Πόρτα στον Κόσμο

Ταπεινωμένη η Αμερική, του Αντώνη Η. Διαματάρη   

Spread the love

 

Ο κ. Αντώνης Διαματάρης είναι Ομογενής Έλληνας της Αμερικής, Αρθρογράφος, Επιχειρηματίας, πρώην Εκδότης, Πρόεδρος και Διευθυντής της Εφημερίδας “Εθνικός Κήρυξ” που κυκλοφορεί καθημερινά στην Αμερική, τέως Υφυπουργός Εξωτερικών. 

Ενα βαθύ σύννεφο μελαγχολίας σκεπάζει την χώρα. Είναι ένα πρωτοφανές αίσθημα αδυναμίας, μια συνειδητοποίηση ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο να χάσει αυτό που την ξεχωρίζει, που την έκανε αυτό που είναι, την μοναδικότητά της (exceptionalism). Οτι πια δεν μεσουρανεί πάνω και πέρα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Δεν ελέγχει, δεν την παίρνουν στα σοβαρά, όπως παλιά.

Οτι έχασε την νοοτροπία τού «ναι μπορούμε, όλα γίνονται». «Σε δέκα χρόνια», είχε πει ο Τζον Κένεντι, «Θα είμαστε στο φεγγάρι. Οχι γιατί είναι εύκολο, αλλά γιατί είναι δύσκολο».

Η χώρα που νίκησε τον φασισμό και τον κομμουνισμό, η πιο πλούσια χώρα και η πιο ισχυρή στρατιωτικά χώρα στην Ιστορία της ανθρωπότητας σκόνταψε πάνω σε έναν… ιό.

Αλλες, μικρότερες χώρες, ακόμα και πολύ μικρότερες, αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν τον ιό πολύ καλύτερα.

Η Ελλάδα, για παράδειγμα, κέρδισε τον διεθνή θαυμασμό στο θέμα αυτό.

Είναι τόσο μεγάλη η έλλειψη εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων στον χειρισμό του κορωνοϊού από τις ΗΠΑ που αποφάσισε να απαγορεύσει την είσοδο των Αμερικανών εκεί.

Εβαλαν την υγεία των πολιτών τους υπεράνω του οικονομικού οφέλους.

Και καλά έκαναν.

O Ντέιβιντ Μπρουκς (David Brooks), ένας βαθυστόχαστος σχολιογράφος της «Νιου Γιορκ Τάιμις» (New York Times) και συγγραφέας του σπουδαίου βιβλίου «Ο δρόμος για τον χαρακτήρα» («The Road to Character»), ξεκινά το χθεσινό του σχόλιο ως εξής:

«Εμείς οι Αμερικανοί μπαίνουμε στο Σαββατοκύριακου της 4ης Ιουλίου ταπεινωμένοι -humiliated- όπως ποτέ πριν. Είχαμε ένα συνολικό έργο αυτόν τον χρόνο και αυτό ήταν να συντρίψουμε τον Covid-19 και αποτύχαμε… 71% των Αμερικανών είναι θυμωμένοι και 66% είναι φοβισμένοι. Μόνο 17% αισθάνονται υπερηφάνεια».

Και θυμάται έναν άλλον σπουδαίο Αμερικανό, τον Ερβινγκ Κρίστολ (Irving Kristol) που είπε:

«Με τον ίδιο τρόπο που ο άνθρωπος δεν μπορεί να ανεχθεί την απουσία ενός πνευματικού τίποτα, με τον ίδιο τρόπο δεν μπορεί να ανεχθεί για πολύ μια κοινωνία στην οποία η δύναμη, τα προνόμια και τα περιουσιακά στοιχεία δεν είναι μοιρασμένα με κάποια ηθικά κριτήρια».

Κι αυτά είναι εμφανή στην σημερινή Αμερική.

Χρόνια πολλά, Αμερική – Happy 4th of July, America!

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. Δημοσιεύεται και στον έντυπο “Ε.Κ.” των Η.Π.Α.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Γη και ύδωρ! (Το άλυτο δράμα της Γάζας… ), του Νότη Μαυρουδή
w09-82948USAUNSECURITYCOUNCIL.jpg
Απομονωμένες οι ΗΠΑ από στον ΟΗΕ
Ο μεγάλος συστημικός μετασχηματισμός, του Ηλία Καραβόλια 

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.