Πόρτα στον Κόσμο

Τα σενάρια για παραίτηση της Βασίλισσας μετά τον θάνατο του Φιλίππου, του Νίκου Βασιλειάδη

Spread the love

Νίκος Βασιλειάδης

Θα το βρείτε: σε “Πολιτεία”, “Πρωτοπορία” Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Πάτρας, “Ιανός” Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και του εξωτερικού που θα ζητηθεί σε 2-5 ημέρες. β) ΗΠΑ μέσω του “Εθνικού Κήρυκα”. γ)στις εκδόσεις Φίλντισι on line, με μειλ ή τηλεφωνικά 210 65 40 170 – [email protected]

όλα τα συγγραφικά έσοδα θα διατεθούν σε οικογένειες  με παιδικό καρκίνο.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος, γνωστός για τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του και για τα δεικτικά και πολλές φορές εύστοχα σχόλια του σε επίσημες περιστάσεις είχε δηλώσει ότι όταν πεθάνει σε περίπτωση που μετενσαρκωθεί θα ήθελε να επιστρέψει στην γη ως ένας θανατηφόρος ιός για να συμβάλει στην επίλυση του υπερπληθυσμού στον πλανήτη. Ευτυχώς για την ανθρωπότητα τον πρόλαβε ο κορωνοϊός που δείχνει – τουλάχιστον μέχρι τώρα – λιγότερο επικίνδυνος από τον πρίγκιπα. Η Μεγάλη Βρετανία έχει πολλά τέτοια σχόλια για να θυμάται τον βασιλικό σύζυγο, σχόλια που ειπώθηκαν σε επίσημες επισκέψεις, ταξίδια, δείπνα και όχι μόνο.

Όμως, ανεξάρτητα από το ιδιόρρυθμο χιούμορ του, ο πρίγκιπας Φίλιππος κέρδισε την θέση του στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου ως ένας ακούραστος και εργατικός γαλαζοαίματος, πιστός στο καθήκον και στο Στέμμα, που μέχρι την παραίτησή του από τα επίσημα καθήκοντα το φθινόπωρο του 2017 είχε πραγματοποιήσει 22.191 «σόλο» επίσημες εμφανίσεις, είχε εκφωνήσει 5.493 ομιλίες και ήταν επικεφαλής σε 800 φιλανθρωπικές οργανώσεις. Όπως και ο γιός του Κάρολος είπε σε μια σύντομη δήλωση που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, Ο Φίλιππος διακρίθηκε για την «αξιοσημείωτη και αφοσιωμένη υπηρεσία του στη βασίλισσα, στην οικογένεια και στη χώρα» τις επτά τελευταίες δεκαετίες.

Αναμφισβήτητα αυτό που όλοι όσοι ήταν κοντά του, αναγνωρίζουν πως στα 73 χρόνια του έγγαμου βίου του με την ισχυρότερη μονάρχη του πλανήτη ο Φίλιππος αποτέλεσε ένα σταθερό στήριγμα για την 94χρονη βασίλισσα Ελισάβετ που τώρα χάθηκε και το ερώτημα που αβίαστα προκύπτει είναι αν η γηραιά Βασίλισσα θα εξακολουθήσει την εκτέλεση των καθηκόντων της ή αν θα αποσυρθεί από τις δημόσιες εμφανίσεις, όπως άλλωστε είχε κάνει και η βασίλισσα Βικτώρια μετά τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου πρίγκιπα Αλβέρτου. Στην περίπτωση αυτή, ο μεγαλύτερος εν αναμονή βασιλιάς Κάρολος θα πρέπει να αναλάβει ως διάδοχος του θρόνου περισσότερες αρμοδιότητες.

Και ενώ οι σημαίες οι σημαίες στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, στη Ντάουνινγκ Στριτ και σε όλα τα κυβερνητικά κτήρια στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις χώρες της Κοινοπολιτείας κυματίζουν μεσίστιες μετά από την «σεμνή» στρατιωτική τελετή της ταφής του Φίλιππου, όπως άλλωστε και ο ίδιος είχε ζητήσει, η βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία θα γίνει 95 ετών στις 21 Απριλίου, σίγουρα έχει συνειδητοποιήσει πως θα πρέπει εφεξής να αντιμετωπίζει μόνη τις όποιες κρίσεις στο Στέμμα και στην βασιλική οικογένεια, όπως η πρόσφατη κριτική που άσκησαν ο εγγονός της Χάρι και η σύζυγός του Μέγκαν με την συνέντευξη στην Όπρα.

