Πόρτα στη Δωδεκάνησο Πόρτα στην Πολιτική

Στη Σύρο ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ν.Αιγαίου κος Μανώλης Γλυνός -“Δεν είμαστε της συνδιαλλαγής είμαστε της συναίνεσης”

Spread the love

Με τον Δήμαρχο Συρου κο Γιώργο Μαραγκό

“Διακήρυξη στην Ερμούπολη Σύρου των Αρχών της Παράταξης από τον επικεφαλής κ Μανώλη Γλυνό.”

Στη Σύρο, την έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, βρέθηκε την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018 ο υποψήφιος περιφερειάρχης, κ. Μανώλης Γλυνός όπου στην Αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, παρουσίασε στα ΜΜΕ την διακήρυξη της παράταξης «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου».

Κάνοντας στην έναρξη της ομιλίας του ιδιαίτερη αναφορά στον σπουδαίο ρόλο που διαδραμάτισε η Σύρος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ως πατρίδα του ποιητή, φιλοσόφου και κοσμολόγου  Φερεκύδη αλλά και ως τόπου διαχρονικής καινοτομίας εντός νεοελληνικού κράτους, εκεί που ιδρύθηκε και λειτουργεί το Ναυπηγείο του Νεώριου, που κατασκεύασε το πρώτο μεταλλικό εμπορικό πλοίο στην Ελλάδα, ο υποψήφιος περιφερειάρχης αναφέρθηκε στους λόγους που τον οδήγησαν να διεκδικήσει την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με βασικότερους την αγάπη για τα νησιά και το ηθικό χρέος απέναντι στους νησιώτες να αλλάξει προς το καλύτερο ο τόπος.

Ιδιαίτερη ήταν αναφορά η αναφορά του επικεφαλής της Παράταξης “Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου” κ Γλυνού, τόσο στις Ανδριώτικη καταβολές από την πλευρά του πατέρα του όσο και την Ροδιακή καταγωγή από την μητέρα του. Εξέφρασε δε τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του πρόσφατα αποβιώσαντα  πρώην Δημάρχου Άνδρου Ιωάννη Γλυνού.

Όπως και στην Λίνδο της Ρόδου, παρουσίασε το όραμα της παράταξής μας για ένα καινούργιο μοντέλο περιφερειακής διοίκησης, με διαφορετικός ύφος και ήθος, βασισμένο στην Συναίνεση, στη Σύνθεση και την Συνέργεια, με στόχο να σχηματιστεί ένα κοινό, ενιαίο και αδιαίρετο νησιωτικό μέτωπο, μία Συμμαχία, απέναντι στις διαχρονικά άστοχες πολιτικές του κεντρικού κράτους.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, αναφέρθηκε στην ανάγκη η οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα στα νησιά της Περιφέρειας να έχει συνέχεια και μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου αξιοποιώντας τους πόρους, το ανθρώπινο δυναμικό και τις δυνατότητες που διαθέτουν. «Να κάνουμε το Νότιο Αιγαίο από μια Περιφέρεια Χειμερίας Νάρκης σε Περιφέρεια τεσσάρων εποχών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.

«Επιδιώκουμε να λειτουργήσουμε συνθετικά, συναινετικά, διεκδικητικά με σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις και κόντρα στη διάσπαση και στον διχασμό, χωρίς αλαζονικές συμπεριφορές. Γι’ αυτό δεσμευόμαστε να αξιοποιήσουμε την τελευταία ευκαιρία μας να απογειώσουμε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αξιοποιώντας όλα τα χρήσιμα προγράμματα και εργαλεία που μας παρέχει η Ε.Ε.», διαβεβαίωσε ο κ. Μανώλης Γλυνός από τη Σύρο.

