Πόρτα στην Πολιτική

Στη ΝΕΑ Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη εκδικείται-Η ερώτηση στην Κομισιόν, του Κώστα Αρβανίτη

Spread the love

Ο Κώστας Αρβανίτης  είναι Δημοσιογράφος, Ευρωβουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τις τελευταίες ημέρες που #ΜένουμεΣπίτι (ως οφείλουμε λόγω των περιστάσεων) παρακολουθούμε στην τηλεόρασή μας ένα θλιβερό αλλά και εξόχως ανησυχητικό φαινόμενο διολίσθησης της τηλεοπτικής δημοσιογραφίας.

Διάφοροι δημοσιογράφοι, στο βωμό της τηλεθέασης ή άλλης σκοπιμότητας, ή ίσως και από υπερβάλλοντα ζήλο, αποποιούνται τον ρόλο του παρατηρητή-καταγραφέα-σχολιαστή της πραγματικότητας και επιδίδονται σε δραστηριότητες που αρμόζουν σε όργανα της τάξης ρωτώντας επιτακτικά (για να το πούμε κομψά…) ανύποπτους πολίτες γιατί βρίσκονται έξω και αν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις (αν έχουν αποστείλει το σχετικό sms, αν διαθέτουν σχετική βεβαίωση κλπ). Πολίτες που -φυσικά- δεν έχουν ερωτηθεί πρώτα αν επιθυμούν να καταγραφούν δημόσια και να προβληθεί η εικόνα τους σε απευθείας μετάδοση.

Όμως οι πρακτικές αυτές προσκρούουν στη σκληρή πραγματικότητα ότι ο Δημοσιογράφος δεν είναι αστυνομικός, δεν είναι όργανο της τάξης ούτε παρακολούθημα κάποιας δημόσιας αρχής.

Ο Δημοσιογράφος οφείλει να επιτελεί τον ρόλο του με σεβασμό στον πολίτη, τον κάθε πολίτη, ακόμη και τον κουτοπόνηρο παραβάτη με την ανόητη δικαιολογία. Η πολιτεία έχει επιφορτίσει άλλους με το καθήκον του εντοπισμού και της τιμωρίας παραβατών.

Δήλωση του Ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία – GUE/NGL & μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του ΕΚ, Κώστα Αρβανίτη για την τιμωρητική μεταγωγή του αριστούχου φοιτητή Β. Δημάκη στις Φυλακές Γρεβενών:

«Στη Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη δεν εκδικείται». Η Δικαιοσύνη θέτει παραδείγματα, σωφρονίζει• η Δικαιοσύνη αναμορφώνει. Αυτό μάθαμε στην Αγωγή του Πολίτη, πολλά χρόνια πριν, στο σχολείο. Η πραγματικότητα σήμερα μας διδάσκει διαφορετικά.

Ο Βασίλης Δημάκης είναι μια περίπτωση ποινικού κρατουμένου που επεδίωξε να αλλάξει ζωή. Μέσα στη φυλακή. Που αναζήτησε στη μόρφωση αυτή την απατηλή δεύτερη ευκαιρία που δικαιούμαστε όλοι. Που πρωτοστάτησε στο κίνημα των φυλακισμένων για εξανθρωπισμό στο κελί, για συλλογική αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη.

Και γι’ αυτό σήμερα τιμωρείται εξαιρετικά, μέσα στο πλαίσιο της τακτικής τιμωρίας του.

Πριν από ελάχιστα εικοσιτετράωρα ακούγαμε τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, στο πλαίσιο της καθημερινής δημόσιας ενημέρωσης για τα μέτρα αντιμετώπισης του Covid19, να μιλάει σε προειδοποιητικούς τόνους, με επιστημονική τεκμηρίωση και κατανόηση, για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στις φυλακές της χώρας και τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊού. Ήταν ένα επικοινωνιακό θαύμα• να ασχολείται το κράτος με τους απόκληρούς του, μέσα στο ζόφο της πανδημίας. Και όπως όλα τα θαύματα, κράτησε τρεις μέρες.

Το βράδυ της 16ης Απριλίου, ο Δημάκης μετήχθη βίαια, «με ένα παπούτσι και μία παντόφλα» – κυριολεκτικά! – σε μια επίδειξη εξουσίας και νοσηρού σουρεαλισμού, από τις φυλακές Κορυδαλλού στα Γρεβενά, σε μια περίοδο που είχε αποφασιστεί το πάγωμα όλων των μεταγωγών λόγω της πανδημίας και των αντίστοιχων επιστημονικών γνωματεύσεων.

