Υγεία

Πώς θα καταναλώνω λιγότερο αλάτι; της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Είναι Πρόεδρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής»

Καταναλώνουμε περισσότερο αλάτι απ’ ότι νομίζουμε γιατί περιέχεται σε συσκευασίες και προϊόντα που ούτε καν φανταζόμαστε! Κι επειδή οι αλμυρές επιλογές κοστίζουν στην υγεία, καλό είναι να προσέχουμε…

Γεγονός είναι ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αλάτι: σε μικρές ποσότητες τα ιόντα χλωρίου και νατρίου ρυθμίζουν την ποσότητα νερού που χρειάζεται. Το νάτριο κρατά σε ισορροπία το νερό στο σώμα ενώ συμβάλει στη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων στον εγκέφαλο αλλά και στη συστολή αλλά και τη χαλάρωση των μυών. Ωστόσο, αν καταναλώνουμε πολύ αλάτι, αν και δεν μας παχαίνει, το σώμα κατακρατεί μεγάλες ποσότητες νερού, γι’ αυτό οι περισσότερες δίαιτες συνιστούν να το αποφεύγουμε.

Χρειαζόμαστε καθημερινά μεταξύ 1,5 και 2,3 γραμμαρίων νατρίου. Την ποσότητα νατρίου καθορίζουν η ηλικία αλλά και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουμε. Οι περισσότερες τροφές είναι πλούσιες σε νάτριο, οπότε ας μην βρίσκεται η αλατιέρα σε…περίοπτη θέση στο τραπέζι μας.

Για να το αποφύγουμε:

Στο εστιατόριο. Ζητάμε το πιάτο μας να έχει ελάχιστο έως καθόλου αλάτι. Τα περισσότερα από τα ορεκτικά ή άλλα προπαρασκευασμένα πιάτα περιέχουν αλάτι και με το παραπάνω.

Επεξεργασμένες τροφές. Καλό είναι να τις αποφεύγουμε γιατί  περιέχουν τεράστιες ποσότητες αλατιού.

Η αλατιέρα στο ντουλάπι! Έτσι μένουμε μακριά από τον πειρασμό να αλατίσουμε το πιάτο μας.

Όχι αλάτι σε σαλάτες και χυμούς! Ούτως ή άλλως φρούτα και λαχανικά περιέχουν νάτριο.

Αντικαθιστούμε το αλάτι. Μπαχαρικά και βότανα χαρίζουν εξαιρετική γεύση.

Προσοχή στις ετικέτες. Οι συσκευασίες των προϊόντων αποκαλύπτουν την περιεκτικότητά τους σε νάτριο. Επιστρέφουμε οτιδήποτε αλμυρό  στο ράφι του!

Άσκηση. Σε συνδυασμό με φυσιολογικό βάρος βοηθά τον οργανισμό να αποβάλλει το περισσό αλάτι.

Τι προβλήματα προκαλεί το αλάτι;

Το πολύ αλάτι μπορεί να προκαλέσει από σοβαρά προβλήματα υγείας μέχρι και θάνατο αν καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα αλατιού, σε μικρή περίοδο: περίπου ένα γραμμάριο για κάθε κιλό του σώματος. Γι’ αυτό και το αλάτι έχει χρησιμοποιηθεί σαν εμετικό.

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να προκαλέσει:

Εγκεφαλικά επεισόδια. Σύμφωνα με έρευνες, μειώνοντας την ημερήσια κατανάλωση σε αλάτι κατά ένα γραμμάριο, μειώνουμε κατά 1/6 τις οι πιθανότητες να υποστούμε εγκεφαλικό επεισόδιο αν μειώσουμε την ποσότητα κατά δύο γραμμάρια, οι πιθανότητες εγκεφαλικού μειώνονται κατά 1/3.

Υπέρταση. Είναι υπεύθυνη για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.

Καρδιαγγειακές παθήσεις. Άτομα με φυσιολογική προς υψηλή πίεση, τα οποία ελάττωσαν την κατανάλωση αλατιού, μείωσαν κατά 25% τις πιθανότητες να αντιμετωπίσουν καρδιαγγειακές παθήσεις κατά τα επόμενα 10 με 15 χρόνια. Επίσης είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακή πάθηση.

