Ανοιχτή πόρτα

Τιμήθηκε η ελληνική κουζίνα, του Αντώνη Η.Διαματάρη

Spread the love

Ο  Αντώνης Διαματάρης είναι Ομογενής Έλληνας της Αμερικής, Αρθρογράφος, Επιχειρηματίας, πρώην Εκδότης, Πρόεδρος και Διευθυντής της Εφημερίδας “Εθνικός Κήρυξ” που κυκλοφορεί καθημερινά στην Αμερική, νυν Σύμβουλος του “Ε.Κ” και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών. 

Δεν είμαι τρελά ενθουσιασμένος με την επίσκεψη του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MBS), στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να ξεπλυθεί τόσο γρήγορα –αν ποτέ- ο διαμελισμός του σώματος του δημοσιογράφου Κασόγκι.
Θα μου πείτε: μα πήγε στην Τουρκία, τον επισκέφτηκε ο Μπάιντεν, πήγε την Πέμπτη στη Γαλλία…
Και λοιπόν;
Εν πάση περιπτώσει, δεν είναι αυτό το θέμα μου σήμερα. Το θέμα μου είναι άλλο, επίσης σοβαρό: Το φαγητό που σερβιρίστηκε κατά το δείπνο που του παραχώρησε ο Πρωθυπουργός στο εστιατόριο του Μουσείου Ακρόπολης (πλήρης διαφάνεια: είμαι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του) με θέα την Ακρόπολη. Είναι κάτι το ανεπανάληπτο.
Τι του πρόσφερε; Κρητική κουζίνα, με σπεσιαλιτέ της αείμνηστης μητέρας του, Μαρίκας Μητσοτάκη.
Και μάλιστα ήταν προετοιμασμένα από Κρητικό μάγειρα:
Γαμοπίλαφο, ντολμαδάκια και κρητικό αρνί, ντολμαδάκια αυγολέμονο με κιμά, ρύζι και αρωματικά ντοματίνια με βασιλικό, μυζήθρα σε βινεγκρέτ, ντάκο από παξιμάδι χαρούπι, ντοματίνια, γλιστρίδα και φέτα. Για κύριο πιάτο κρητικό αρνάκι ψητό με πατάτες και ακολούθησε κανταΐφι με κρέμα μαστίχας και παγωτό τριαντάφυλλο. (Πηγή: «tovima»).
Θα ήμουν εξίσου ενθουσιασμένος αν η κουζίνα που είχε επιλεγεί ήταν από κάποιο άλλο μέρος της Ελλάδας.

Η ουσία του θέματος είναι ότι τιμήθηκε η ελληνική κουζίνα. Η κουζίνα μας. Αυτήν έχουμε, αυτήν προσφέρουμε. Και δεν είναι καθόλου άσχημη. Θεωρείται ως μια από τις καλύτερες στον Κόσμο – μεσογειακή κουζίνα.
Κι όμως, παρ’ όλα αυτά, μέχρι τώρα δεν την τιμούσαμε. Γιατί να προσφέρουμε στην Ελλάδα π.χ. γαλλική, ιταλική, κινέζικη κ.τ.λ. και όχι ελληνική; Ποια είναι η λογική;
Καιρός ήταν. Ας ελπίσουμε ότι η σωστή αυτή επιλογή του Πρωθυπουργού θα ξεκινήσει μια «μόδα» στα εστιατόρια, στα ξενοδοχεία, παντού.
Τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά: Και οι ξένοι επισκέπτες θα ξετρελαθούν – μα πάνε στην Ελλάδα για να φάνε ιταλικά φαγητά; Και η αγροτική οικονομία και η κτηνοτροφία θα ανθήσουν.
Κρασί δεν σερβιρίστηκε γιατί ο διάδοχος δεν πίνει -δημόσια;- ποτό. Αν έπινε πιστεύω ότι θα προσέφεραν μόνο ούζο και ελληνικά κρασιά.

Μπράβο!

SHARE
RELATED POSTS
Η Δημοκρατία δεν…, by George Sarafoglou – του Γιώργου Σαράφογλου
economides.png
Να αποσύρουμε τον Ζορμπά και να “δουλέψουμε” το Brandname Ελλάδα, του Πήτερ Οικονομίδη [Σύμβουλος Marketing]
Διάλεξη “Περί Ηγεσίας” από τον Αρχηγό Στρατού Ξηράς Αντγο Αλκιβιάδη Στεφανή -Το μυστικό της επιτυχημένης Ηγεσίας

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.