Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Σκονισμένος ήρωας…, του Γιώργου Αρκουλή

Spread the love

Γιώργος Αρκουλής

Γιώργος Αρκουλής

Μια μικρή πλατεία στα σύνορα του Δήμου Αγίου Δημητρίου με τη λεωφόρο Βουλιαγμένης έχει ονομαστεί «Πλατεία Ανθέων», ονομασία που φέρει ολόκληρη η γειτονιά της ταπεινής περιοχής. Ο πολύς κόσμος τη γνωρίζει και ως «Πλατεία Αλέκου Παναγούλη», αφού στο βόρειο σημείο της η δημοτική Αρχή -αν θυμάμαι καλά επί ΠαΣοΚ- έστησε ένα μικρό μαρμάρινο άγαλμα για να τιμήσει τον άνθρωπο που επιχείρησε να απαλλάξει την Ελλάδα από έναν δικτάτορα, φυλακίστηκε και τελικά βρήκε τον θάνατο σε περίεργο τροχαίο την Πρωτομαγιά του 1976, μερικά μέτρα πριν από το υπάρχον σήμερα μνημείο του. Αυτόν τον ήρωα, είναι αλήθεια τον τιμάει ο δήμος με γιορτές γύρω στην εκάστοτε Πρωτομαγιά και πέραν τούτου μηδέν.

Από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, χωρίς να συντρέχει ιδιαίτερος λόγος, η δήμαρχος της περιοχής αποφάσισε πως πρέπει να ξεκινήσουν έργα ανάπλασης της μικρής πλατείας. Μάλιστα, το συνεργείο του δήμου έστησε εντυπωσιακή πινακίδα προαναγγέλλοντας «Ανακατασκευή Κοινόχρηστου Χώρου σε ολόκληρο το τετράγωνο (Λ. Βουλιαγμένης- Ελ. Βενιζέλου – Ν Λεκανίδη-  Γρ. Λαμπράκη) προϋπολογισμού 255.000 ευρώ, για να φτιάξει τι; Όπως δείχνει σήμερα το εν λόγω εργοτάξιο, έπειτα από κάπου εννέα μήνες,  το σχεδόν τίποτα. Ένας χώρος δύο στρεμμάτων στην καρδιά της πλατείας, όπου εδώ και λίγα χρόνια οι δημότες απολάμβαναν βραδιές κινηματογράφου δωρεάν, σήμερα χρησιμεύει για… πάρκινγκ για λίγους (αφού στήθηκε μπάρα), ενώ περιφερειακά οι λιγοστές θέσεις για πάρκινγκ (μπροστά στο γραφείο της ΔΕΗ και όχι μόνο) περιορίστηκαν αισθητά, προφανώς για να πλουτίζει το επί πληρωμή υπόγειο πάρκινγκ του πολυκαταστήματος του Λάτση, ή να γεμίζει τα ταμεία της με πρόστιμα από παράνομη στάθμευση η τοπική δημοτική αστυνομία.

Η εικόνα παραπέμπει σε απίστευτο χάλι, ενώ το εδώ και μήνες σκονισμένο άγαλμα του ήρωα προσβάλλει μνήμες. Οι μόνοι που δεν φαίνεται να ενοχλούνται από το παρατεταμένο (άχρηστο κατά τη γνώμη μου) έργο είναι μια μόνιμη παρέα αλλοδαπών, οι οποίοι καθημερινά κάτω από τη σκιά μερικών αχαμνών πεύκων παίζουν κάτι περίεργα επιτραπέζια παιχνίδια μέσα σε διαφωνίες, βρισιές και φωνές, που σίγουρα δεν τιμούν τους υπευθύνους. Τους όποιους υπευθύνους!

Υ.Γ.: Υποθέτω πως το ανούσιο έργο θα είναι έτοιμο λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες της τοπικής αυτοδιοίκησης…

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Ο Μηνάς και ο λεκές, του Κωστή Α. Μακρή
Doris Day: βλέμμα κρύσταλλο, της Τζίνας Δαβιλά
Οι νέοι να πρέπει να παραμείνουν στον τόπο τους-Το φαινόμενο Brain Drain, της Κατερίνας Διακογεωργίου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.