Ανοιχτή πόρτα

Το εὔφωνον τελικόν «ν»…, του Δρ Πάνου Καπώνη

Spread the love

Ο Πάνος Καπώνης* είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, τ. Επ. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών (Φαρμακευτική), ποιητής, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας  Έχει συγγράψει οκτώ πανεπιστημιακά συγγράμματα φαρμακευτικού δικαίου.Λογοτεχνική ιστoσελίδα : http://logos.caponis.gr.

ΕΞ ΕΠΑΦΗΣ [Π59]

Το εὔφωνον τελικόν «ν»…

 [«Ὁρῶντές με ἄφωνον…»] 

(Από Δοξαστικό…, όπως ψάλλεται κατά την Καλυμνιακή ψαλτική παράδοση.)

«Η ανάγνωσις των αρχαίων ελληνικών κειμένων προάγει την λειτουργίαν του ανθρωπίνου εγκεφάλου»                                  (Ελευθέριος Αργυρόπουλος, Μαθηματικός, ερευνητής Πυθαγορείου διδασκαλίας.  Συνέντευξη του στο ΚΡΗΤΗ-TV (εκπομπή «Αντιθέσεις».).

 Το τελικό «ν» της αρμονίας στην Ελληνική γλώσσα

Περιδιαβάζοντας στο internet, κατά το κοινώς λεγόμενον, θεώρησα εαυτόν τυχερό, παρακολουθώντας μια εκπομπή με τίτλο «Αντιθέσεις» του  καναλιού «ΚΡΗΤΗ-TV», στην οποία φιλοξενούμενος ήταν ένας σπουδαίος επιστήμων, μαθηματικός, ερευνητής των διδασκαλιών του Πυθαγόρα και του «πυθαγορείου θεωρήματος», ο οποίος αφ΄ ενός με εντυπωσίασε, αφ΄ ετέρου δε, όπλισε επιστημονικά την προσπάθεια διατηρήσεως της γνησιότητος της ελληνικής μας γλώσσας. 

Είπε μεταξύ άλλων θαυμαστών : «Η αρχαία ελληνική γλώσσα έχει μουσικότητα, έχει αρμονία. Κόβοντας το «ν» και το «ς» από το πέρας των λέξεων, οδηγούμαστε σε μία γλώσσα η οποία είναι η δημοτική διάλεκτος και εκεί, στερούμεθα την χρήση αυτών των συμφώνων, που είναι το νόημα που εκπέμπεται από το πέρας των λέξεων, στερούντες τον εγκέφαλό μας από τις αρμονικές αυτές δονήσεις».

Θα μπορούσα να σταματήσω εδώ, εάν δεν ήταν παραμονές ενός νέου έτους, που ίσως σηματοδοτήσει μια νέα αρχή στην Χώρα, ίσως λέμε, έπειτα από τα φρικτά που βιώσαμε τον απερχόμενο χρόνο 2022. Ίσως, ένα νέο μήνυμα «εκπέμπεται» από δυνάμεις που προσπαθούν να οδηγήσουν την πολιτεία και την κοινωνία σε μία νέα θετική κατεύθυνση και αυτό φυσικά ως ευχή ή εάν θέλετε, ως αντίποδας στον αρνητισμό και την αδιαφορία μιας κοινωνικής πλειοψηφίας, η οποία για το μόνο που ενδιαφέρεται, επειδή γενικά βρίσκεσαι σε κατάσταση νιρβάνας και δεν θέλει να της την χαλάσουν, είναι το : «μή μου τοὺς κύκλους τάραττε», με την αντίθετη έννοια βέβαια από εκείνο που είπε ο Αρχιμήδης το 212 π.Χ. στον Ρωμαίο στρατιώτη, ο οποίος τον βρήκε στην παραλία την ώρα που μελετούσε κάποιο Γεωμετρικό πρόβλημα γράφοντας στην άμμο.  (Βασικά το αντίστοιχο σε Νέα Ελληνικά είναι κάτι σαν : «μη μου τα πρήζετε»).

Τώρα θα μου πείτε, «Άντε παράτα μας ρε φίλε», με τις νουθεσίες σου, τώρα που μας «πλάκωσε» η ενεργειακή κρίση, η ακρίβεια, η αγωνία μας για τις επερχόμενες εκλογές, το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» ή εάν ακρίβυνε το τσίπουρο, τα «κόκκινα δάνεια» για τα οποία οι τραπεζίτες δεν κάνουν τίποτα και η κυβέρνηση δεν τους αναγκάζει να λύσουν το πρόβλημα ή οι φόνοι, οι σκοτωμοί, τα λαμόγια κ.α. ή … ή … ή    για να το εξωραΐσω, θα μπορούσα να γράψω την φράση από μια παλιά διαφήμιση «Τι λέει ρε ο αρχαίος», εάν την θυμάστε, με την υπενθύμιση όμως, ότι «ρε»-«», που είναι η  αφαιρετική του λατινικού «res», που σημαίνει πράγμα. 

Φυσικά, δεν έχω πρόθεση να σας χαλάσω την «ζαχαρένια» σας παραμονές του νέου έτους 2023, αλλά, θεωρώ ότι, προκειμένου εμείς οι νεοέλληνες να είμαστε          «res», δηλαδή «πράγματα», ας  δώσετε ένα μέρος από τον χρόνο σας να ασχοληθείτε με τις προγονικές σας ρίζες. Όχι για τίποτα άλλο, αλλά για να μην αλλοιωθείτε από «άλλες» κουλτούρες, που κάποιοι προσπαθούν να στήσουν στην Ελλάδα συνεχίζοντας το γνωστό (ή άγνωστο για κάποιους) «δόγμα Henry Kissinger» (Στα ελληνικά Χένρυ Κίσσιγκερ). 

Το σήμερα είναι μια επανάληψη του χθες. Ιδιαίτερα δε, να μην σας πτοούν  τα γραφόμενα από τα γερμανικά ΜΜΕ : «Η Ελλάδα παραμένει υπό παρακολούθηση, όπως συμβαίνει και με τις άλλες χώρες των προγραμμάτων (διάσωσης), την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Κύπρο και την Πορτογαλία», όπως ανέφερε τον Ιούνιο του 2022 ο ανταποκριτής της Handelsblatt στην Αθήνα. (pronews.gr). Τώρα οδεύουμε αισίως προς το 2023 έτος.

Όμως επιμένω, λίγη ΑΡΜΟΝΙΑ στην ζωή μας δεν βλάπτει. 

ΚΑΛΗ, ΚΑΛΛΙΤΕΡΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ 

                                   

ΠΑΝΟΣ ΚΑΠΩΝΗΣ

 

   

 

SHARE
RELATED POSTS
«Τα δύσκολα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ κοινωνικής συμβίωσης»: 16ο, της Μαρίας Γεωργαλά
“Τα παιδιά της πιάτσας” παίρνουν Όσκαρ, του Νίκου Σταθόπουλου
Μάνος Στεφανίδης
Πιστωτικό γεγονός ante portas; [για τον Γιάνη και τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ], του Μάνου Στεφανίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.