Αναφερόμενος στο ψηφοδέλτιο της παράταξης «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου» επανέλαβε την ανάγκη για σύνθεση, με τη συμμετοχή νέων προσώπων, με όραμα και διάθεση προσφοράς ανάλογη των σύγχρονων προκλήσεων πλαισιωμένα όμως και με στελέχη εγνωσμένης εμπειρίας στην άσκηση τοπικής αυτοδιοίκησης, ξεκαθαρίζοντας ότι σε αυτή την κοινή προσπάθεια δεν χωρούν αποκλεισμοί και γι’ αυτό είναι καλοδεχούμενος όποιος αποδεχόμενος τις αρχές μας θέλει να συμβάλει. «Η πολυσυλλεκτικότητα και η συναίνεση αποτελούν συνειδητή επιλογή για να ενισχύσουμε και να εμβαθύνουμε αυτή την προσπάθεια και δεν αποτελούν έναν αναγκαστικό συμβιβασμό. Δεν συμβιβαζόμαστε σήμερα και ούτε πρόκειται να συμβιβαστούμε μετά την νίκη μας. Είμαστε ικανοί και αποφασισμένοι να χαράξουμε την δική μας αναπτυξιακή στρατηγική μόλις αναλάβουμε το τιμόνι της Περιφέρειας. Θεωρούμε αδιαπραγμάτευτη την αυτοτέλεια και ανεξαρτησία της παράταξης μας. Η νίκη μας θα είναι νίκη των νησιωτών του Νοτίου Αιγαίου και κανενός κόμματος. Δεν θα χαρίσουμε τη ψήφο σας σε κανέναν άλλο», τόνισε κατά την ομιλία του και υπογραμμίζοντας την σπουδαιότητα των ειλικρινών συγκλίσεων, μακριά από προσωπικές στρατηγικές και μικροπολιτικούς εγωισμούς, που αποδυναμώνουν την ισχύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ο κ. Μανώλης Γλυνός κλείνοντας την ομιλία του στη Σύρο, απηύθυνε και από εκεί κάλεσμα σε όλες τις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες και τους κατοίκους να ενταχθούν στη «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ»: «Εμείς δεν είμαστε της συνδιαλλαγής, είμαστε της συναίνεσης. Δεν είμαστε με το παζάρι θέσεων και αρχών αλλά με την υπηρέτησή τους. Για αυτό είμαστε όλοι σύμμαχοι στον αγώνα για το καλό του τόπου μας. Για αυτό σας καλώ να στηρίξετε όλες και όλοι τη ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ».

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Μανώλης Γλυνός, στη διάρκεια της παραμονής του στις Κυκλάδες έχει προγραμματίσει σειρά επαφών και συναντήσεων με εκπροσώπους φορέων για ανταλλαγή απόψεων και παρουσίαση των θέσεων της παράταξής μας.

Ακολουθεί η ομιλία του κου Γλυνού στο Επιμελητήριο Σύρου:

Ευχαριστώ τα ΜΜΕ για την ανταπόκριση σας στην πρόσκληση και για την παρουσία των φίλων που αυθόρμητα είχαν τη διάθεση να μας τιμήσουν.

Φίλες και Φίλοι,

Σήμερα θέλω να σας μιλήσω για τον τόπο μας, για το τόπο που κατοικούμε και ζούμε, για τον τόπο που αγαπάμε, για τον τόπο που μας ενώνει. Για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Για το Νότιο Αιγαίο μας.

Γι αυτό είμαι εδώ σήμερα και σας μιλάω. Γιατί υπάρχει η έννοια της συνέχειας. Γιατί η ιδιαιτερότητα των τόπων προσδιορίζει τους ανθρώπους τις σχέσεις τους, τις αγωνίες τους και τα όνειρά τους. Είμαστε νησιώτες. Είμαστε περήφανοι για αυτό. Κάθε άνθρωπος αγαπά τον τόπο του. Μέσα στο σκληρό πυρήνα της προσωπικότητάς, του διακρίνει έντονα την επιρροή του τόπου που έχει μεγαλώσει και ζει. Εντοπίζει τα θετικά αλλά και τα αρνητικά χαρακτηριστικά που κληρονομεί από το περιβάλλον του.

Είμαστε άνθρωποι ονειροπόλοι, ρομαντικοί, αλλά και ταυτόχρονα ρεαλιστές και μεθοδικοί. Ακούγεται παράδοξο; Δεν γίνεται αλλιώς όταν ο τόπος σου ήταν πάντοτε όμορφος αλλά και δύσκολος. Και για αυτό είμαστε περήφανοι που είμαστε νησιώτες, που είμαστε Κυκλαδίτες και Δωδεκανήσιοι.

Θέλω να μοιραστώ το όραμά μου μαζί σας αλλά κυρίως θέλω να ακούσω εσάς. Να ακούσω τους προβληματισμούς σας, τις σκέψεις σας, αυτά που αντιμετωπίζετε στην καθημερινότητά σας και δεν έχετε βρει κάποιον να τα μοιραστείτε.

Στη πολιτική μου πορεία έτσι έχω μάθει να δρω. Έχοντας ως αδιαπραγμάτευτη αρχή τη διαφάνεια, την εντιμότητα και την έννοια του δημοσίου συμφέροντος, άκουγα και δρούσα με γνώμονα το κοινό καλό.

Νιώθω την ανάγκη να βοηθήσω να αλλάξει ο τόπος που αγαπώ. Γιατί το νιώθω ως χρέος απέναντι σε εσάς, απέναντι σε κάθε έναν κάτοικο του Νοτίου Αιγαίου ανεξαρτήτως ηλικίας, περιοχής ή κομματικής προέλευσης.

Και να ήθελα να αποφύγω αυτή την πρόκληση δεν θα μπορούσα. Η μια πλευρά της οικογένειάς μου , ο αείμνηστος Πατέρας μου Στέλιος Γλυνός έχει ρίζες από την Άνδρο, το βορειότερο άκρο της περιφέρειας μας ενώ από την άλλη πλευρά η αείμνηστη μητέρα μου Παναγιώτα Μαρκουλή γεννήθηκε στη Ρόδο.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου Συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του αποβιώσαντα πρώην Δημάρχου Άνδρου Γιάννη Γλυνού.

