Ανοιχτή πόρτα

Σηκώνοντας τις βολικές άγκυρες, του Ηλία Καραβόλια

Spread the love

Ο Ηλίας Καραβόλιας είναι Οικονομολόγος  με ειδίκευση Γενικής Θεωρίας και Οικονομικής Πολιτικής. Κατέχει Master of Arts από το European Institute of Philosophical  Anthropology.

Η κοινωνία γέρνει επικίνδυνα. Γέρνει προς τα άκρα. Εκεί όπου διαστροφές, νευρώσεις, εμμονές και φανατισμός κρύβονται επιδέξια με το κοινωνικό προσωπείο της δήθεν πίστης σε αρχές και αξίες.

Εδώ και καιρό αναδύεται στην επιφάνεια η σκοτεινή όψη των μανιακών υποκειμένων ανάμεσα μας, των επικίνδυνων ψυχοπαθολογικών ατόμων που κρύβονται στο επικοινωνιακό φαίνεσθαι, εκεί που καταλύεται ο συμβολικός Νόμος.

Εκεί όπου εκμεταλλεύονται την ιντερνετική έκσταση της επικοινωνίας, στο dark web, που η εικόνα τους κυκλοφορεί ελεύθερα, εκεί που εκτρέπουν την νοσηρή πλευρά της σεξουαλικής και εγκληματικής διαστροφής τους.

Τα άρρωστα πάθη τους φοράνε εύκολα την μάσκα της σεμνότητας, του ήθους, του υπερπατριωτισμού, της οικογένειας, ενώ νιώθουν άτρωτοι ως κοντινοί της εκάστοτε εξουσίας, ως δικαιούχοι μόνιμης ασυλίας.

Η κοινωνία αυτή θα γέρνει συνεχώς προς την εμμονική και άρρωστη πλευρά της, όσο  ο καταπιεσμένος και κρυμμένος φασισμός αναδύεται από τα έγκατα της νοσηρής προσωπικότητας, των δήθεν υπεράνω υποψίας ανθρώπων της διπλανής πόρτας.

Το έγκλημα έγινε κάτι το εύκολο, ένα συνηθισμένο συμβάν που περνάει αδιάφορα, χωρίς να εκπέμπει ρίγος, αφού είναι συνεχώς στις οθόνες και η «μιμητική επιθυμία» δουλεύει υπόκωφα.

Βολικές άγκυρες θα υπάρχουν πάντα για να «εξηγούν» την ακραία συμπεριφορά άρρωστων ανάμεσα μας (κορονοιός, lockdown, πόλεμος, ακρίβεια).

Το σύστημα παράγει σχιζοφρένεια, είναι δεδομένο. Η απόλαυση χωρίς όρια και έλεγχο έγινε το νέο σημαίνον της διαστροφικής προσωπικότητας. Ο σημειωτικός κόσμος του διαδικτύου προκαλεί την μανία αναζήτησης θυμάτων, αναπαράγει εμμονικούς που καλύπτουν το υπαρξιακό τους κενό και την ηδονή να απολαμβάνουν τα συμπτώματα τους πίσω από απάνθρωπες πράξεις για λίγη libido, για λίγα ευρώ.

Η κοινωνία όμως, το ξαναλέω, γέρνει. Ζωώδη ένστικτα και ένας πρωτόγονος/αρχέγονος συντηρητισμός επικρατεί απέναντι στην κατ όνομα ριζοσπαστικοποίηση και φιλελευθεροποίησης μιας μόνιμα απορρυθμισμένης κοινωνίας.

Σε αυτή ακριβώς μέσα την κοινωνία είναι που το δήθεν φυσιολογικό άτομο κρύβει και αναπαράγει ταυτόχρονα τον νοσηρό και ψυχοπαθολογικό εαυτό του στα δίκτυα και στις οθόνες…

SHARE
RELATED POSTS
Συγκινιέσαι;, του Κωστή Α. Μακρή
Τώρα που θα σβήσουν τα λαμπιόνια, του Νίκου Βασιλειάδη
Αφιέρωμα στον Συνθέτη Γιώργο Χατζηνάσιο στο Πολιτιστικό Κέντρο της Δ.Κ. Μελισσίων.

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.