Γιατί;

Το Κράτος δεν μπήκε στον κόπο να του εξηγήσει. Ο Δημάκης χρεώνεται με την υποκίνηση των ειρηνικών αντιδράσεων για την αποσυμφόρησης των φυλακών – όπως ζήτησε ο κύριος Τσιόδρας. Ήταν το πρόσωπο με ονοματεπώνυμο, στις συνεννοήσεις με τη Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, στις διεκδικήσεις των κρατουμένων για μια στοιχειώδη υγειονομική φροντίδα.

Ήταν αυτός που έπρεπε να εξοστρακιστεί «επί παραδειγματισμό» για να λουφάξουν οι υπόλοιποι.

Ο αριστούχος φοιτητής Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης, ο υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών που κέρδισε, με απεργία πείνας και δίψας το 2018, το δικαίωμα να σπουδάσει μέσα στη φυλακή, το υπόδειγμα του σωφρονισμού και της δεύτερης ευκαιρίας, είναι, για την κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη, ένα μονοδιάστατο παράδειγμα προς αποφυγήν: γιατί, διεκδικώντας όλα όσα δηλώνουν οι διεθνείς και εθνικοί θεσμοί, οι φορείς προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα ευρωπαϊκά όργανα και οι συνθήκες, ξεγυμνώνει την αποκρουστική πολιτική μιας σειράς μεθοδευμένων κινήσεων αποσυναρμολόγησης της Δικαιοσύνης.

Από την υπαγωγή της Σωφρονιστικής Πολιτικής στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, μέχρι τις εγκληματικές παραλείψεις που έχουν οδηγήσει τρίτες χώρες στην άρνηση έκδοσης καταζητουμένων προς την Ελλάδα, με αιτιολογία τις οργανωτικές προδιαγραφές και τις άθλιες συνθήκες στις φυλακές – καταδικασμένες ήδη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο!

Και το κράτος τον εκδικείται κατάλληλα. Με τιμωρητική μεταγωγή. Του στερεί το δικαίωμα να συνεχίσει τις σπουδές του. Τον κλειδώνει στο πειθαρχείο «σε καραντίνα». Τον χλευάζει προκλητικά, λέγοντάς του ότι, πολύ απλά, δεν μπορεί να κάνει πράξη αυτά που σπουδάζει. Γιατί, όπως έλεγε κάποτε και ένας δάσκαλος της Νομικής «το δίκιο και το Δίκαιο γράφονται διαφορετικά• γιατί μερικές φορές είναι διαφορετικά».

Για τον κύριο Μητσοτάκη και τους αρμόδιους υπουργούς του, ο Δημάκης είναι ένα παράδειγμα αριστείας από αυτά που δεν υπάγονται στο μυθολογικό πλαίσιο της Αριστείας – προεκλογικού σλόγκαν της Νέας Δημοκρατίας. Δυστυχώς για τον ποινικό κρατούμενο, δε φαίνεται να τηρεί τις ταξικές προδιαγραφές του πρωθυπουργού.

Από τις 21 Απριλίου, ο Βασίλης Δημάκης βρίσκεται σε απεργία πείνας. Από χθες και σε απεργία δίψας. Με ήδη κλονισμένη την υγεία του, από την προηγούμενη φορά.

Σήμερα το απόγευμα, ο πρωθυπουργός θα μας ανακοινώσει τα νέα μέτρα επιστροφής στη νέα κανονικότητα. Η αποσυμφόρηση των φυλακών δε θα βρίσκεται πλέον μέσα σ’ αυτά. Οι παραινέσεις του καθηγητή Τσιόδρα εξυπηρέτησαν ακόμα ένα επικοινωνιακό άλλοθι – και δε φαίνεται να έχουν κάποια άλλη χρησιμότητα παρά να κρυφτούν πίσω από αυτές, και τελικά να βρεθούν στο απυρόβλητο, οι πραγματικοί πολιτικοί υπεύθυνοι, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη που ελέω μιας Πανευρωπαϊκής Μητσοτακικής αυταρχικής πρωτοτυπίας προΐσταται των φυλακών, και φυσικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η στενή ομάδα φανερών και κρυφών συμβούλων τους οποίους εμπιστεύεται για τη διακυβέρνηση του τόπου. Στην εποχή που οι ειδήσεις τρέχουν, έχουμε άλλο αφήγημα να υπηρετήσουμε. Το success story του Δημάκη ωχριά μπροστά στο success story του πανελληνίου…
Για αυτούς όμως που πιστεύουν στη δυνατότητα σωφρονισμού – ακόμα και μέσα στο σκοτεινό περιβάλλον των ελληνικών φυλακών – για αυτούς που τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι προϋπόθεση της κοινωνίας μας, εμείς θα επιμείνουμε. Αύριο θα καταθέσουμε ερώτηση στην Κομισιόν, για να μάθουμε, αν η εκδικητική μανία της κυβέρνησης είναι εργαλείο φρονιματισμού ή η συνήθης πρακτική μιας Εξουσίας που, σε όσους πληρώνουν το χρέος τους απέναντί της, ζητάει και τους τόκους.

