Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων

Spread the love

Μια βδομάδα από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική και συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, καθώς και οι προσπάθειες για την στήριξη των πληγέντων, την αποκατάσταση των υποδομών και τη θωράκιση της περιοχής από πιθανές πλημμύρες στο ανατολικό παραλιακό μέτωπο του Νομού.

Στους 25 οι αγνοούμενοι από τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική 

Παράλληλα συνεχίζεται και η ταυτοποίηση των θυμάτων με την Πυροσβεστική να απευθύνει έκκληση έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία να μην συγχέονται οι αριθμοί νεκρών και αγνοουμένων. Έτσι, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, 28 σοροί δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί, επισήμως έχουν δηλωθεί 25 αγνοούμενοι. 43 ενήλικες παραμένουν στα νοσοκομεία της Αθήνας, οι 10 διασωληνωμένοι σε κρίσιμη κατάσταση. Ένα παιδί παραμένει σε νοσοκομείο ωστόσο, η κατάσταση της υγείας του είναι καλή.

 

Στο μεταξύ, αύριο, Τρίτη, ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το επίδομα των 5.000 ευρώ στους πυρόπληκτους και το έκτακτο βοήθημα των περίπου 600 ευρώ. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στους δήμους Ραφήνας, Μαραθώνα, Μεγαρέων, καθώς και στο υπουργείο Υποδομών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Κυβέρνησης, όπου δίνονται αναλυτικά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να έχουν μαζί τους προκειμένου να καταθέσουν μαζί με την αίτηση τους.

Η καταβολή των αποζημιώσεων, θα αφορά όλες τις κατοικίες – ανεξαιρέτως αν είναι κύρια ή εξοχική – και θα είναι ακατάσχετες. Οι πυρόπληκτοι θα πρέπει να προσέρχονται στις υπηρεσίες πρόνοιας των δήμων που υπάγονται, για να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Από την Τρίτη οι αιτήσεις για τα βοηθήματα στους πυρόπληκτους-Απλοποιούνται οι διαδικασίες

Οι πληγέντες ιδιοκτήτες οχημάτων, τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς, θα μπορούν με μία υπεύθυνη δήλωση σε οποιοδήποτε ΚΕΠ ή στη Δ/νση Ανατολικής Αττικής του υπουργείου Μεταφορών στην Αγία Παρασκευή, να διαγράφουν αυτόματα το όχημά τους από τα μητρώα.

Σε ό,τι αφορά στην αποκατάσταση των δικτύων στις πληγείσες περιοχές, σήμερα αναμένεται να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στο μεγαλύτερο μέρος της παραλιακής ζώνης, ενώ ήδη έχει επανέλθει σε μεγάλο αριθμό σπιτιών και επιχειρήσεων στο Μάτι και το Νέο Βουτζά.

Ανοιχτές οι πληγές στην Αν. Αττική – Αγώνας για αποκατάσταση 

Σε σημαντικό βαθμό έχει αποκατασταθεί και η υδροδότηση της περιοχής, με την ΕΥΔΑΠ να διαβεβαιώνει για την ποιότητα του νερού.

Αστεροσκοπείο: Περίπου 12.600 στρέμματα κάηκαν στο Μάτι 

Το Κέντρο Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών BEYOND του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) συνεχίζει τη χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τον οικισμό Μάτι, χρησιμοποιώντας συστήματα Drones/UAV υπερυψηλής χωρικής ανάλυσης, προκειμένου να παρέχει πολύ λεπτομερείς χάρτες αποτίμησης της ζημιάς σε επίπεδο ακόμη και μεμονωμένης ιδιοκτησίας.

Το ΕΑΑ παράλληλα δημοσίευσε έναν επικαιροποιημένο χάρτη με λεπτομερή εκτίμηση των ζημιών στην Ανατολική Αττική, κάνοντας χρήση δορυφορικής τηλεπισκόπησης. Σύμφωνα με το ΕΑΑ, η εκτιμώμενη έκταση των καμένων είναι της τάξης των 1.260 εκταρίων (12.600 στρεμμάτων). Η εκτίμηση αυτή έγινε κατόπιν επεξεργασίας της δορυφορικής εικόνας Worldview-3 πολύ υψηλής χωρικής ανάλυσης (30 εκ.), η οποία ελήφθη τρεις ημέρες μετά το γεγονός.

Το ΕΑΑ επισημαίνει ότι το Κέντρο BEYOND και οι υπηρεσίες του Αστεροσκοπείου είναι στη διάθεση της πολιτείας, για να βοηθήσουν στη διαχείριση της τεράστιας καταστροφής. Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΑΑ αποφάσισε, ως ένδειξη συμπαράστασης στους πυρόπληκτους της Αττικής, να καταθέσει 2.500 ευρώ στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Πηγή: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα

SHARE
RELATED POSTS
Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί σε νέο διωγμό;, της Ωραιοζήλης-Τζίνας Δαβιλά
Αριθμολαγνεία, του Ευάγγελου Μπιτσαξή
Το χρήμα κρύφτηκε στα ενδότερα του συστήματος, του Ηλία Καραβόλια

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.