Προβλήματα στο πεπτικό σύστημα. Το πολύ αλάτι ενοχοποιείται για  γαστρικά και δωδεκαδακτυλικά έλκη, μείωση της πεψίνης (πεπτικού ενζύμου) και αύξηση των επιπέδων οξύτητας και προκαλεί πεπτικές διαταραχές. Ιαπωνικές έρευνες έχουν συνδέσει τον καρκίνο του στομάχου και τον γαστρικό καρκίνο με την υψηλή κατανάλωση αλατιού.

Κατακράτηση υγρών. Τα νεφρά δυσκολεύονται να αποβάλλουν τις περιττές ποσότητες νατρίου από το σώμα, οπότε ποσότητα των υγρών που κατακρατούνται συσσωρεύονται γύρω από την καρδιά.

Μαλλιά. Αλωπεκίαση και γκριζάρισμα των μαλλιών αποδίδονται στην υπερβολική κατανάλωση αλατιού.

Έκκριση χολής. Τα αλμυρά φαγητά αυξάνουν την έκκριση της χολής και κάνουν το αίμα πιο πηκτό, κάτι που μπορεί  να προκαλέσει παθήσεις του δέρματος, όπως έντονη ξηροδερμία σε πρόσωπο και χείλη.

Οστεοπόρωση. Το πολύ αλάτι εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό και μπορεί να οδηγήσει στην οστεοπόρωση.Εμποδίζει και την απορρόφηση μεταλλικών στοιχείων από τον οργανισμό.

Τρόφιμα…πρωταθλητές στο αλάτι

Προσοχή στις τροφές που καταναλώνετε αλλά και στα…σήματα του οργανισμού για ν’ αποβάλλετε το αλάτι που τον ταλαιπωρεί.

Επεξεργασμένα κρέατα. Αντί αλλαντικά, όπως μπέικον και ζαμπόν, φτιάξτε σάντουιτς με φρέσκο κρέας και ψάρι.

Δημητριακά πρωινού. Αντικαταστήστε τα κόρν φλέικς με τη βρώμη.

Χυμοί εμπορίου. Λαχανικών, φρούτων ή ντομάτας. Βάλτε τον αποχυμωτή στη ζωή σας.

Κονσέρβες με σούπες, λαχανικά και όσπρια. Περιέχουν άφθονο αλάτι για συντηρητικό τους. Μαγειρέψτε σούπες και ξεπλένετε καλά λαχανικά και όσπρια της κονσέρβας αν δεν μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα.

Προπαρασκευασμένα γεύματα. Βόμβες αλατιού όπως και οι σάλτσες του εμπορίου.

Ψωμί. Επιλέξτε με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες αν είναι συσκευασμένα.

Το πολύ αλάτι προκαλεί:

Έλλειψη συγκέντρωσης. Χαμηλές πνευματικές επιδόσεις, αδύναμη μνήμη και μειωμένη συγκέντρωση.

Δίψα. Νιώθουμε την ανάγκη να πιούμε νερό για ν’ αποβάλουμε την υπερβολική ποσότητα αλατιού επειδή διαταράσσει την ισορροπία υγρών στο σώμα.

Πρήξιμο. Κυρίως στην κοιλιά και στα άκρα ως αποτέλεσμα της κατακράτησης υγρών.

Προβλήματα στα νεφρά. Το πολύ αλάτι προκαλεί συσσώρευση πρωτεϊνών στα ούρα. Η πρωτεϊνουρία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για νεφροπάθεια και πέτρες στα νεφρά.

Πόνος στο στομάχι. Το γνωστό πεπτικό έλκος.

Υψηλή πίεση. Και αυτή ένδειξη μεγάλης ποσότητας νατρίου στον οργανισμό.

SHARE
RELATED POSTS
Γιατί δεν έχω ενέργεια;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Όσα αποκαλύπτουν τα χέρια μας…, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Η κάρτα της εξάπλωσης του κορονοΐού με και χωρίς εμβολιασμένους

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.