Υγεία

Τί να φάω για να μην πεινάω;, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων.

Η…νηστεία δεν είναι η απάντηση στην απώλεια βάρους! Με σύμμαχό σας συγκεκριμένες τροφές μπορείτε να καταπολεμήσετε την πείνα η οποία είναι ο νούμερο ένα εχθρός στη διατήρηση ιδανικού σωματικού βάρους.

Αν το στομάχι είναι άδειο, τότε εκκρίνεται γαστρικό υγρό το οποίο προκαλεί το γνωστό «γουργουρητό» ενώ ταυτόχρονα μειώνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και κάνει την εμφάνισή της η υπογλυκαιμία. Για να τ’ αποφύγουμε αμφότερα, πρέπει να καταναλώνουμε μέσα στη μέρα, συχνά και μικρά γεύματα, τα οποία εμποδίζουν και το…μοιραίο τσιμπολόγημα.

Και να πώς μπορούμε να μειώσουμε την όρεξή μας:

Νερό. Ίσως ο οργανισμός διψά αλλά παρανοούμε και νομίζουμε ότι πεινάμε. Πίνουμε ένα ποτήρι νερό και περιμένουμε να διαπιστώσουμε αν όντως πεινάμε. Καταναλώνουμε καθημερινά τουλάχιστον 1,5 λίτρο νερό το οποίο επιπρόσθετα μας αποτοξινώνει.

Σαλάτες. Όποιο πράσινο λαχανικό έχει να προσφέρει κάθε εποχή. Η σαλάτα πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύει το γεύμα σας γιατί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, που καθυστερούν την είσοδο της γλυκόζης στο αίμα, άρα και το αίσθημα της πείνας.

Μήλα. Πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά ενώ έχουν λίγες θερμίδες. Τα φυσικά σάκχαρά τους μας αποτρέπουν να καταναλώσουμε υδατάνθρακες.

Ρόδι.  Εξαιρετικό αντιοξειδωτικό, με πολυφαινόλες που καταστέλλουν την όρεξη.

Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Αυγά, κοτόπουλο, γαλοπούλα, μπριζόλα, μοσχάρι, χοιρινό, μανιτάρια, ξηροί καρποί, θαλασσινά και γαλακτοκομικά. Ο οργανισμός όταν επεξεργάζεται τρόφιμα με πρωτεΐνη καίει περισσότερη ενέργεια απ’ ότι όταν επεξεργάζεται υδατάνθρακες και λίπη, οπότε ενισχύει τον μεταβολισμό.

Τρόφιμα με χρώμιο. Μπρόκολο, ντομάτα, οστρακοειδή, αχλάδι, βρώμη, αλεύρι ολικής άλεσης. Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αποτρέποντας την υπογλυκαιμία. Ειδικά η βρώμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ωφέλιμη για την καρδιά, καθώς μειώνει την “κακή” χοληστερίνη (LDL) στο αίμα.

Φασόλια, ρεβίθια και φακές. Πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Β και σίδηρο.

Κανέλα. Βοηθά στην  πιο αργή απορρόφηση των σακχάρων που λαμβάνουμε από τις τροφές, οπότε καθυστερούμε να πεινάσουμε.  

Πλιγούρι. Άριστη πηγή σύνθετων υδατανθράκων, με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, προσφέρει γρήγορα αίσθημα κορεσμού ενώ συστήνεται και για διαβητικούς.

Λιναρόσπορος. Καλή πηγή λιπαρών οξέων, που αυξάνουν τα επίπεδα της χολοκυστοκινίνης, ορμόνης που καταστέλλει  την όρεξη.

Aμύγδαλα. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή, βιταμίνη Ε και μαγνήσιο, προσφέρουν  άμεσα αίσθημα κορεσμού. Αρκεί να είναι ωμά και ανάλατα.

Καφεΐνη. Παράλληλα με τις διεγερτικές της ιδιότητες, περιορίζει το αίσθημα της πείνας.

