Ανοιχτή πόρτα

“Τι έκανες παιδί μου; Η Παναγία ήθελε να γυρίσει στη Πατρίδα..”. Μνήμες Κύπρου, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

•Αγαπώ τη Κύπρο. Έχω μνήμες έντονες. Από το πρώτο ταξίδι με τους γονείς μου πριν την εισβολή το 1973, στην επίσημη αποστολή με το Μαγκάκη το 1983 και τα πολλά μετά ταξίδια μου ως μαχόμενος δικηγόρος. Οι ιστορίες που θυμάμαι είναι πολλές. Το δείπνο στη Ν.Υορκη μου φέρε συνειρμούς. Τα δείπνα είναι μέρος της κυπριακής κουλτούρας. Και τι δείπνα. Λουκούλεια. Μετά από 7 πιάτα η ερώτηση. Να φέρουμε τώρα την σούβλαν; Ειπα να σας διηγηθώ μια ιστορία.

•Οι Τούρκοι είχαν σκυλεύσει τις εκκλησίες και τα μοναστήρια στα κατεχόμενα. Τα λαθρεμπορικά δίκτυα διοχέτευαν στους οίκους Sothebys κλπ θρησκευτικές εικόνες, τέμπλα, κλπ που τα ψώνιζαν πλούσιοι να κοσμούν τα ματαιόδοξα σαλόνια τους. Πολιτιστικοί θησαυροί απαράμιλλης πολιτιστικής αξίας . Μέγα έγκλημα.

•Με φώναξε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, μακαριστός πλέον. Έντονος, αλλά ενδιαφέρων άνθρωπος. Επιβλητικός. Το ράσο έκρυβε τα υπερβολικά κιλά του. Πήγα στην Αρχιεπισκοπή στη Λευκωσία. Μου ανέθεσε μια υπόθεση ιδιαίτερα προκλητική και ενδιαφέρουσα για νέο δικηγόρο.Να επαναπατριστούν, με δίκες, δυο εικόνες από τη Μονή του Αντιφωνητή στην Κηρύνεια, που είχαν κλαπεί και πουληθεί. Ο Ένθρονος Χριστός κσι η Παναγιά Βρεφοκρατούσα. Κοσμούσαν το τέμπλο της εκκλησίας του μοναστηριού. Δύσκολο, Μακαριώτατε. Τους καλύπτει η αγγλική νομολογία. Να το παλέψεις, μουπε. Το κόστος είναι μεγάλο του είπα. Δικαιοδοσία ελληνική, κυπριακή και ελβετική και νόμοι της Αγγλίας. Δύσκολο. Δεν ενδιαφέρει το κόστος. Το θέμα είναι ηθικό και μείζον για τη Κύπρο.

•Μη σας ζαλίσω με νομικά. Πέραν πάσης προσδοκίας τα καταφέραμε για τη μια από τις δυο εικόνες. Με ιστορική δικαστική απόφαση. Την Παναγία Βρεφοκρατούσα. Όταν η εικόνα επαναπατρίστηκε και είδα πάλι τον Αρχιεπίσκοπο του εξηγούσα το μοχθο και τη δυσκολία της δίκης. Απάντηση. “Έλα παιδί μου, τι έκανες εσυ; Η Παναγιά ήθελε να γυρίσει στην Πατρίδα”. Χαμογελασε και με πονηριά. Ήταν η ώρα της αμοιβής. “Ναι, Μακαριωτατε, του είπα. Αλλά θέλει προσοχή μην θελήσει η Παναγία να γυρίσει στην Ελβετία. Είναι ωραίο το Γκστααντ, έχει πολυτελή σαλέ”.

•Το επινίκιο γεύμα στην Αρχιεπισκοπή ήταν αξέχαστο. Κυπριακή κουζίνα με μεσανατολιτικες αποχρώσεις. Ο Μακαριωτατος πολύ το ευχαριστήθηκε. Εφαγε δυο γαλακτομπούρεκα στο επιδόρπιο.Τον ακολούθησα. Φαγάς κι εγώ ομόπιστος στη δίαιτα και τα αγαθά του Θεού.

•Αλλά δεν ήταν τα γαλακτομπούρεκα. Ηταν η συζήτηση το σημαντικό. Κι ας διαφωνούσα. Να αντιταχθεί η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας γιατί μας πλημμυρίζουν οι έποικοι. Θα τουρκοποιηθεί όλη η Κύπρος. Αυτός ήταν ο μέγας φόβος του. Πρεπει να κάνουμε lobby στην Αμερική. ΟιΤουρκοι έχουν μακροχρόνια εξωτερική πολιτική. Εμείς δεν πιάνουμε χαρτωσιά μπροστά τους. Θα πάρουν όλη τη Κύπρο αν δεν προσέξουμε. Δεν πίστευε στην ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου. Ήθελε αρραγές μέτωπο με την Ελλάδα. Την Αμερική με το μέρος μας. Πλήρης ετοιμότητα δια παν ενδεχόμενο. Ήταν αγνός πατριώτης, σεβαστός. Κι ας διαφωνούσα έντονα με πολλά από αυτά. Σπουδαίος ιεράρχης. Έτερον εάατερον το ότι διαφωνούσα.

SHARE
RELATED POSTS
Snooze κλειδωμένο στο άπειρο, της Ματίνας Ράπτη-Μιληλή
Από την συλλογή “πρόΣΩΠΑ”…, του Δημήτρη Μεσσίνη
Πολιτικές εκπλήξεις, του Μάνου Στεφανίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.