Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία Πόρτα στην Πολιτική

Σάλος από τη σύλληψη Δημοσιογράφων-Τροπολογία για κατάργηση του αυτόφωρου για τον Τύπο-Από Ποτάμι και Λοβέρδο

Spread the love

Λίγες μέρες μετά τα όσα τραγελαφικά έγιναν με την σύλληψη των δημοσιογράφων της εφημερίδας Φιλελεύθερος, το Ποτάμι και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσαν σήμερα τροπολογίες, με τις οποίες ζητούν την κατάργηση του αυτοφώρου, για τα εγκλήματα δια του Τύπου.

«Το μόνο που απομένει ως εικόνα στη συνείδηση της κοινωνίας είναι η διαδικασία της σύλληψης του εγκληματία δημοσιογράφου και συνεπαγόμενη διαπόμπευσή του. Συνεπώς οι συνέπειες της απρόσφορης αυτής διαδικασίας έχουν ως αποτέλεσμα άλλοτε την προληπτική αυτολογοκρισία των δημοσιογράφων, γεγονός που δεν πρέπει να επιθυμούμε ως δημοκρατική κοινωνία, και άλλοτε την ουσιαστική χειραγώγηση της δικαιοσύνης», αναφέρει ο Ανδρέας Λοβέρδος στην αιτιολογική έκθεση. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η εκδίκαση εγκλημάτων με την αυτόφωρη διαδικασία είναι εξαιρετική διαδικασία, που σκοπό έχει την τιμωρία του δράστη για χρονικώς αμέσως προηγουμένως τελεσθέν έγκλημα. Προσθέτει, τέλος, ότι η εμπειρία έχει καταδείξει ότι η εκδίκαση των εγκλημάτων εξύβρισης, της απλής και της συκοφαντικής δυσφήμισης που τελούνται δια του Τύπου και ξεκινούν να εκδικάζονται με την αυτόφωρη διαδικασία, τελικώς ουδέποτε πραγματοποιείται κατά την πρώτη εμφάνιση του συλληφθέντος στο ακροατήριο, αλλά ολοκληρώνεται μετά από αναβολή και προσδιορισμό νέας δικάσιμου.

Από την πλευρά του το Ποτάμι, τονίζει ότι από «παράλειψη ή αδράνεια» ουδέποτε τροποποιήθηκε κατά τρόπο συμβατό το άρθρο 242 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που προβλέπει ότι «τα εγκλήματα που τελούνται δια του Τύπου θεωρούνται πάντα αυτόφωρα». Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι η πρόσφατη κράτηση των δημοσιογράφων λόγω δήθεν αυτοφώρου αποτελεί ντροπή για το δικαιϊκό σύστημα και τον πολιτικό πολιτισμό μιας ευρωπαϊκής χώρας.

iefimerida.gr
SHARE
RELATED POSTS
Δημήτρης Γάκης: Για την επέτειο της 8ης Μαΐου
Πώς ο Παύλος Γερουλάνος κυριάρχησε των συνυποψηφίων του στο debate της ΕΡΤ
Ή δεν έχουν σχέδιο ή το χάος είναι το σχέδιό τους, του Κώστα Αρβανίτη (video)

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.