Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία Πόρτα στην Πολιτική

«Τα γίδια είναι ελεύθερα να πάνε όπου θέλουν…, του Δημήτρη Ι. Μπρούχου

Spread the love

 Αχαριστία, προϊούσα άνοια ή …κάτι άλλο;

Αναρωτιέμαι τι μεσολάβησε μέσα σε ελάχιστο χρόνο και ήρθαν τα πάνω κάτω, στη σχέση δύο ανθρώπων, που ήταν αυτοκόλλητοι. Ή τουλάχιστον έτσι έδειχναν. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν έκανε βήμα χωρίς εκείνη και εκείνη ήταν κάτι σαν σκιά του, λειτουργώντας πότε τυπικά και πότε άτυπα ως εκπρόσωπός του.

Μην πάει ο νους σε πονηρές εκτροπές, καθώς αναφέρομαι στη σχέση του Γιάννη Μπουτάρη και της άλλοτε αντιδημάρχου Καλυψούς Γούλα, που μετά από την αποχώρηση του Παναγιώτη Αβραμόπουλου από την «Πρωτοβουλία» (το σχήμα συνεργασιών που ανέδειξε τον Γιάννη Μπουτάρη ως επικεφαλής του στο αξίωμα του Δημάρχου Θεσσαλονίκης) και την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, τον αντικατέστησε στη συγκεκριμένη θέση.

Η Καλυψώ Γούλα, πανταχού παρούσα στις δημαρχιακές θητείες του κ. Μπουτάρη, ίσως η πιο προβεβλημένη δημοτική σύμβουλος, απολάμβανε της εμπιστοσύνης του δημάρχου, συμμετέχοντας ως είθισται σε διάφορα διοικητικά συμβούλια θεσμών και φορέων, όπως λόγου χάρη της HELEXPO και λειτουργούσε ως εξ απορρήτων σύμβουλός του. Αυτό τουλάχιστον εισέπρατταν οι δημότες, παρακολουθώντας τις δράσεις του Δημάρχου, καθώς ήταν η μόνη (τουλάχιστον αυτό φαινόταν), που τον ακολουθούσε πιστά παντού και φρόντιζε για την καλή του εικόνα.

Οι περισσότεροι θα τη θυμούνται ενδεχομένως από το τηλεοπτικό σήριαλ του «ξυλοδαρμού» του κ. Μπουτάρη στην περιοχή του Λευκού Πύργου, ανήμερα της επετείου της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Μαρτυρικού Πόντου. Ήταν εκείνη η … «ευανάγνωστη» κυρία, που λειτούργησε ως φράγμα προστασίας του Δημάρχου, ενόσω αυτός τρομαγμένος, προσπαθούσε να φυγαδευτεί από τη γενικότερη απαξία των παρισταμένων, πολλοί από τους οποίους λόγω και έργω συμπεριφέρθηκαν απέναντί του επιεικώς απαραδέκτως. Δεν κινείσαι βιαίως και επιθετικώς απέναντι σε έναν γηραλέο «πρώτο πολίτη» της πόλης, ιδιαιτέρως μάλιστα όταν αυτός έχει ένα ιστορικό μιας σχετικής ανακολουθίας και φυσικής εκπτώσεως (προσφάτως είχε νοσηλευθεί με συγκεκριμένο πρόβλημα σε νοσοκομείο της πόλης). Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μου.

Σε όλη λοιπόν τη μακρά διάρκεια του συμβάντος (με την τηλεοπτική ουρά, τα παρελκόμενα και τις μηνύσεις), πάντοτε στο πλευρό του ως ασπίδα προστασίας ή ως φύλαξ άγγελος, ήταν η κυρία Γούλα.

Στοχοποιήθηκε ως ηθικός αυτουργός ο πρώην νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης και στον ανυποψίαστο πολίτη διαμορφώθηκε μια πολύ συγκε-κριμένη εικόνα περί των προσώπων και περί των τεκταινομένων.

