εξαφανίστηκαν όλοι. Όσοι δούλευαν μέσα στα ακίνητα δεν κυκλοφορούν ούτε καν στους δρόμους. Δεν λειτουργούν ως μηχανές κερδοφορίας. Και το εντοιχισμένο κεφάλαιο, ως χρήμα-χρέος, μοιάζει να στέκεται άβολα και να παρατηρεί την γενική σιγή της απασχόλησης.

Ξαφνικά λοιπόν το μεγάλο εργοστάσιο του τουρισμού δεν παράγει. Οι μηχανές του δεν δουλεύουν. Και μαζί με αυτές νέκρωσαν και οι υπόλοιπες μηχανές μέσα στην οικονομία. Γιατί η οικονομία δεν είναι τίποτα διαφορετικό από μηχανές, από αλυσίδες μέσων παραγωγής. Και φυσικά στηρίζεται στις ροές χρήματος/κεφαλαίου που στροβιλίζεται αενάως και ανακυκλώνεται μέσα στην παραγωγή, στο εμπόριο, στις συναλλαγές.

Κοινωνία εκτός των ροών του κεφαλαίου δεν υφίσταται αφού τα μέλη της ζουν για να συναλλάσσονται. Όταν σταματάει η παραγωγή σταματάνε οι συναλλαγές. Το εισόδημα μειώνεται και αναστέλλονται οι δαπάνες. Ο φόβος για ένα αύριο χωρίς εργασία παράγει αναβολή κατανάλωσης. Ιδού το μεγαλείο του καπιταλισμού: παράγει αναβαλλόμενη δαπάνη ακόμη και με νεκρό το κεφάλαιο και την εργασία! 

Το δε χρήμα που εκδόθηκε απο τα κράτη είναι και αυτό νεκρή εργασία. Χωρίς αξία και χωρίς αντίκρυσμα. Και θα περάσει πρώτα μέσα απο τις τραπεζικές αρτηρίες του συστήματος για να βγεί απο αυτές ως χρέος και να δώσει οξυγόνο στην αγορά. Αλλά ως χρέος που είναι, τελικά θα σπείρει νεκρή εργασία. Θα εγγράψει στο σύστημα αντι-αξία: καθαρή αρνητική αξία.

Όπως είναι σήμερα τα τουριστικά ακίνητα : αντι-αξίες. Μοιάζουν με άδεια εργοστάσια, χωρίς μηχανές και προσωπικό. Επιδοτήθηκαν, χρηματοδοτήθηκαν και τώρα νέκρωσαν.

Ο καπιταλισμός λοιπόν αίφνης υπάρχει ως στάσιμος. Με το κεφάλαιο να έχει παγώσει στα μπαλκόνια των τουριστικών συγκροτημάτων και των κρουαζιερόπλοιων. Στα μισοάδεια αεροπλάνα.

Αυτό που προσωρινά απασχολείται είναι μόνο το βλέμμα. Όχι το μυαλό και τα χέρια. Επιδοτείται με 534 ευρώ η αποχή απο την εργασία ως ασφάλιστρο κινδύνου στο νεκρό κεφάλαιο. Μέχρι αυτό να ξαναγεννηθεί αφού όμως πρώτα απασχολήσει ανθρώπινο κεφάλαιο. Και αφού πρώτα μετακινηθεί πληθυσμός και ξεκινήσουν οι ροές χρήματος. Γιατί καπιταλισμός χωρίς ροές δεν μπορεί να υπάρξει.

 

Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Αλλοίμονό σου, παλιο…., του Κωστή Α Μακρή
Άλλη καταστροφή, του Χρήστου Χωμενίδη
Τα παιδία παίζει, του Κώστα Σκανδαλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.