Η πορεία μου στα κοινά είναι γνωστή.

Υπηρέτησα στην τοπική αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού για αρκετά χρόνια ανταποκρινόμενος με σεβασμό στην τιμή που μου έκαναν οι συμπολίτες μου στη Ρόδο.

Από τις θέσεις που κατείχα, επεδίωξα διαχρονικά τη Συνεργασία, τη Σύνθεση και τη Συνέργεια όλων των παρατάξεων και των κοινωνικών ομάδων, έχοντας ως γνώμονα την επίλυση σημαντικών προβλημάτων.

Δεν χρησιμοποίησα την πολιτική ως σκαλοπάτι για προσωπική, κοινωνική ή επαγγελματική ανέλιξη και ούτε επεδίωκα να είμαι αρεστός κόντρα στις αρχές και τις πεποιθήσεις μου.

Σε εποχές που υπήρχαν αναστολές και αντιδράσεις, δεν δίστασα να θίξω ευαίσθητα ζητήματα για να εξασφαλίσω την κοινωνική συναίνεση.

Γι’ αυτό και οι πρωτοβουλίες ίδρυσης κοινωνικών δομών έγιναν αποδεκτές από το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας,  δίνοντας διέξοδο σε εκρηκτικά κοινωνικά ζητήματα.

Όλοι οι συμπολίτες γνωρίζουν ότι η πολιτική ουδέποτε υπήρξε για μένα μία επαγγελματική διέξοδος,  ένας αγώνας ματαιοδοξίας ή εξουσίας.

Γι’ αυτό, το 2014 έχοντας τιμηθεί με πρωτιά σε σταυρούς και τις πέντε φορές που ήμουν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, αποφάσισα συνειδητά να αποσυρθώ.

Σήμερα όμως, μπροστά στην ευθύνη για το μέλλον της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, των νησιών μας και των παιδιών μας, ανοίγω ένα καινούργιο κύκλο στην τοπική αυτοδιοίκηση Β΄ Βαθμού.

Ξεκινώ ένα καινούργιο ταξίδι, με προίκα τις εμπειρίες και τις γνώσεις που αποκόμισα από την προηγούμενη ενασχόλησή μου, αλλά κυρίως την αγάπη και την εκτίμηση των συμπολιτών μου.

Σήμερα από την Σύρο, βρίσκομαι ενώπιων σας έχοντας πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που αναλαμβάνω απέναντι σε όλους τους νησιώτες και ιδιαίτερα απέναντι στα παιδιά μας.

Μία νέα γενιά η οποία χωρίς να έχει ευθύνη, ήδη καλείται να αντιμετωπίσει συνθήκες πολύ δυσμενέστερες και με λιγότερες  προοπτικές, από εκείνες που παραλάβαμε εμείς από τους γονείς μας. Μετά από πάρα πολλά χρόνια, είμαστε η πρώτη γενιά που κινδυνεύει να παραδώσει στην επόμενη, χειρότερη κατάσταση από αυτήν που παρέλαβε.

Εάν κάποιος από εσάς πιστεύει πως δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο, αν συμβιβάζεται με αυτούς που ούτε θέλουν, ούτε ξέρουν, ούτε μπορούν, αν γοητεύονται από τις αφελείς δικαιολογίες, αν ικανοποιούνται με τη μιζέρια και τα ψεύτικα έργα βιτρίνας, αν για αυτούς το Νότιο Αιγαίο είναι 2-3 νησιά, τότε να ψηφίσει κάποιον άλλο

Αγαπημένοι θα είμαστε έτσι και αλλιώς.

Αν όμως πιστεύουν πως ο τόπος μας έχει  δυνατότητες που δεν τις εκμεταλλεύεται, πράγματα μικρά και μεγάλα που δεν γίνονται, αν αισθάνεται πως μπορεί να είναι χρήσιμος και δεν αξιοποιείται , αν νιώθει ότι μπορεί να δώσει αλλά δεν ξέρει πώς, τότε φίλες και φίλοι είστε στο σωστό μέρος, σήμερα θα σας μιλήσω πώς μπορούν οι συνεργάτες μου κι εγώ μαζί με όλους εσάς, να αλλάξουμε τον τόπο μας.

Να κάνουμε το Νότιο Αιγαίο, μία Περιφέρεια όπου ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα θα θέλει να ζει σε αυτήν.

Θα κάνουμε το κάθε νησί του Νότιου Αιγαίου από νησί της άγονης γραμμής σε νησί γόνιμου διαλόγου και ανάδειξης κάθε πλεονεκτήματος του ευλογημένου τόπου μας.