Βέβαια η σταδιακή απόσυρση της Βασίλισσας από τα δημόσια καθήκοντά της δεν είναι κάτι που θα έρθει έτσι ξαφνικά. Ήδη για τους γνωρίζοντες από το 2016 η Ελισάβετ μείωσε βαθμηδόν τις δημόσιες υποχρεώσεις της ενώ ο γιος της και διάδοχος πρίγκιπας Κάρολος αναλάμβανε σταδιακά ολοένα και ενεργότερο ρόλο αναλαμβάνοντας καθήκοντα «αντιβασιλέα», έως ότου έρθει η σειρά του να στεφθεί ο ίδιος Βασιλιάς.

Οι «νόμοι» διαδοχής

Σύμφωνα με την Βασιλική τάξη η διαδοχή στο θρόνο καθορίζεται από την καταγωγή αλλά και τους νόμους της βρετανικής κυβέρνησης. Το κοινοβουλευτικό καταστατικό υπαγορεύει ότι η διαδοχή στον βρετανικό θρόνο ορίζεται από τους ακόλουθους παράγοντες: καταγωγή, νομιμότητα, θρησκεία και φύλο για όποιον γεννήθηκε μετά τις 28 Οκτωβρίου 2011. Ο αρχικός νόμος ανέφερε ότι ο πρωτότοκος γιος υπερισχύει των άλλων τέκνων, αλλά βάσει του νέου, οι κληρονόμοι του θρόνου – τόσο άνδρες όσο και γυναίκες – θα καθορίζονται από τη σειρά με την οποία γεννιούνται.

Αν λοιπόν η βασίλισσα Ελισάβετ παραιτηθεί ή όταν φύγει από τη ζωή, ο πρίγκιπας Κάρολος θα τη διαδεχθεί στο θρόνο ως μεγαλύτερος γιος της. Ωστόσο κάθε σενάριο να παραιτηθεί από τον θρόνο η βασίλισσα όσοι γνωρίζουν τα των εσωτερικών της βασιλικής οικογένειας είναι μάλλον απίθανο και όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στον Guardian ο ιστορικός της βασιλικής οικογένειας, Χούγκο Βίκερς, η Ελισάβετ πιστεύει ακράδαντα στο σύμφωνο που έκανε με το Θεό κατά την στέψη της παίρνοντας το Βασιλικό χρίσμα και «αν είσαι χρισμένη βασίλισσα, δεν παραιτείσαι» εκτίμησε ο Χούγκο Βίκερς.

Βέβαια στην περίπτωση που η Βασίλισσα παραιτηθεί ή πεθάνει ο βρετανικός Τύπος πάντα αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο ο Κάρολος να παραχωρήσει την θέση του στον θρόνο στον γιο του, πρίγκιπα Ουίλιαμ, καθώς ο πρίγκιπας απολαμβάνει ποσοστά δημοτικότητας σχεδόν όμοια με αυτά της βασίλισσας Ελισάβετ. Όμως, ο Κάρολος δεν έχει ποτέ αναφέρει δημόσια ότι προτίθεται να παραχωρήσει τον θρόνο στον γιο του και, αν κάνει κάτι τέτοιο, «θα σπάσει το πρωτόκολλο», όπως αναφέρει η εφημερίδα Express πράγμα που δεν το συνηθίζει καθώς όλη του η μέχρι σήμερα πορεία είναι πιστή στην τήρηση του πρωτοκόλλου του Στέμματος . Ο Βρετανός συγγραφέας και ιστορικός Vernon Bogdanor δήλωσε για το θέμα: «Δεν γίνεται απλά να παραλείψεις μια γενεά, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί». Μάλιστα μια δημοσκόπηση που είχε γίνει το 2016 έδειξε ότι το 79% των Βρετανών προτιμούν στον θρόνο τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, το 60% τον πρίγκιπα Κάρολο και το 81% την «αειθαλή» βασίλισσα Ελισάβετ.

