Βιβλίο

Το βιβλίο του Φαμπιάν Περιέ “Αλέξης Τσίπρας και οι μεταμορφώσεις της πολιτικής” κυκλοφορεί 21 Νοεμβρίου

Spread the love

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζεται από τον γνωστό Γάλλο ανταποκριτή διεθνών ΜΜΕ Φαμπιάν Περιέ, ως ο πολιτικός που, σε μια προσπάθεια επαναπροσδιορισμού όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής αριστεράς, προκάλεσε υπολογίσιμη αναστάτωση στα πολιτικά πράγματα της Ευρώπης. Κατά τον συγγραφέα, πίσω από την προσωπική διαδρομή του Αλέξη Τσίπρα ξετυλίγεται, αφενός, η μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας και, αφετέρου, η ιστορία των πρόσφατων πολιτικών αναταράξεων στην Ευρώπη της κρίσης που στο επίκεντρό τους βρέθηκε ο Έλληνας πολιτικός.

Ανεξάρτητα από το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας την προσωπικότητα του Αλέξη Τσίπρα, το βέβαιο είναι ότι η εμπλοκή του στα πολιτικά πράγματα της χώρας έχει αφήσει εμφανώς το στίγμα της. Για την ακρίβεια η επί της ηγεσίας του, ως αριστερού πολιτικού στην αρχή, ως αριστερού πρωθυπουργού στη συνέχεια, διαπραγμάτευση της απεμπλοκής της χώρας από τα επαχθή μνημόνια· η επίτευξη της συμφωνίας των Πρεσπών· οι επιμέρους νόμοι (ή) και σχεδιασμοί με κοινωνικό πρόσημο· η προσπάθεια διαχωρισμού κράτους- εκκλησίας· η διαδικασία διαμόρφωσης ενός διευρυμένου μετώπου της αριστεράς κ.λπ. ενέπλεξαν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας σε μια διαδικασία επαναστοχασμού και κριτικής, τόσο της κυρίαρχης όσο και της οποιασδήποτε αριστερής πολιτικής.

Το βέβαιο, επίσης, είναι ότι αυτή η φαινομενικά ελληνική υπόθεση, ακριβώς λόγω του «ελληνικού πειράματος» της Ευρώπης των τραπεζών, εξελίχθηκε ταχύτατα και, πάντα υπό τη διαρκή εμπλοκή του Έλληνα πολιτικού, σε ευρωπαϊκή και διεθνή υπόθεση.

Επομένως, η διερεύνηση της ιστορίας αυτού του πολιτικού προσώπου δεν μπορεί να κριθεί ανεξάρτητα από την παράλληλη ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Το βιβλίο Αλέξης Τσίπρας και οι μεταμορφώσεις της πολιτικής εξετάζει υπό αυτό ακριβώς το πρίσμα –και στην ενδιαφέρουσα μορφή μιας πρώιμης βιογραφίας– τη ζωή και το έργο του.

Ο Φαμπιάν Περιέ (Fabien Perrier), με σπουδές πολιτικών επιστημών στο Παρίσι και στο Βερολίνο, είναι δημοσιογράφος ανταποκριτής στην Ελλάδα για πολλές εθνικές εφημερίδες (Libération [Γαλλία], Le Soir [Βέλγιο] και Le Temps [Ελβετία]) αλλά και επαρχιακές (Le Télégramme, Le Progrès de Lyon), για περιοδικά (Marianne, Télérama, Les Echos Weekend), για το ραδιόφωνο (Europe 1, Radio Canada). Ζει στην Ελλάδα και τη Γαλλία και καλύπτει την πολιτική επικαιρότητα που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι Γενικός Γραμματέας του Europresse, μιας ένωσης που συγκεντρώνει 50 δημοσιογράφους από διαφορετικές χώρες με εξειδίκευση σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΟΥ ΤΟΜΟΥ

Πρόλογος του Τάσου Παππά

Πρόλογος του συγγραφέα

  1. Αλέξης Τσίπρας, μια συμπύκνωση ελληνικών ιστοριών
  2. Αντάρτης σε μια Ελλάδα σε παρακμή
  3. Η άνοδος μέσω των μειοψηφιών: Ο καταληψίας γίνεται στέλεχος του κόμματος
  4. Η άνοδος του «Έλληνα Μπεζανσενό»
  5. Από το κόμμα στο Κοινοβούλιο
  6. Η γέννηση ενός πολιτικού ηγέτη μέσα στην κρίση
  7. Οι Αγανακτισμένοι: Μια πρώτη παρένθεση ελπίδας
  8. Οι εκλογές του 2012: Μια δεύτερη παρένθεση διαψευμένων ελπίδων
  9. Με συμμαχίες στην Ελλάδα για να γίνει αποδεκτός στο διεθνές πεδίο
  10. Πολιορκώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση
  11. Η κατάληψη του Μαξίμου
  12. Η μάχη των Βρυξελλών
  13. Οι Βρυξέλλες κατακτούν την Αθήνα
  14. Κυβέρνηση υπό κηδεμονία
  15. Η γεύση του κινδύνου
  16. Κι άλλη παρτίδα πόκερ;
  17. Επίλογος: Με τη σκέψη στο μέλλον

 

SHARE
RELATED POSTS
“…μια μπουκίτσα λουκούμι περγαμόντο…”- Καλοκαιρινό Διήγημα του Νίκου Βασιλειάδη
papanastasopoulou_rodos_inv_8.3.15.jpg
«Από ξύλο και ασήμι», πρώτη παρουσίαση στις 8 Μαρτίου στη Ρόδο
Βιβλιοπαρουσίαση: εκδόσεις “Τόπος” και η εφημερίδα “Εποχή” στις 14 Οκτωβρίου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.