Ανοιχτή πόρτα Εικαστικά

Τάφοι και Οργή (Δ. Αληθεινός, ΕΜΣΤ, 2018), του Μάνου Στεφανίδη

Spread the love

Ο Μάνος Στεφανίδης είναι Ιστορικός Τέχνης και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ

” J’irai cracher sur vos tombes”. Θα φτύσω στους τάφους σας, 1946! Βιβλίο του Boris Vian, Γάλλου συγγραφέα, μουσικού, ποιητή, ζωγράφου, κριτικού της τζαζ, ηθοποιού, μεταφραστή και καθηγητή, της παταφυσικής. Άλλο διάσημο κείμενο του ” Ο Αφρός των Ημερών”. Ο Βιάν αναγνωρίστηκε μετά τον πολύ πρόωρο θάνατο του σε ηλικία 39 ετών, το 1959. Συγκεκριμένα έπαθε καρδιακή προσβολή όταν έβλεπε αποσβολωμένος την αποτυχημένη, κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του ” Θα φτύσω στους τάφους σας “! Ο θάνατος του δηλαδή σαν αληθινή δράση Νταντά!

Πρόκειται για ένα τύποις αστυνομικό θρίλερ που καταγγέλλει τον ρατσισμό στον αμερικανικό Νότο. Ο Βιάν το παρουσίασε στο γαλλικό κοινό απλά ως μετάφραση του από τα αγγλικά και ως έργο του φανταστικού συγγραφέα Βέρνον Σάλλιβαν! Το Βιάν είναι επίσης ψευδώνυμο ( όπως εξάλλου και το Αληθεινός).

Δηλαδή έχουμε εδώ μια σταθερή πλαστοπροσωπία και ένα παιχνίδι ρόλων τύπου Πεσσόα όπου ο συγγραφέας – καλλιτέχνης θρυμματίζεται σε μύρια πρόσωπα για την χαρά του αινίγματος και των μυστηρίων του κειμένου. Που παίζει την ίδια στιγμή όπου βυθίζεται στον θυμό ή την κατάθλιψη. Κι όπου η τέχνη ή το εύρημα συνεχίζονται και πέραν του κειμένου. Σαν αυτεπίστροφο παίγνιο. Πέραν αυτού που δηλώνεται ως τέχνη.

Ανάλογα πράττει εδώ κι ο Αληθεινός που είναι ζωγράφος, περφόρμερ, συγγραφέας, περιηγητής, εθνολόγος κλπ. “Θα φτύσω στα έργα σας οργή”. Ο θυμός συνοδοιπορεί με τον σαρκασμό και την μελαγχολία. Σαν ελεγεία της παρακμής. Σε ποια έργα όμως θα φτύσει την οργή του; Στα πολιτικά, τα κοινωνικά, τα καλλιτεχνικά; Στα έργα των επιτροπών, των θεσμών, των ιδρυμάτων; Στα έργα των ιδιωτών ή της πολιτείας; Όσο το σκέφτομαι τόσο μού φαίνεται αυτή η δημιουργία – πρόκληση του Αληθεινού εξαιρετικά επίκαιρη. Διαχρονικά θα έλεγα.

ΥΓ. Ενδεχομένως ο Βιάν ενεπνεύσθη τη περιβόητη φράση από επιστολή του Φλωμπέρ που λέει πάνω κάτω : Θέλω να γράψω ένα βιβλίο με το οποίο να φτύνω τον αιώνα μου από ψηλά…

Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
“Εδώ – και τώρα – Πολυτεχνείο…, του Γιώργου Σαράφογλου
Οι Εύζωνες, του Πάνου Βενέρη
“Red Baron, M.D.”!, by George Sarafoglou

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.