Αυτή είναι και μία από τις κύριες αιτίες που με έκανε να πάρω την απόφαση να εκτεθώ σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Σε μία περίοδο όπου η Πολιτική με «η» και οι Πολιτικοί με «οι», δικαίως ορισμένες φορές θεωρούνται μέρος του προβλήματος και όχι των λύσεων

Θα ήταν πολύ ευκολότερο να συνεχίσω να ασκώ το επάγγελμά μου όπως κάνω επί δεκαετίες  και να μην εμπλακώ εκ νέου στα κοινά.

Ποτέ δεν ήμουν, ούτε και επιδιώκω να γίνω επαγγελματίας της πολιτικής.

Άλλωστε η διαχρονική μου πορεία στον κοινωνικό, επαγγελματικό και πολιτικό στίβο, και τα πεπραγμένα μου, αποτελούν τα διαπιστευτήριά μου προς όλους εσάς.

Έχοντας σαν πυξίδα τις αρχές και τις αξίες που μου μετέδωσαν οι γονείς μου, αντιλαμβάνομαι το τεράστιο διακύβευμα που αποτελεί η ανάληψη της ευθύνης της διοίκησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Φίλες και Φίλοι,

Νησιώτισσες και Νησιώτες,

Σήμερα από τούτο εδώ τον αγαπημένο τόπο,

Την όμορφη και ιστορική Ερμούπολη της Σύρου, η οποία ως σημείο αναφοράς και εκκίνησης της κοινής μας προσπάθειας αποπνέει έντονο συμβολισμό και περιεχόμενο

Ένας νησί τόπος γνωστός από την αρχαιότητα και συνυφασμένος με την γνώση, τον πολιτισμό, την εφευρετικότητα και την καινοτομία.

Πατρίδα του ποιητή, φιλοσόφου και κοσμολόγου  Φερεκύδη που δίδαξε τον Μεγάλο Πυθαγόρα ο οποίος έτρεφε αγάπη και ευγνωμοσύνη για το Συριανό Δάσκαλο του.  Ο Φερεκύδης που πέρα από μεγάλος Φιλόσοφος ήταν  και ο εφευρέτης του πρώτου ηλιακού ρολογιού, γνωστό και ως το Ηλιοτρόπιο του Φερεκύδη.  Το ακριβές ηλιακό παρατηρητήριο που σηματοδοτεί τον χρόνο και τις 4 εποχές ανάλογα με την κίνηση του ήλιου.

Τις Τέσσερεις Εποχές που στον τίτλο της Παράταξης μας σηματοδοτούν το όραμα μας,  η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να ανοίξει πανιά και να πάψει να αποτελεί τόπο χειμερίας νάρκης εκτός τουριστικής περιόδου.

Πατρίδα διαχρονικής καινοτομίας εντός νεοελληνικού κράτους που συνδέθηκε μόνο με πρωτοπορίες . Στη Σύρο λειτούργησε η πρώτη όπερα, το πρώτο εμποροδικείο της Ελλάδος, το πρώτο γυμνάσιο από το οποίο αποφοίτησε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, το πρώτο πρωτοδικείο, το πρώτο λοιμοκαθαρτήριο, επιμελητήριο και τυπογραφείο, η πρώτη ναυτιλιακή εταιρία, αλλά και οι πρώτες μηχανοκίνητες βιομηχανίες, όπως η υφαντουργεία και η βυρσοδεψία.

Στη Σύρο ιδρύθηκε η πρώτη γραμμή βιομηχανικής παραγωγής ηλεκτρικού αυτοκινήτου, που δυστυχώς υπονομεύτηκε από της γραφειοκρατία και δυσκαμψία του Αθηκεντρικού Μοντέλου Διοίκησης.

Στη Σύρο από τα μέσα του δεκάτου ενάτου αιώνα ιδρύθηκε και  λειτουργεί το Ναυπηγείο του Νεώριου, που κατασκεύασε το πρώτο μεταλλικό εμπορικό πλοίο στην Ελλάδα. Μία επιχείρηση που όπως κατά το παρελθόν έχει συνδεθεί με την ακμάζουσα Ελληνική Ναυτιλία, έτσι και σήμερα όλοι μαζί εργαζόμενοι, φορείς και επενδυτές μπορούμε να την καταστήσουμε επίκεντρο της νότια-ανατολικής Μεσογείου.

Ξεκινάμε την κοινή μας πορεία ως μία Συμμαχία όλων των υγιών κοινωνικών, αυτοδιοικητικών και πολιτικών δυνάμεων.

Ξεκινάμε μία καινούργια προσπάθεια με διαφορετικό ύφος διοίκησης και λειτουργίας.

Ξεκινάμε με στόχο να δημιουργήσουμε ένα κοινό μέτωπο απέναντι στα κοινά προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Δηλώνουμε παρόντες απέναντι στις ευθύνες που συνεπάγεται μία τέτοια πρωτοβουλία.

