Υγεία

Τι λέει το χρώμα της βλέννας;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Θα το βρείτε: σε “Πολιτεία”, “Πρωτοπορία” Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Πάτρας, “Ιανός” Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και του εξωτερικού που θα ζητηθεί σε 2-5 ημέρες. β) ΗΠΑ μέσω του “Εθνικού Κήρυκα”. γ)στις εκδόσεις Φίλντισι  on line, με μειλ ή τηλεφωνικά 210 65 40 170 – [email protected]

όλα τα συγγραφικά έσοδα θα διατεθούν σε οικογένειες με παιδικό καρκίνο.

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

 

Συχνά ο επίμονος βήχας συνοδεύεται από βλέννες, δηλαδή φλέγμα: η  απόχρωσή του, αποκαλύπτει το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουμε. 

Η όποια φλεγμονή στην αναπνευστική οδό αυξάνει την ποσότητα βλέννας που καθημερινά παράγει το σώμα μας ακόμα κι όταν είμαστε υγιείς (υπολογίζεται περίπου 1 με 1,5 λίτρο). Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί -είτε πρόκειται για λοίμωξη είτε για αλλεργία- αλλοιώνουν την όψη και τη σύστασή του.

Ροζ.  Αποτελεί ένδειξη πνευμονικού οιδήματος, όταν συσσωρεύεται  υγρό στον πνεύμονα. Μικρή ποσότητα ροζ φλέγματος με αφρώδη υφή, μπορεί να οφείλεται σε αιμορραγία.

Ίχνη αίματος. Η αιμόπτυση μπορεί να οφείλεται σε βρογχίτιδα. Αν υπάρχει αρκετή  ποσότητα αίματος, η αιτία μπορεί να είναι πνευμονία, φυματίωση ή και καρκίνος, οπότε πρέπει να επισκεφθούμε άμεσα τον γιατρό.

Λευκό ή γκριζωπό. Συχνά υποδεικνύει συμφόρηση στα ιγμόρεια ή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού (από ιό ή βακτήριο). Γκρίζα φλέγματα προκαλεί και η εισπνοή καυσαερίων ή σκόνης.

Πρασινωπό ή σκούρο κίτρινο. Σηματοδοτεί βακτηριακή ή ιογενή  λοίμωξη στα ιγμόρεια ή στο κατώτερο αναπνευστικό. Συσσωρεύονται λευκά αιμοσφαίρια, που περιέχουν μια πρωτεΐνη με πρασινωπή απόχρωση η οποία προκαλεί την αλλοίωση του φλέγματος.

Καφέ. Το χρώμα της βλέννας των καπνιστών, όταν ο  οργανισμός ν’ απορρίψει μικροσκοπικά σωματίδια που εμπεριέχονται στον καπνό ή στο χαρτί του τσιγάρου. Την ίδια απόχρωση όμως αποκτά η βλέννα κι αν υπερκαταναλώσουμε σοκολάτα, καφέ ή κόκκινο κρασί.

SHARE
RELATED POSTS
Τι ασθένειες μεταδίδουν τα κατοικίδια;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Οι κακές συνήθειες του χειμώνα, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ι.Σ.Ρ: “Κατευθυντήριες Οδηγίες προς το γενικό πληθυσμό για τον νέο Κορωνοϊό SARS-CoV-2”

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.