Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Τι φταίει και δεν νιώθεις καλά στη δουλειά σου;, του Νίκου Σταθόπουλου

Spread the love

Νίκος Σταθόπουλος

Όταν πρέπει να κάνεις κάτι που υπερβαίνει τις δυνατότητές σου, ή που, αν δεν τα καταφέρεις, οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές, στρεσάρεσαι, σε πιάνει άγχος. Αν έχεις συναίσθηση του τι συμβαίνει, σε κυριεύει μεγάλη ανησυχία και αναστάτωση.

Αν, από την άλλη, αυτό που κάνεις δεν έχει αξία για σένα, ή είναι πάρα πολύ εύκολο και δεν αποτελεί καθόλου πρόκληση η πραγματοποίησή του, κάνοντάς το σε κυριεύει η ανία. Το βαριέσαι και το απαξιώνεις επειδή πλήττεις. Όσο περισσότερο ασχολείσαι με αυτό, τόσο περισσότερο αισθάνεσαι ότι πάει χαμένος ο χρόνος σου.

Ανάμεσα στο άγχος και την πλήξη είναι η καλή σου κατάσταση. Όταν βρίσκεσαι σε αυτήν την κατάσταση, νιώθεις ενδιαφέρον, έχεις ζωντάνια και είσαι ευχαριστημένος με την δραστηριότητά σου. Λέμε, όταν κάποιος είναι καλά με αυτό τον τρόπο, ότι είναι σε ροή.

Για την ευχαρίστησή σου, αλλά και για το καλό αποτέλεσμα της εργασίας σου, είναι καλό να ασχολείσαι με κάτι που σε κάνει να μην νιώθεις ανία, ούτε άγχος. Μπορείς να ανακαλύψεις τέτοιες δραστηριότητες που σου ταιριάζουν, με τη βοήθεια της οργανωμένης ατομικής Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας και του Πλήρους Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι φτιαγμένοι για τα ίδια πράγματα. Άλλες ικανότητες έχει ο καθένας, άλλα ενδιαφέροντα, άλλα πράγματα ταιριάζουν στον χαρακτήρα του και αλλιώς παίρνει ικανοποίηση. Με ειδικά τεστ, ο Σύμβουλος βρίσκει πώς είναι ο κάθε άνθρωπος και του υποδεικνύει τι να επιδιώξει. Σε άλλο στάδιο της διαδικασίας, τον συμβουλεύει και πώς να το επιδιώξει, για να έχει επιτυχία.

Σε αυτή την επιθυμητή κατάσταση της ροής, μεταξύ άγχους και πλήξης, δεν φτάνουμε με την ίδια δουλειά σε όλη μας τη ζωή. Μεγαλώνοντας, συνήθως μπορούμε να κάνουμε πιο απαιτητικά πράγματα, γιατί βελτιώνονται οι ικανότητές μας, αποκτούμε πείρα και καινούργιες γνώσεις, ενώ αντέχουμε να αναλάβουμε περισσότερες και μεγαλύτερες ευθύνες. Το αντίθετο μπορεί να συμβεί μετά από ένα σοβαρό ατύχημα, ή ασθένεια. Χρειάζεται, επομένως, σε κάθε περίπτωση, για να είμαστε καλά, να αλλάζει και η δουλειά μας. Χρειάζεται να αλλάζουμε ρόλους, ή και εργασιακό περιβάλλον.

Οι σημερινές συνθήκες εργασίας επιτρέπουν αυτές τις μετακινήσεις και, σε πολλές περιπτώσεις τις επιβάλλουν. Δεν χρειάζεται να φοβόμαστε τις αλλαγές, γιατί μπορούμε πάντα να τις χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας. Είναι μια ευκαιρία για να βελτιώσουμε τη ζωή μας.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author
iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Παγκόσμια Ημέρα των “Προσφύγων”….στην Ελλάδα!, του Γιώργου Σαράφογλου (by George Sarafoglou)
Ούτε διπλωματία, ούτε καν σκάκι, του Μάνου Στεφανίδη
Γιώργος Χατζημάρκος: Το “Φως” που “τυφλώνει”!, του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.