Δηλώνουμε συνειδητοποιημένοι για τις θυσίες που πρέπει να γίνουν σε προσωπικό, οικογενειακό και επαγγελματικό επίπεδο.

Δηλώνουμε αποφασισμένοι να παράξουμε ουσιαστικό έργο κυρίως προς την κατεύθυνση των αναγκαίων υποδομών και όχι να καταστούμε απλοί διαχειριστές.

Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, αποτελούν τους δύο πνεύμονες του ίδιου Αυτοδιοικητικού Οργανισμού που ανασαίνει, δραστηριοποιείται, εξελίσσεται και διεκδικεί από κοινού.

Κυκλάδες και Δωδεκάνησα συνιστούν δύο ενδοπεριφερειακούς πόλους σε μία ενιαία και αδιαίρετη δομή.

Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, μέσα από ένα ισχυρό δίπολο με κοινή εκπροσώπηση και ενιαία αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων που συνεπάγεται η νησιωτικότητα,  μπορούν να επιτύχουν περισσότερα από ό,τι μεμονωμένα.

Σύρος και Ρόδος ως τα δύο κέντρα διοίκησης  αποτελούν την  καρδιά και το μυαλό, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Μίας δομής που δεν μπορεί να λειτουργήσει στο γεωγραφικό χώρο ευθύνης της,  αν δεν υπάρχει Συνεργασία, Σύμπνοια, Συνέργεια των δύο αυτών ζωτικών κέντρων.

Οι αποστάσεις ανάμεσα σε πολλά νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων  είναι μικρότερες απ’ ότι με τα διοικητικά κέντρα των νομών σε Σύρο και Ρόδο.

Η  Αμοργός,  η Σαντορίνη και η Ίος βρίσκονται σε κοντινότερη απόσταση με την Αστυπάλαια απ’ ότι με τη Σύρο.

Αντίστοιχα η Πάτμος, οι Λειψοί , το Αγαθονήσι βρίσκονται εγγύτερα στη Νάξο απ’ ότι στη Ρόδο.

Τα νησιά μας, πάντα χωρίζονταν από το υδάτινο στοιχείο αλλά και ενώνονταν διαχρονικά δια της ναυσιπλοΐας.

Μας ενώνουν τα κοινά προβλήματα που συνεπάγεται η νησιωτικότητα και η διεκδίκηση κοινών λύσεων.

—Οι ανεπαρκείς και ακριβές ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συγκοινωνίες που δημιουργούν σοβαρά ζητήματα τόσο ενδοπεριφερειακής διασύνδεσης όσο και μετάβασης από και προς την υπόλοιπη χώρα.

Η ολιγοπωλιακή εκμετάλλευση κυρίως των  αεροπορικών γραμμών από μικρό αριθμό εταιρειών, αυξάνει περαιτέρω το κόστος σε δυσθεώρητα ύψη.

Ανάλογο πρόβλημα προκύπτει για την μεταφορά υλικών και προϊόντων που είναι αντίστοιχα δύσκολη και ιδιαίτερα δαπανηρή, καθιστώντας λιγότερο ανταγωνιστικές τις τοπικές επιχειρήσεις, εκτοξεύοντας και το κόστος διαβίωσης των νησιωτών. Η Περιφέρεια πρέπει να απαιτήσει την καθολική εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου για όλα τα νησιά και με βάση τα πραγματικά κόστη.

—Η δυσκολία των κατοίκων να έχουν άμεση και ουσιαστική πρόσβαση σε υπηρεσίες και δομές υγείας και περίθαλψης που ενισχύει το αίσθημα ανασφάλειας τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών δυσχεραίνοντας την ανάπτυξη των νησιών.

Ταυτόχρονα η αύξηση του πληθυσμού τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω των επισκεπτών δυσχεραίνει περαιτέρω τις συνθήκες, ειδικά σε μικρά νησιά που εξυπηρετούνται από μόλις έναν αγροτικό ιατρό.

Γενικότερα η διαχρονική απροθυμία των ιατρών να επιλέξουν τα νησιά συμβάλλει στην υποστελέχωση των Πολυδύναμων Ιατρείων των Κέντρων Υγείας και των Νοσοκομείων. Ζητάμε και θεσπίζουμε κίνητρα για εγκατάσταση νέων ιατρών στα νησιά των Κυκλάδων και στα Δωδεκάνησα. Κανένα νησί χωρίς ιατρική περίθαλψη.

 —Η λειψυδρία και η μη επάρκεια νερού επηρεάζει αρνητικά τόσο τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες και αποτελεί ανάχωμα για την γεωργία όσο και για τον τουρισμό.

Οι ανάγκες σε νερό για αστική και αγροτική χρήση αυξάνονται κατά κανόνα το καλοκαίρι λόγω ζέστης. Στα νησιά της ΠΝΑΙ όμως η αύξηση του πληθυσμού λόγω τουρισμού πολλαπλασιάζει ακόμα περισσότερο τις απαιτούμενες ποσότητες όπως και τα παραγόμενα υγρά απόβλητα.