Η Δικαιοσύνη τρακάρει μετωπικά στον τοίχο του Κορυδαλλού. Και τα θύματα που μετράμε βρίσκονται όλα, από την άλλη πλευρά της μάντρας.

Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

Στην Κομισιόν φέρνει ο Κ. Αρβανίτης την εκδικητική μεταγωγή του Β. Δημάκη

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τιμωρητική μεταγωγή του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη και τον αποκλεισμό από τις σπουδές του κατέθεσε, σε συνέχεια της χθεσινής του παρέμβασης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία – GUE/NGL και μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του ΕΚ, Κώστας Αρβανίτης.

Ο ευρωβουλευτής καταγγέλλει πως η μεταγωγή του Β. Δημάκη, που έγινε με πρόσχημα την πανδημία, αποφασίστηκε αμέσως μετά την επίσκεψη της αρμόδιας Γ.Γ. του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στις Φυλακές Κορυδαλλού, όπου ο Β. Δημάκης, ως εκπρόσωπος των κρατουμένων «ανέπτυξε με κοσμιότητα αίτημα των κρατουμένων για αποσυμφόρηση προς αντιμετώπιση των εκτάκτων συνθηκών που δημιουργεί η εξάπλωση του covid-19 και χωρίς οποιαδήποτε παρεκτροπή εκ μέρους του».

Γνωστοποιώντας την κρισιμότητα της κατάστασης, δεδομένου ότι ο κρατούμενος έχει προχωρήσει σε απεργία πείνας και δίψας, ο Κ. Αρβανίτης υπογραμμίζει πως η εκδικητική μεταγωγή του στις Φυλακές Γρεβενών αποκλείει στην ουσία την παρακολούθηση των σπουδών του αριστούχου φοιτητή Πολιτικών Επιστημών, παραβιάζοντας το αναφαίρετο δικαίωμά του στην εκπαίδευση, και ρωτά την Επιτροπή για τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει επ’ αυτού.

Αυτούσια η ερώτηση:

Πρόσφατα, με απόφαση της αρμόδιας Γ. Γ. του Ελληνικού Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διατάχθηκε η μεταγωγή του κρατουμένου Β. Δημάκη από τις φυλακές Κορυδαλλού (στην Αθήνα) στις φυλακές Γρεβενών στην Βόρεια Ελλάδα. Ο Β. Δημάκης είναι αριστούχος φοιτητής Πολιτικών Επιστημών και η απομάκρυνσή του από την Αθήνα αποκλείει την παρακολούθηση των σπουδών του.

Η απόφαση μετακίνησης ελήφθη αμέσως μετά από επίσκεψη της Γ.Γ. στις φυλακές όπου ο Β. Δημάκης ανέπτυξε με κοσμιότητα αίτημα των κρατουμένων για αποσυμφόρηση προς αντιμετώπιση των εκτάκτων συνθηκών που δημιουργεί η εξάπλωση του Covid-19 και χωρίς οποιαδήποτε παρεκτροπή εκ μέρους του.

 

Δεδομένου ότι η αρμόδια Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης Dunja Mijatovic καθώς και πληθώρα Διεθνών Οργανισμών έχουν τονίσει την αναγκαιότητα αποσυμφόρησης των φυλακών ως μέτρο αντιμετώπισης της εξάπλωσης του Covid-19, Δεδομένου ότι το δικαίωμα στην εκπαίδευση των κρατουμένων προστατεύεται από τους Σωφρονιστικούς Κανόνες του Συμβουλίου της Ευρώπης αρ.28 [Recommendation rec (2006)2] και η αξιοπρεπής αντιμετώπιση τους από την Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Ποια μέτρα θα λάβει για να αρθεί ο αποκλεισμός από την εκπαίδευση του κρατουμένου Β. Δημάκη, ο οποίος αυτή την στιγμή διαμαρτυρόμενος έχει προχωρήσει σε απεργία πείνας και δίψας;
  2. Πώς σκοπεύει να διασφαλίσει την αναγκαία αποσυμφόρηση των υπερκορεσμένων Ελληνικών φυλακών;
SHARE
RELATED POSTS
Επιστροφή στην “κανονικότητα”; Κι ένα σωσίβιο, του Γιώργου Σαράφογλου
Οι μπότηδες, του Αλέξανδρου Μπέμπη
05-20045617584850s.jpg
Ντ. Τραμπ: Προσβολή κατά της ανθρωπότητας η επίθεση με χημικά στην Συρία

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.