Η επέτειος του πλατινένιου ιωβηλαίου

Εξάλλου ένας ακόμη λόγος για τον οποίο η βασίλισσα Ελισάβετ δεν θα επιλέξει να παραιτηθεί, συμπλήρωσε ο Χούγκο Βίκερς είναι το γεγονός πως, τον επόμενο χρόνο η Βασίλισσα θα «εορτάσει» το πλατινένιο ιωβηλαίο της, μία ακόμα συγκυρία που δεν της αφήνει περιθώρια να παραιτηθεί. «Θα ήταν απολύτως παράλογο να παραιτηθεί λίγο πριν από αυτή την εξαιρετική επέτειο. Είναι μια υπέροχη ευκαιρία για εορτασμό. Και ελπίζω να έχει τη διάθεση να το γιορτάσει, καθώς θα έχει περάσει λίγος χρόνος από τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου». «Χρειαζόμαστε τη βασίλισσα, με την τεράστια εμπειρία της. Και παραμένει ακόμη σε εξαιρετική κατάσταση. Εξακολουθεί να οδηγεί και είναι απασχολημένη στο κέντρο των πάντων, το γραφείο της εξακολουθεί να ευδοκιμεί. Μπορεί αυτή την περίοδο να μην μπορεί να κάνει πολλές δημόσιες εμφανίσεις, λόγω του κορωνοϊού, αλλά εμφανίζεται περιστασιακά. Δείχνει υπέροχη, άρα δεν πρόκειται να παραιτηθεί», πρόσθεσε ο Βίκερς.

Κανείς δεν αμφιβάλει πως η απώλεια του πρίγκιπα Φίλιππου για την βασίλισσα είναι μια μεγάλη απώλεια και το κενό που αφήνει πίσω του – όχι μόνον για την ίδια αλλά για όλη την βασιλική οικογένεια – είναι μεγάλο αλλά η Ελισάβετ καθ όλη την διάρκεια της βασιλείας της υπήρξε ένας πραγματικός βράχος – και δεν ήταν λίγες οι κρίσεις που πέρασε το στέμμα – και όλοι πιστεύουν ότι η απώλεια του Φιλίππου δεν θα επηρεάσει τον ρόλο της ως βασίλισσας και θα συνεχίσει να εργάζεται ως συνήθως παραχωρώντας βέβαια ορισμένες ευθύνες στον πρίγκιπα της Ουαλίας, όπως άλλωστε έχει κάνει τα τελευταία χρόνια. Εξάλλου τέσσερις μόλις μέρες μετά τον θάνατο του συζύγου της η Βασίλισσα παρευρέθηκε στην ειδική τελετή αποχώρησης του πλέον υψηλόβαθμου μέλους του προσωπικού του παλατιού του Γουίλιαμ Πιλ από τη θέση του Lord Chamberlain στο παλάτι του Ουίνδσορ Ο Γουίλιαμ Πιλ από τη θέση του οργάνωσε τις λεπτομέρειες για την κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου και έχοντας το έργο του παρέδωσε στον διάδοχό του, τον πρώην επικεφαλής της ΜΙ5, Άντριου Πάρκερ, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα από την 1η Απριλίου. Η Ελισάβετ, δίχως άλλο θα συνεχίσει όσο είναι σε σωματική και διανοητική θέση να παραμένει η χρισμένη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου μένοντας πιστή σε αυτά που το 1947 στη Νότια Αφρική είχε πει: “Δηλώνω ενώπιον όλων σας ότι ολόκληρη τη ζωή μου, είτε είναι μεγάλη ή σύντομη, θα είναι αφιερωμένη στην φροντίδα σας και την φροντίδα της μεγάλης αυτοκρατορικής οικογένειάς μας στην οποία όλοι ανήκουμε”.

SHARE
RELATED POSTS
Notre Dame, του Νίκου Βασιλειάδη
«Ο Θεριστής»! – “The Grim Reaper”!, του Γιώργου Σαράφογλου, by George Sarafoglou
Born Free!! του Γιώργου Σαράφογλου (by George Sarafoglou)

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.