Παρατηρείται δηλαδή ταυτόχρονα έλλειψη νερού και αυξημένες εκροές αποβλήτων που αποτελούν δυνητικό κίνδυνο ρύπανσης και μόλυνσης των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων. Η γεωγραφική ασυνέχεια της Περιφέρειας αντίθετα με την ηπειρωτική χώρα, δεν επιτρέπει την κάλυψη των αναγκών των Δήμων μέσω δικτύων μεταφοράς παρά με τοπικά έργα ή μεταφορά νερού υψηλού κόστους με χρήση υδροφόρων.  Αξιοποιούμε άμεσα το ΕΣΠΑ για να εξασφαλίσουμε ότι κάθε κατοικημένο νησί θα έχει πόσιμο νερό και τους χειμερινούς και τους θερινούς μήνες. Απαιτούμε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ειδικό τομεακό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Υπάρχουν λύσεις. Θέληση και πίεση δεν υπάρχει.

 —Το ζήτημα της ορθολογικής διαχείρισης των στερεών αστικών αποβλήτων και της καθαριότητας, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την προστασία του περιβάλλοντος, της αισθητικής των οικισμών μας και της δημόσιας υγείας.

Η τεράστια αύξηση του πληθυσμού των νησιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες εξαιτίας του τουρισμού, συνεπάγεται και αντίστοιχα δυσανάλογη αύξηση των παραγόμενων αστικών στερεών αποβλήτων.

Αυτή η εποχική ανισοκατανομή των παραγόμενων απορριμμάτων,  η ανάγκη σχεδιασμού με βάση τις ποσότητες αιχμής του καλοκαιριού αλλά και  οι περιορισμένοι διαθέσιμοι χώροι για την επεξεργασία και διάθεσή τους, δημιουργούν ένα επιτακτικό ζήτημα ορθολογικής διαχείρισης. Το πρόβλημα αυτό έχει λυθεί σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Θα αξιοποιήσουμε τις βέλτιστες πρακτικές και τις καλύτερες λύσεις και θα εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα με μια μόνο κόκκινη γραμμή. Την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος.

—Η ανάγκη ποιοτικής αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος και επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου διατηρώντας παράλληλα τα νησιά μας στους κορυφαίους διεθνείς προορισμούς.

Η παγκοσμιοποιημένη τουριστική αγορά σε συνδυασμό με την ανάδειξη εναλλακτικών  προορισμών τόσο εντός Ελλάδας όσο και σε γειτονικές χώρες, έχει αυξήσει κατακόρυφα τον ανταγωνισμό. Παράλληλα οι κατά καιρούς διεθνείς οικονομικές κρίσεις σε χώρες που αποτελούσαν παραδοσιακές αγορές, συντελούν στην μείωση και υποβάθμιση του τουριστικού ρεύματος,  καθιστώντας την διείσδυση σε νέες αναδυόμενες αγορές επιτακτική.

Για εμάς το πανίσχυρο όνομα κάθε νησιού είναι το καλύτερο όπλο για να προωθήσουμε τουρίστες από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Με στοχευμένες παρεμβάσεις και οργανωμένη προβολή της Περιφέρειάς μας σε ταξιδιώτες αλλά και σε τουριστικούς πράκτορες μπορούμε να εξασφαλίσουμε κατακόρυφη αύξηση των ποιοτικών τουριστικών αφίξεων σε όλα μας τα νησιά.

Οι ανεπαρκείς, αποσπασματικές και εν τέλει λανθασμένες νησιωτικές  πολιτικές που εφάρμοσε το κεντρικό κράτος εδώ και δεκαετίες.

Το ειδικό φορολογικό καθεστώς και οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ θεωρητικά αποτελούσαν ένα αποσπασματικό αντιστάθμισμα σε αυτή την αδικία.

Μετά την τελευταία εξίσωση των συντελεστών ΦΠΑ, το ζήτημα όχι μόνο της επαναφοράς του ειδικού καθεστώτος αλλά και η εφαρμογή  μίας συνολικότερης νησιωτικής πολιτικής πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μίας διαρκούς διεκδίκησης με όλα τα μέσα. Υπάρχει όμως και μια μεγάλη διαφορά. Εμείς δεν θα επαιτούμε από την Αθήνα. Θα απαιτούμε. Δεν θα κραυγάζουμε αλλά θα πηγαίνουμε με τεκμηριωμένες προτάσεις και εφικτές λύσεις. Δεν θα περιμένουμε από τους άλλους να μας λύσουν τα προβλήματά μας, αλλά θα συνδιαμορφώνουμε τις λύσεις και θα απαιτούμε την εφαρμογή τους. Μην έχουμε την αυταπάτη ότι οι άλλοι θα νοιαστούν για τα δικά μας προβλήματα αν εμείς οι ίδιοι δεν τα αναδείξουμε.

