Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Ρεαλιστική αισιοδοξία για την οικονομία-Επισημάνσεις, του Σπύρου Ταλιαδούρου

Spread the love

Ο κος Σπύρος Ταλιαδούρος είναι Δικηγόρος, πολιτικός, ο οποίος διετέλεσε Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής από το Μάιο έως τον Ιούνιο του 2012, καθώς και υφυπουργός Παιδείας από το 2004 έως το 2009.  

Μετά την αποτυχημένη πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που με αποτυχημένη διαπραγμάτευση το καλοκαίρι του 2015, έπληξε το τραπεζικό σύστημα, χρέωσε την ελληνική οικονομία με 86 δις ευρώ και υπερφορολόγησε τους πάντες, η Κυβέρνηση της Ν.Δ., σε διάστημα μόλις 6 μηνών, άλλαξε πλήρως το κλίμα στην οικονομία.

Τα αποτελέσματα της νέας πολιτικής είναι ορατά. Η φορολογία μειώνεται διαρκώς, ο Δημόσιος τομέας έχει μπει σε πορεία εκσυγχρονισμού. Το κόστος Δανεισμού έιναι το χαμηλότερο όλων των εποχών. Υπάρχουν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας και στις επενδύσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για το 2020 προβλέπεται Ανάπτυξη 2,8% του ΑΕΠ, πρωτογενή πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ, φοροελαφρύνσεις ύψους 1,2% δις ευρώ, αύξηση των επενδύσεων κατά 13,4%. Ο εθνικός πλούτος αυξάνεται κατά 7,3 δις ευρώ, ο οποίος μεταφράζεται σε 1.600 € περισσότερα για κάθε νοικοκυριό και σε 100.000 λιγότερους ανέργους για το 2020.

Νέα επενδυτικά έργα συνολικού ύψους 2 δις ευρώ προβλέπονται. Ειδικότερα: Η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, κατά την πρώτη συνεδρίαση της, ενέκρινε έξι στρατηγικές επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 1,05 δις ευρώ. Οι επενδύσεις αυτές προέρχονται κυρίως από τους κλάδους του Τουρισμού και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Οι επενδύσεις αυτές θα δημιουργήσουν 1.500 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την λειτουργία της και  άνευ των 3.000 θέσεων κατά την κατασκευή της. Παράλληλα, ο Υπουργός  Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωνε την έγκριση 119 Επενδυτικών Σχεδίων του Αναπτυξιακού Νόμου, ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι επενδύσεις αποτελούν το βασικό μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Δυστυχώς, λόγω της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, το μείζον πρόβλημα της οικονομίας της Ελλάδος σήμερα είναι το τεράστιο επενδυτικό κενό που έχουμε. Η Ελλάδα έχει ποσοστό πεενδύσεων 12% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι το 20%. Με τα μέτρα που προωθεί η σημερινή Κυβέρνηση της Ν.Δ. επιχειρεί άμεσα να αντιμετωπισθεί αυτό το πρόβλημα της Ελλάδας.

Παράλληλα, για να αυξηθούν οι επενδύσεις απαιτείται μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις καθώς και διεύρυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θεσπίστηκαν το φθινόπωρο. Είναι επίσης σημαντικό  ότι ο Πρωθυπουργός κ. Κυρ. Μητσοτάκης εξήγγειλε νέο γύρο μείωσης της φορολογίας στα ακίνητα μέσω της αποκλιμάκωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 8% και στα εισοδήματα της μεσαίας τάξης μέσω της ελάφρυνσης στην εισφορά αλληλεγγύης.

Παράλληλα όμως με την αναπτυξιακή πολιτική ασκείται σημαντική κοινωνική πολιτική. Το 2020 θα διατεθεί κοινωνικό μέρισμα 700 € ανά νοικοκυριό σε 250.000 νοικοκυριά. Η έκτακτη αυτή ενίσχυση σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες ανέρχεται στο ποσό των 175 εκατ. ευρώ.

Η παρούσα Κυβέρνηση της Ν.Δ., όχι μόνο κάλυψε το δημοσιονομικό κενό που της άφησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δημιούργησε πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο μέσα στο β’ εξάμηνο του 2019 που μοιράζεται ως εξής:

  • ΈΝΦΙΑ: 205 εκατ. ευρώ

  • Επίδομα Θέρμανσης: 68 εκατ. ευρώ

  • Μείωση προκαταβολής φόρου επιχειρήσεων: 138 εκατ. ευρώ

  • Έκτακτες δαπάνες άμυνας, νοσοκομείων: 61 εκατ. ευρώ

  • Οφειλές της ΔΕΗ: 200 εκατ. ευρώ

  • Έκτακτη Ενίσχυση σε ευαίσθητες ομάδες: 175 εκατ. ευρώ

Είναι συνεπώς σαφές ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να μπει η οικονομία σε κανονικότητα. Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στον Προϋπολογισμό ο οποίος κινείται στην  κατεύθυνση της ανάπτυξης της οικονομίας, της αλλαγής του δημοσιονομικού ελλείμματος με μειώσεις φόρων και     δαπανών και στην αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης. Για πρώτη φορά, ύστερα από πολλά χρόνια, ο Προϋπολογισμός, όχι μόνο δεν επιβάλει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αλλά μειώνει τα βάρη σε νοικοκυριά και σε επιχειρήσεις.

Για πρώτη φορά υπάρχει μία ρεαλιστική αισιοδοξία για την οικονομία. Υπάρχουν πλέον όλες οι προϋποθέσεις να μπει στον ενάρετο κύκλο της κανονικότητας και της ανάπτυξης, ώστε να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και να δημιουργηθούν ποιοτικές θέσεις εργασίας.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

www.iPorta.gr 

SHARE
RELATED POSTS
Σαμοθράκη: Επί ΝΔ αναγνωρίζεται ως Ιαματικός ο φυσικός πόρος «Ψαρόθερμα» στο νησί – Εκκρεμούσε 4 χρόνια
Υπόθεση Γιακουμάκη: με 150 ώρες κοινωνικής εργασίας και 36 μήνες εξαγοράσιμης ποινής η τιμωρία από τον Εισαγγελέα
Όταν ο (καναδικός) χρυσός γίνεται ιός…, του Χρήστου Μαγγούτα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.