Ανοιχτή πόρτα

Το σκίαστρο που δεν σκέφτηκε (ακόμα) ο Δήμαρχος, του Δημήτρη Κατσούλα

Spread the love

Δημήτρης Κατσούλας

Δημήτρης Κατσούλας

Πουλάμε ως χώρα, παρά τις γκαντεμιές και τις τρικλοποδιές που εξακολουθούν να τίθενται στην πορεία μας, εξακολουθούμε να πουλάμε. Το για πόσο χρονικό διάστημα ακόμα, δεν το γνωρίζω. Προς το παρόν πάντως, πουλάμε. Κατά βάση  το γαλάζιο τ’ ουρανού και της θάλασσας, ο ήλιος και η πατροπαράδοτη φιλοξενία μας καθώς και οι αρχαιολογικοί μας χώροι κατέχουν τα σκήπτρα όσον αφορά στο τουριστικό μας προϊόν. Όποια ή όποιο τουρίστα ερωτήσεις γιατί επισκέπτεται την Ελλάδα, αυτά τα πέντε πολυπόθητα στοιχεία θα σου τα παραθέσει σίγουρα γιατί δεν τα βρίσκει αλλού. Α!, υπολείπεται και ο έρωτας, να μη τον ξεχνούμε κι αυτόν. Ακόμα και σε μια ‘ψυχρή’ Δανή ν’ απευθυνθείς και να της θέσεις το πιο πάνω ερώτημα, πρώτον τον έρωτα θα προτάξει. Ναι, γιατί πατώντας τούτα τα χώματα, αναδυόμενη στα καταγάλανα νερά κι αντικρίζοντας τα μάρμαρα της Ακρόπολης, ξυπνούν άθελά της οι πόθοι εντός της κι αναγεννιέται το ‘Είναι’ της. 

Είμαστε, ρε παιδί μου, πώς να το κάνουμε, λαός αφυπνιστής συναισθημάτων, λίγο το έχεις αυτό; Μπορεί να έχουν ανάγκη οι Ευρωπαίοι επισκέπτες μας και δη οι Βόρειοι τον καυτό μας ήλιο αλλά αυτή η κατάσταση πλέον της μιας εβδομάδος με τους συνεχείς καύσωνες, πώς να το κάνουμε, πώς ν’ αντέξουν κι αυτοί τα 45άρια; Είπαμε, ζέστη ναι,  αλλά αυτό το τσουρούφλισμα από κανέναν δεν αντέχεται. 

Κι επειδή για την εθνική μας οικονομία το Καλοκαίρι είναι η εποχή εκείνη που αναμένει να γεμίσει τα συρτάρια της από τα τουριστικά ‘κύματα’ που καταφθάνουν στην χώρα, κρίμα δεν είναι μας αφήνουν αμανάτι μέσα στην καλύτερη περίοδο οι επισκέπτες μας και να επιστρέφουν ξανά στις πατρίδες τους; ‘Την έκαναν’ όσοι τέλος πάντων αναγκαστικά αποχώρησαν από τα καμένα νησιά μας, να είμαστε τουλάχιστον σε θέση να τους συγκρατήσουμε στην πρωτεύουσα Αθήνα για το υπόλοιπο του προγραμματισμένου χρόνου διακοπών τους, θα έλεγα. 

Εκ πρώτης όψεως, καλό ακούγεται αυτό, αλλά πώς να συγκρατηθούν και στο καμίνι Αθήνα όταν οι αρχαιολογικοί χώροι με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού παραμένουν κλειστοί από 12:00 έως 17:30; Προς τούτο η στήλη μετά από μελέτη που συνέταξε με μηχανικούς περιβάλλοντος χώρου, διακοσμητές βιτρινών, κιθαρωδούς, περιπατητές των γύρω οδών της Πλάκας αλλά και απολυμένους φύλακες του Ιερού Βράχου της Ακροπόλεως γενικότερα, έχει λοιπόν να προτείνει στον δήμαρχο Αθηναίων την κατασκευή μιας επιμήκους τέντας η οποία θα προσφέρει προστασία στους συγκεντρωθέντες  κάτωθεν του Ηρωδείου και επεκτεινόμενους έως την περιοχή Μακρυγιάννη τουρίστες και επισκέπτες, καλύπτοντας δηλαδή μια απόσταση των 500 περίπου μέτρων έως την είσοδο του νέου Μουσείου Ακροπόλεως υπό την πρόβλεψη ότι αυτή (η τέντα )όπου χρειαστεί θα φέρει και αρθρώσεις οι οποίες θα προσαρμόζονται αναλόγως των σκαμπανεβασμάτων της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Εντός της μελέτης η οποία θ’ αποσταλεί στον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, γίνεται μνεία όσον αφορά και στους χρωματισμούς της τέντας που αυτή θα φέρει και ρητώς αναφέρεται: Η τέντα θα δύναται να είναι χρώματος βαθέος μπλε ίδιον ή ελαφρώς γαλάζιο με αυτό του συνδυασμού από τον οποίο προέρχεται ο Δήμαρχος, θα δύναται όμως να φέρει και πράσινο βαθύ στην περίπτωση εκείνη όπου ήθελε υπάρξει σύμπραξη μεταξύ δυο κομμάτων. Πρόταση της στήλης – κάτι το οποίο και φυσικά εμπεριέχεται εντός της μελέτης – είναι η κατασκευή αυτή να έχει μόνιμη εγκατάσταση καθότι τα τουριστικά κύματα με τα ανακύψαντα αυτήν την περίοδο προβλήματα που δημιουργήθηκαν εξ αιτίας των πυρκαγιών στην Ελλάδα, αναμενόμενο είναι να μας κατακλύσουν τον χειμώνα υπό την έννοια  ότι η νέα υπουργός Τουρισμού θα τρέχει ν’ αναπληρώσει τα ‘σπασμένα’ της Καλοκαιρινής περιόδου.

Τι έγινε; Άκουσα στριμωξίδια και κ@@@σφιξούρες; Άκουσα μήπως κάποιον από εσάς να διαμαρτύρεται για τον ΕΝΦΙΑ και κάτι τέτοια υποτυπώδη και λαϊκίστικα ότι θα του φορτωθούν στην πλάτη; Για καθίστε καλά. Εσείς δεν τα εγκρίνατε όλα αυτά και κάποια άλλα που είναι καθ’ οδόν; Για καθίστε ήσυχα, λέω ‘γώ. Η τέντα θα εγκατασταθεί θέλετε- δεν θέλετε. Ο αιμοδότης μας τουρίστας – ασχέτως εάν είναι της κατανάλωσης των 5/ημέρα θα πρέπει να προστατευτεί, κύριοι. Ο Αθηναίος πολίτης το εγκρίνει αυτό, ουδέποτε βαρυγκόμησε. Εξ άλλου, ‘Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων ουδέποτε έγινε νύξη για αύξηση των δημοτικών τελών. Το αντίθετο μάλιστα’.  

Ιούλιος 26, Γαργαλιάνοι Μεσσηνίας 

SHARE
RELATED POSTS
Xristos Magoutas
Είμαστε τόσο άχρηστος λαός;, του Χρήστου Μαγγούτα
Πρωταπριλιά στην Π.Ν.Αι. (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου), του Γιώργου Σαράφογλου
Βαλτετσίου: γοητεία και…, του Μάνου Στεφανίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.