Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία Πόρτα στον Πολιτισμό

Τέχνη και σκουπίδια, του Μάνου Στεφανίδη

Spread the love

Ο Μάνος Στεφανίδης είναι Ιστορικός Τέχνης και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ

Είναι αδιανόητο αυτό που γίνεται σε όλη την επικράτεια όλους τους καλοκαιρινούς μήνες. Ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές. Ιδιαίτατα στις παραλίες. Εκατοντάδες εστιατόρια, καφέ, ταβέρνες, μπιτσόμπαρα κλπ πετάνε καθημερινά χιλιάδες χιλιάδων (!) πλαστικά μπουκάλια νερού ή γυάλινα μπίρας και αναψυκτικών σε κοινούς κάδους σκουπιδιών. Οικολογικό έγκλημα. Οικονομικό έγκλημα. Κοινωνικό έγκλημα. Τα εγκλήματα μάλιστα πολλαπλασιάζονται όταν οι δήμοι δεν διαθέτουν κάδους ανακύκλωσης.

Νομίζω λοιπόν ότι πρέπει το κατά τόπους λιμενικό και η αστυνομία να κάνουν κατ’ αρχήν συστάσεις και μετά να βάζουν πρόστιμα για ρύπανση σε όσους δεν συμμορφώνονται. Εκτός κι αν η μόνη τους δουλειά είναι να κόβουν κλήσεις για παράνομη στάθμευση στα λιμάνια ή να κάνουν τα στραβά μάτια στις παρανομίες των μπιτσόμπαρων (τι χυδαία λέξη, ανάλογη της αισθητικής ανάγκης που εκπροσωπεί: Έναν Ελληνάρα είτε ξαπλωμένο σε πουφ να πίνει φρέντο καπουτσίνο ή να “λικνίζεται” στη μπάρα χωρίς να βουτάει στο νερό)!

Είναι αδιανόητο εν τέλει πόσο εγωιστικά, ωχαδερφιστικά λειτουργεί ο καθένας μας, όταν βρεθεί σε δημόσιο χώρο ή όταν διαθέτει κάποια επιχείρηση σε αυτόν. Πόσο κυριαρχεί η λογική της ήσσονος προσπάθειας. Το γαία πυρί μειχθήτω…

Φωτογραφία: Συμβολική περφόμανς από την πρόσφατη Άρτ Αθήνα με θέμα τα χαρτόκουτα – απορρίμματα που όμως μπορούν να γίνουν έργα τέχνης. Εν προκειμένω ζωγραφική του Παύλου Σάμιου με Καρυάτιδα και ένας ηθοποιός επί το έργον!

Περισσότερα για τον Παύλο Σάμιο

Μόνο στη Ρόδο-Αποστόλου Παύλου 50, Βενετοκλέων, και Λεωφόρος Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ), Λεωφόρος Κρεμαστής & «Πηγές Καλλιθέας»

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.   

The article expresses the views of the author      

iPorta.gr 

SHARE
RELATED POSTS
Το ψαλίδι και η κουτάλα, του Χρήστου Χωμενίδη
Μια απάντηση – συμβουλή προς τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, του Αντγου (εα) Θεόκλητου Ρουσάκη
Ο Ζβουπ και το Πολυτεχνείο, του Νίκου Σταθόπουλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.