Συνειδητοποιώντας τα κοινά προβλήματα και προκλήσεις που συνεπάγεται η νησιωτικότητα, οφείλουμε να αναπτύξουμε κοινή νησιωτική συνείδηση.

Γι’ αυτό θεωρούμε την Συμμαχία όλων των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ικανή και αναγκαία συνθήκη για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τα κοινά προβλήματα.

Γι’ αυτό επιδιώκουμε να λειτουργήσουμε συνθετικά, συναινετικά, διεκδικητικά με σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις και κόντρα στη διάσπαση και στον διχασμό, χωρίς αλαζονικές συμπεριφορές.

Γι’ αυτό δεσμευόμαστε να αξιοποιήσουμε την τελευταία ευκαιρία μας  να απογειώσουμε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αξιοποιώντας όλα τα χρήσιμα προγράμματα και εργαλεία που μας παρέχει η Ε.Ε.

Ο Αγώνας αυτός δεν είναι μόνο δικός μας.

Αφορά και την επόμενη γενιά, στην οποία οφείλουμε τουλάχιστον να παραδώσουμε έναν τόπο που θα έχει βιώσιμες αναπτυξιακές προοπτικές και επαρκείς φυσικούς πόρους για να τις υποστηρίξει.

Έχουμε ιερή υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας, να φανούμε αντάξιοι και όχι κατώτεροι των περιστάσεων.

Φίλες και Φίλοι,

Το έργο μας δεν είναι εύκολο, αλλά διαθέτουμε το ήθος, την αντίληψη, την προσήλωση  και το όραμα για να σχηματίσουμε τη σωστή ομάδα.

Εντάσσουμε νέα πρόσωπα, με όραμα και διάθεση προσφοράς ανάλογη των σύγχρονων προκλήσεων πλαισιωμένα όμως και με στελέχη εγνωσμένης εμπειρίας στην άσκηση τοπικής αυτοδιοίκησης.

Με αυτό το κράμα πείρας και νεοτερισμού φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα δημιουργικό ρεύμα που θα μας οδηγήσει στο μέλλον.

Σε αυτή την κοινή προσπάθεια δεν χωρούν αποκλεισμοί και γι’ αυτό είναι καλοδεχούμενος όποιος, αποδεχόμενος τις αρχές μας, θέλει να συμβάλει.

Γι’ αυτό επιδιώκουμε να επιλέξουμε τους καλύτερους σε κάθε τομέα τόσο στις ομάδες εργασίας και κατάρτισης προγράμματος, όσο και στο ψηφοδέλτιο.

Η πολυσυλλεκτικότητα και η συναίνεση  αποτελούν συνειδητή επιλογή για να ενισχύσουμε και να εμβαθύνουμε αυτή την προσπάθεια και δεν αποτελεί έναν αναγκαστικό συμβιβασμό.

Δεν συμβιβαζόμαστε σήμερα και ούτε πρόκειται να συμβιβαστούμε μετά την νίκη μας.

Δεν πρόκειται και ούτε μας επιτρέπεται να συμβιβαστούμε ως διαχειριστές των σχεδιασμών της κεντρικής εξουσίας χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι τοπικές νησιωτικές κοινωνίες.

Είμαστε ικανοί και αποφασισμένοι να χαράξουμε την δική μας αναπτυξιακή στρατηγική μόλις αναλάβουμε το τιμόνι της Περιφέρειας.

Είμαστε αυτόφωτοι και η αφετηρία του πολιτικού χρόνου της παράταξής μας ξεκινά σήμερα, με τη διακήρυξη των αρχών μας.

Θεωρούμε αδιαπραγμάτευτη την αυτοτέλεια και ανεξαρτησία της παράταξής μας. Η νίκη μας θα είναι νίκη των νησιωτών του Νοτίου Αιγαίου. Δεν θα χαρίσουμε τη ψήφο σας σε κανέναν άλλο.

Απευθυνόμαστε στην κοινωνία, απ΄ όπου και αντλούμε την δύναμή μας.

Απορρίπτουμε τις κομματικές ταυτότητες, σεβόμαστε όμως τον ιδεολογικό προσανατολισμό κάθε συμπολίτη που επιθυμεί να ενταχθεί στη «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου». Εχθρός μας είναι μόνο τα προβλήματα του τόπου μας. Για εμάς η Συμμαχία και η Συνεργασία δεν είναι αδυναμία, είναι η υπέρβαση του «εγώ» της καθεμίας και του καθένα μας. Μόνο έτσι θα σκοτώσουμε ό,τι μας κρατάει πίσω, ό,τι μας βυθίζει στη μιζέρια, ό,τι μας κρατάει στο παρελθόν, ό,τι δεν μας αφήνει να δούμε κατάματα το μέλλον.