Πράσινο τσάι. Όχι μόνο αντιοξειδωτικό αλλά συμβάλει στην απελευθέρωση ορμονών που περιορίζουν την επιθυμία για φαγητό.

Μαύρη σοκολάτα. Η πραγματική μαύρη σοκολάτα, σε μικρές ποσότητες, συμβάλει στην καταστολή της όρεξης.

Και βέβαια…

Άσκηση. Περπάτημα, κολύμπι, καθημερινή κίνηση συμβάλουν στο να ελέγξουμε το βάρος μας αλλά και να έχουμε καλή υγεία. Το κλειδί σε όλα είναι μία υγιεινή και ισορροπημένη ζωή, σε όποια φάση της ζωής μας κι αν βρισκόμαστε.

Τρώμε αργά. Έτσι δίνουμε τον χρόνο να φτάσει στον εγκέφαλό μας το  να λάβει το σήμα του κορεσμού. Μασάμε καλά, μικρές μπουκιές και δεν καταπίνουμε βιαστικά. Προτιμούμε τις στέρεες τροφές  που επιτείνουν το αίσθημα του κορεσμού σε σχέση με τα υγρά.

Τρώμε συνειδητά. Όσο απαιτητικό πρόγραμμα και να έχουμε την ώρα του φαγητού πρέπει να είμαστε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι. Αυτό σημαίνει ότι αποφεύγουμε κάθε παράλληλη δραστηριότητα, δηλαδή δεν τρώμε παρακολουθώντας τηλεόραση ή διαβάζοντας γιατί μπερδεύουμε τον εγκέφαλό μας.

Ποιες τροφές αυξάνουν την όρεξη;

Για κάποιες τροφές ισχύει το…τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Ας τις αποφύγουμε για να μην αισθανόμαστε διαρκώς πεινασμένοι.

Κράκερ. Απλοί υδατάνθρακες που ο οργανισμός απορροφά γρήγορα, οπότε θέλουμε να καταναλώσουμε μεγαλύτερη ποσότητα. Προτιμότερο να τα καταναλώσουμε με τυρί ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών ή χούμους.

Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Αν και δεν έχουν θερμίδες όπως έχει η ζάχαρη, η γλυκιά γεύση τους αυξάνει την πείνα.

Χυμοί. Ακόμη και οι φρεσκοστυμμένοι, αν και θρεπτικοί δεν μας χορταίνουν. Τα σάκχαρα των φρούτων αυξάνουν την όρεξη γιατί ο οργανισμός τα απορροφά γρηγορότερα. Προτιμότερο να καταναλώσουμε φρούτα γιατί ως στέρεα τροφή, χαρίζουν αίσθημα πληρότητας.

Γεύματα μόνο με υδατάνθρακες. Αν καταναλώσετε μόνο μακαρόνια, πατάτες και ρύζι θα πεινάσετε γρήγορα γιατί έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Βέβαια οι πατάτες περιέχουν έναν τύπο άμυλου που ανθίσταται στα πεπτικά ένζυμα, οπότε απαιτούν χρόνο για να διασπαστούν. Προτιμήστε τις ψητές πατάτες.

Αλμυρά σνακ. Τσιπς και αλμυροί ξηροί καρποί, όπως οτιδήποτε υπερβολικά αλμυρό, μας ανοίγουν την όρεξη αλλά και μας κάνουν να διψάμε.

Αλκοόλ. Όχι μόνο έχει πολλές θερμίδες αλλά ανοίγει και την όρεξη. Συνήθως, τρώμε περισσότερο, όταν συνοδεύουμε το γεύμα μας με κρασί ή μπίρα.

SHARE
RELATED POSTS
Έγκαυμα: ένα ανεπιθύμητο δώρο, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη
Τι προκαλεί φθινοπωρινή μελαγχολία;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ο οργανισμός μας «μιλά», της Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.