Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στον Κόσμο

Στην Κύπρο της αγάπης, της νοσταλγίας και της «κουμανταρίας»…, του Γιώργου Αρκουλή

Spread the love

Γιώργος Αρκουλής

Γιώργος Αρκουλής

Στην αγαπημένη Κύπρο βρέθηκα το δεύτερο μισό της εβδομάδας που μας πέρασε, ας πούμε για μίνι τουριστική εξόρμηση. Ήταν ένα μικρό οδοιπορικό, έντεκα ολόκληρα χρόνια μετά το προηγούμενο ταξίδι μου στο «χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγο», για να θυμίσω τον πρώτο νομπελίστα ποιητή μας. Τότε -άνοιξη του 2008- έμεινα περισσότερο στην πρωτεύουσα Λευκωσία, καλεσμένος του φίλου Τάκη Λεμονή, ο οποίος μόλις είχε αναλάβει προπονητής της κορυφαίας ομάδας του νησιού, της Ομόνοιας.

Αυτήν τη φορά, έδρα μου υπήρξε η Λεμεσός, το μεγάλο λιμάνι της ελεύθερης Κύπρου, μια πόλη που τη βρήκα εξαιρετικά αλλαγμένη, και σε μεγάλη ανάπτυξη.  Με νέο λιμάνι, με κρουαζιερόπλοιο που είχε βγάλει στο νησί περισσότερους από 1.000 τουρίστες, στην πλειονότητά τους Εβραίους, με καινούργια σύγχρονα κτήρια στην παραλιακή λεωφόρο, με μοντέρνο καζίνο στη συνοικία Ζακάκι, 24ωρης λειτουργίας, με πεζόδρομους και καταπληκτικά μαγαζιά στην «Παλιά πόλη», πίσω από τη μαρίνα. Με πλήρη συγκοινωνία από στόλο καθαρών λεωφορείων, με ταξί -τέλος- που δεν έχουν καμία σχέση με τα γερασμένα και συνήθως ατημέλητα «σκόντα» της Αθήνας και του Πειραιά, αφού τους πελάτες περιμένουν διακριτικά σε συγκεκριμένες πιάτσες ΜΟΝΟ πεντακάθαρες μαύρες Μερσεντές μεγάλου κυβισμού και (δοκιμασμένα…) έντιμου ταξίμετρου… Βεβαίως, σημείο σημαντικής αναφοράς αποτελεί (και) η ανέγερση και λειτουργία μιας τεράστιας δέσμης καταστημάτων κάτω από τη γνωστή ετικέτα της σειράς MALL, που από τις εννιά το πρωί έως τις επτάμισι το σούρουπο, προσφέρει πλήθος επιλογών σε αγορές, διασκέδαση, παιδότοπους κ.λπ.

Ωστόσο, σε σχέση με το προηγούμενο ταξίδι μου στη Μεγαλόνησο, βρήκα αρκετά τσιμπημένες τις τιμές παντού! Στα εστιατόρια, στα καφέ, στα εισιτήρια λεωφορείων (1,5 έως τις εννέα το βράδυ για μικρές σχετικά διαδρομές, αλλά 2,5 ευρώ από τις εννιά έως τις εντεκάμισι). Και σίγουρα πανάκριβες τις εφημερίδες το Σαββατοκύριακο. Για παράδειγμα, ο «Φιλελεύθερος», κορυφαία εφημερίδα της Κύπρου, από το 1,20 ευρώ τις καθημερινές, ανεβαίνει -με ελάχιστη αύξηση σελίδων- στα 3,50 το Σάββατο, το ίδιο την Κυριακή και το πακέτο με τα δώρα (σιγά μην κόλλαγε στο νησί η αθλιότητα των αθηναϊκών εντύπων…) στα 7 με 7,5 ευρώ. Κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για υπερβολή, για να μην πω «ληστεία». Φυσικά, ανάλογες αυξήσεις παρατηρούνται και στα λοιπά φύλλα μικρότερης κυκλοφορίας, ενώ αν ο επισκέπτης από την Ελλάδα θελήσει να αγοράσει «Τα ΝΕΑ», ή την «Εφημερίδα των Συντακτών» καλύτερα να το ξεχάσει. Ο υπογράφων έψαξε λίγο τον γρίφο για να πληροφορηθεί από κάποιον περιπτερά ότι «Έρχεται ελλαδίτικη εφημερίδα από συγκεκριμένο πωλητή, αν έχει εξασφαλίσει ενδιαφερόμενο πελάτη»!!! Πάντως, η «Καθημερινή» Κύπρου, προϊόν Αλαφούζου, κυκλοφορεί και κάνει μόνη της παιχνίδι…