Έχουμε το βλέμμα στραμμένο στο αύριο των νησιών μας και ξεκινάμε να χαράξουμε την δική μας πορεία

Ξεκινάμε ως μία ΣΥΜΜΑΧΙΑ που αγκαλιάζει όλο το Νότιο Αιγαίο, όλα τα νησιά, όλους τους πολίτες.

Ο τίτλος της Παράταξής μας, δεν αποτελεί απλά μία φράση, ένα λογότυπο.

Σηματοδοτεί ότι γνωρίζουμε τις δυσκολίες του εγχειρήματος που αναλαμβάνουμε έναντι όχι μόνο των συμπολιτών αλλά και της επόμενης γενιάς.

Να αντιμετωπίσουμε τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της νησιωτικής Περιφέρειάς μας και να επιτύχουμε στο μέγιστο βαθμό τη χωρική, την οικονομική και την κοινωνική συνοχή

Ξεκινάμε μια καινούργια προσπάθεια, με ένα διαφορετικό ύφος διοίκησης και λειτουργίας.

Επιδιώκουμε να συνθέσουμε και να εκφράσουμε τη συνισταμένη όλων των υγιών κοινωνικών, αυτοδιοικητικών και πολιτικών δυνάμεων.

Πετυχημένη Περιφερειακή Αρχή νοείται μόνο εκείνη που συγκροτεί κοινό μέτωπο απέναντι στα κοινά προβλήματα και τις προκλήσεις.

Γι’ αυτό προαναγγέλλουμε οριστικό τέλος στις διχαστικές πρακτικές που εξυπηρετούν μόνο επικοινωνιακά αυτούς που αδυνατούν να παράξουν ουσιαστικό έργο.

Μόνο με σύνθεση απόψεων και συγκλίσεις μπορούμε να σταθούμε απέναντι στις διαχρονικά άστοχες πολιτικές του κεντρικού κράτους και να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας.

Μόνο Συνεργαζόμενοι και Συμπορευόμενοι είμαστε σε θέση να αντεπεξέλθουμε στο ολοένα ανταγωνιστικότερο διεθνές περιβάλλον.

Αυτή την μέρα, από τον ευλογημένο αυτό τόπο, που συνδέεται ιστορικά με την θάλασσα και τα πλοία ξεκινάμε το κοινό μας ταξίδι.

Στη Σύρο με το Ναυπηγείο του Νεωρίου που κατά το παρελθόν αποτέλεσε το επίκεντρο ναυπήγησης των Ελληνόκτητων Πλοίων και Ναυτικού Στόλου.

Σήμερα αυτός ο τόπος αποτελεί την αφετηρία του κοινού στόλου των καραβιών της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.

Της κοινής εκστρατείας όλων των νησιών απέναντι στις προκλήσεις που συνεπάγεται ο θαλάσσιος χώρος που τα περιβάλλει.

Της παράταξής μας,  στο σήμα της οποίας εμφανίζεται μέρος του κοινού στόλου όλων των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Κάθε σκάφος αντιπροσωπεύει ένα συγκεκριμένο νησί ανάλογα με το μέγεθος και τις δυνατότητές του.

Κάθε πλήρωμα του σκάφους εκπροσωπεί την τοπική κοινωνία του νησιού.

Κάθε επιβάτης  είναι ένας από εμάς.

Καλώ σύσσωμες όλες τις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες και τους κατοίκους να ενταχθούν στη «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ».

Καλώ κάθε νησιώτισσα και νησιώτη να επιβιβαστεί στον Κοινό Στόλο της «ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ».

Καλώ κάθε κάτοικο να συμβάλει για να δημιουργηθεί  Άνεμος και Ρεύμα Πολιτικής Ανατροπής και Αλλαγής, που θα οδηγήσει το στόλο των νησιών της  «ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ» σε ένα μέλλον ευημερίας και ανάπτυξης.

Αυτή είναι η αποστολή που μπορούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να φέρουμε σε πέρας ως μέλη της «ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ».

 Εμείς δεν είμαστε της συνδιαλλαγής, είμαστε της συναίνεσης.

Δεν είμαστε με το παζάρι θέσεων και αρχών αλλά με την υπηρέτησή τους.

Για αυτό είμαστε όλοι σύμμαχοι στον αγώνα για το καλό του τόπου μας. Για αυτό σας καλώ να στηρίξετε όλες και όλοι τη «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ».

Σας ευχαριστώ .

Σύρος, 31 Οκτωβρίου 2018

SHARE
RELATED POSTS
Γεμιστό το λουκουμάκι…, του Γιώργου Αρκουλή
ΠΑΝΑΚΕΙΑ: “Σχέσεις ζωής” ξεκινάμε με Ρόμπερτ Ντε Νίρο, της Ντίνας Σιάγκα
Giannis Sideris
«Μασάζ» στους βουλευτές και καταγγελίες για «εχθρό λαό»!, του Γιάννη Σιδέρη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.