Προσφάτως μάλιστα, σε μια προσπάθεια παλινόρθωσης της «Πρωτοβου-λίας», μετά από την απόφαση του κ. Μπουτάρη να μην επανεκτεθεί στον αυτοδιοικητικό στίβο του Δήμου, στις εσωτερικές εκλογές μεταξύ τριών υποψηφιοτήτων, υπερίσχυσε αυτή της κυρίας Γούλα, με ισχνή διαφορά από την επόμενη υποψήφια. Σε αυτή την αναμέτρηση, φαίνεται η κυρία Γούλα να στηρίχτηκε από τον κ. Μπουτάρη (έτσι τουλάχιστον αυτός διατείνεται) και όλοι γνωρίζαμε ότι η κα Γούλα επρόκειτο να είναι υποψήφια (ως επικεφαλής) της «Πρωτοβουλίας».

Μέχρι προχθές, που ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε η συνολική παραίτηση της κας Γούλα, από όλες τις θέσεις και τα αξιώματά της στον δήμο. Δηλαδή παραίτηση και από τη θέση της επικεφαλής του σχήματος και από τη θέση της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου και τέλος και από τη θέση της δημοτικής συμβούλου! Ω, θεοί… Ζούμε μεγάλες στιγμές!

Προσωπικώς την κα Γούλα γνωρίζω μόνον εξ όψεως. Από τις άπειρες εμφανίσεις της ως εκπρόσωπος του κ. Μπουτάρη σε κοινωνικές και λοιπές εκδηλώσεις. Ομολογώ μάλιστα ότι δεν έτρεφα ιδιαίτερα αισθήματα συμπαθείας προς το άτομό της, διότι μου έβγαζε κάτι το υπερβολικό.

Μέχρι… προχθές, που πληροφορήθηκα τα γεγονότα και με ενόχλησε η φράση του προσφιλεστάτου προϊσταμένου της δημάρχου, αναφερόμενος στην ίδια και στις… παραιτήσεις της, με τα τουλάχιστον αναξιοπρεπή για έναν μπουρζουά αστό όπως ο κος Μπουτάρης: «Εγώ έκανα αυτό που έπρεπε…», «Έβλεπα ότι δεν τραβούσε…», «Τα γίδια είναι ελεύθερα να πάνε όπου θέλουν…» και άλλα παρόμοια.

Αφορμή όλης αυτής της φιέστας, ήταν οι … ευχές του κ. Μπουτάρη στον ανθυποψήφιο της κας Γούλα Σπύρο Βούγια «να λάβει διψήφιο ποσοστό» αλλά και η εκφρασμένη του (όπως λένε) στήριξη στην κα Νοτοπούλου, αμφότερες προϊόντα μυστικών δείπνων του κ. Μπουτάρη, που τυπικά, είχε αναμφισβήτητα το δικαίωμα να το πράξει.

Η εμπλοκή ξεκινάει όταν ανάλογες συμπεριφορές εκπορεύονται από έναν ηγέτη «ούτως ειπείν» προς έναν (εν προκειμένω μία) συνεργάτιδά του, που υπήρξε κατά γενικήν ομολογίαν σαρξ εκ της σαρκός του. Που επί δύο θητείες θα νόμιζε κανείς ότι οι δυό τους διοικούν τον δήμο.

Αχαριστία λοιπόν;… Προϊούσα άνοια;… Ή κάτι άλλο;…

Συνήθης βέβαια συμπεριφορά για τον κ. Μπουτάρη, που έχει την ικανότητα να μεταλλάσσει τους φίλους σε εχθρούς. Άλλωστε προηγήθηκαν οι κ. κ. Παναγιώτης Αβραμόπουλος, Κωνσταντίνος Ζέρβας και Ανδρέας Κουράκης, οι οποίοι είχαν συμβάλει καθοριστικά στην εκλογή του ως δημάρχου.