Κάτι ακόμη σχετικό με την έντυπη ενημέρωση. Αν και σχεδόν ισοδύναμη πληθυσμιακά με την πρωτεύουσα Λευκωσία, εντούτοις η Λεμεσός δεν διαθέτει καθημερινό φύλλο. Κυκλοφορεί ως δωρεάν, εβδομαδιαίο έντυπο με τίτλο «Λεμεσός», που το ξεφύλλισα και με κυρίευσε θλίψη. Αν και διέθετε κάποια ενδιαφέροντα ρεπορτάζ, ήταν τόσο κακογραμμένα, που με έκανε να αναρωτηθώ αν οι συγγραφείς τους ήταν επαγγελματίες δημοσιογράφοι ή ασχολούνταν με τη γραφή για χόμπι και ζούσαν από μισθούς ως βοηθοί ταπετσέρη, οδηγοί ταξί σε μονή βάρδια, ελαιοχρωματιστές κ.λπ. Άλλωστε, παραδοσιακά οι Κύπριοι, ως εξαιρετικά προκομμένος και δουλευταράς λαός, συνηθίζουν να κάνουν και δεύτερη δουλειά, προκειμένου να ενισχύουν τα οικονομικά τους, να αγοράζουν καλό αυτοκίνητο, να περνούν άνετες καλοκαιρινές διακοπές στο εξωτερικό κ.λπ. Με την ευκαιρία να δώσω ένα ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο, από την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του κυπριακού τουρισμού στην Αθήνα κυρία Ιωάννα Χατζηκωστή, στοιχείο που κατά τη γνώμη μου πονάει τους υπευθύνους του νησιού: το έτος 2017, λοιπόν, επισκέφθηκαν την Ελλάδα 600.000 Κύπριοι, δηλαδή τα 2/3 του πληθυσμού του νησιού. Αντίθετα, την ωραία Κύπρο, με τις 360 από τις 365 ημέρες του έτους ηλιοφάνεια, τα πλούσια ενδιαφέροντα, τη μακραίωνη Ιστορία, τα υπέροχα κρασιά και τις πλούσιες γαστρονομικές επιλογές, επισκέφθηκαν μόλις 60.000 Έλληνες. Δεν είναι θέμα;

Να κλείσω τη σύντομη για σήμερα αναφορά μου, επισημαίνοντας το πλήθος των γραφείων στοιχημάτων που έχουν «φυτρώσει» σε κάθε γειτονιά της Λεμεσού. Και να θέλει κάποιος να ξεχάσει για λίγο το…άθλημα, δεν τον αφήνουν οι ταμπέλες. Με τον ΟΠΑΠ Κύπρου να βρίσκεται, πάντως στην κορυφή τόσο σε ποικιλία παιχνιδιών όσο και σε τιμές εξαιρετικά ανταγωνιστικές, οι αίθουσες είναι σχεδόν γεμάτες οποιαδήποτε ώρα κι αν ρίξεις το βλέμμα σου.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Εθνική επιτυχία. Γκέι Βουκεφάλας!, του Μάνου Στεφανίδη
11049464_10153794481499523_4185608025578033362_n.jpg
Εορταστικό, του Χρήστου Χωμενίδη
Στο ίδρυμα Θεοχαράκη η πολύτιμη Συλλογή του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.