Δεν θα καταπιανόμουν με το θέμα, καθώς ουδόλως με αφορούν τα δύο πρόσωπα. Συμπεριφορές προσπαθώ να ερμηνεύσω (αυτονόητες θα πουν κάποιοι), από εντελώς ακαδημαϊκό ενδιαφέρον.

Και για έναν πρόσθετο λόγο: Όλοι γίναμε μάρτυρες των αντεγκλήσεων  σε προσβλητικούς τόνους, μεταξύ των κυρίων Ψωμιάδη και Μπουτάρη.

Εντός των ημερών μάλιστα, πρόκειται να εκδικαστούν οι μηνύσεις έναντίον των ταραχοποιών στοιχείων της επίθεσης στον κύριο Μπουτάρη, με ηθικό αυτουργό τον κ. Ψωμιάδη.

Εδώ, έχω μια δυσεπίλυτη εξίσωση. Πώς γίνεται από τη μια να σέρνονται στις δικαστικές αίθουσες και από την άλλη να τρώνε πάστες στο γραφείο δημάρχου οι δυό τους, σε κλίμα σχέσης θερμής φιλίας και αγαστής συνεργασίας, κολάζοντας τη συνάντηση ως «θεσμική» και να προβαίνουν σε δηλώσεις «αφέσεως»;

Θρηνήσωμεν…

Για του λόγου το αληθές, παραθέτω τις τρεις δηλώσεις που προανέφερα.

Και πραγματικά, διερωτώμαι ποιος από όλους μας τελικά χρειάζεται ψυχίατρο…

Η είδηση: 

Μετά το άδοξο τέλος της υποψηφιότητας Γούλα, ο απερχόμενος δήμαρχος εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από την απόφασή της. Χαρακτηριστική άλλωστε ήταν η ατάκα του το βράδυ της Πέμπτης, ότι «όλα τα γίδια είναι ελεύθερα να πάνε όπου νομίζουν καλύτερα».

Καλυψώ Γούλα: Ορισμένοι με υπονόμευσαν Η Καλυψώ Γούλα ανακοίνωσε την Πέμπτη την απόσυρση της υποψηφιότητάς της από τη διεκδίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, ως επικεφαλής της παράταξης «Πρωτοβουλία», ενώ παράλληλα γνωστοποίησε ότι παραιτείται από πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και από δημοτική σύμβουλος στον κεντρικό δήμο. Στην ανακοίνωσή της η κυρία Γούλα στέκεται στο αποτέλεσμα των ενδοπαραταξιακών εκλογών που την ανέδειξε επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πρωτοβουλία», για να τονίσει ότι ορισμένοι «με τους οποίους συμπορευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια, διαμορφώνοντας νέα δεδομένα για την πόλη μας, μη αποδεχόμενοι τη νομιμότητα και το αποτέλεσμα που προέκυψε με τη συμμετοχή του 80% του εκλογικού σώματος, κατέλυσαν κάθε έννοια δημοκρατίας και συλλογικότητας, αυτονόητων βασικών αρχών της παράταξής μας. Και στη συνέχεια επέλεξαν να υπονομεύσουν την πορεία της παράταξης προς τις εκλογές διαπραγματευόμενοι πίσω από κλειστές πόρτες το προσωπικό τους μέλλον». «Ο  αξιακός μου κώδικας, η προσωπική μου διαδρομή και η αξιοπρέπειά μου με αναγκάζουν να αποσύρω την υποψηφιότητά μου με την ‘Πρωτοβουλία’ και ταυτόχρονα να υποβάλω την παραίτησή μου τόσο από τη θέση της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, όσο και από αυτήν της δημοτικής συμβούλου», καταλήγει στην ανακοίνωσή της.

Δημήτρης Μπρούχος

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. 

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
Αμφίπολη, του Γιάννη Γερμανού
Υπάρχουν αντίβαρα στο λαϊκιστικό κρεσέντο, του Παναγιώτη Καρκατσούλη
Δεν περάσαμε και λίγα…, του Χρήστου Χωμενίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.